Vuurwerkdealer Hubo Faber

Vuurwerkdealer Hubo Faber

Vuurwerk kopen in Harlingen en omstreken? Dan is Hubo Faber het adres voor uw vuurwerk!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Bij de Lachende Koe geniet je van heerlijke gerechten voor een vaste prijs inclusief onbeperkt tapbier, wijn en fris.
Lees verder...
Open dag en Doe-middagen

Open dag en Doe-middagen

Zit je in groep 8 of misschien in groep 7? Kom kijken en kennis maken op de rsg Simon Vestdijk!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
LOTENactie!

LOTENactie!

Inkopen voor de feestdagen doe je natuurlijk in Harlingen. Daar maak je in december kans op 10x €449,-! Welkom aan Zee!
Lees verder...
Boers Box

Boers Box

Nieuw in Harlingen! Huur nu uw eigen opslagruimte voor archief, inboedel of voorraad goederen bij Boers Box self storage!
Lees verder...
Plus en The Voice

Plus en The Voice

Beleef The voice of Holland intenser dan ooit bij PLUS Lunenborg. Spaar voor exclusieve The voice of Holland gadgets.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Alinex Uitzendbureau is specialist in uitzenden, detacheren, payrollen en werven- en selecteren van personeel in diverse sectoren.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 november is de werf en het bezoekerscentrum gesloten. Rond 1 april 2019 is bezoek weer welkom, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Hannemahuis Harlingen: Terugzien en vooruitkijken

22-12-2017

HARLINGEN - Zo tegen het einde van het jaar kijken we even terug en blikken we even vooruit.

Welke hoogtepunten beleefde het Hannemahuis in 2017 en wat staat ons te wachten in 2018?

 

Een greep uit de hoogtepunten van 2017

In 2017 vonden 10 grote en kleinere tentoonstellingen plaats in het museum.

  • Grote expositiezaal: Met een knipoog: schilderijen van Marius van Dokkum, 17 september 2016 t/m 8 januari 2017; Verbindingen: Loes Vreedeveld, schilderijen, Herman van der Made, beelden, 14 januari t/m 31 maart 2017; Kijk: Haar! 23 april t/m 29 oktober 2017; Jaap Boersma schildert Harlingen, 12 november 2017 t/m 28 februari 2018.
  • Tuin: Een beeld van een tuin, juni t/m september 2017 (ism Galerie de Vis).
  • Kleinere expositiezalen: ‘Van kogel tot kokosmat’. Het MAZA-gebouw en de kokosmattentapijtfabriek van Gebr. van der Schoot (foto’s, audio en objecten), 5 november 2016 t/m 8 januari 2017; Rouw maar toch verder, indringende schilderijen van Lily Berger, 7 februari t/m 26 maart 2017; Anna Zuidema, weer- en landschapsfoto's, 28 maart t/m 2 juli 2017; Eddy Sikma, schilderijen, 4 juli t/m 8 oktober 2017; Suzanne Glerum, schilderijen, 10 oktober 2017 t/m 7 januari 2018. ‘Scheepsportretten’ uit de collectie van het Hannemahuis (schilderijen), het hele jaar 2017.

 

Op zondagmiddag 12 februari vierde het Hannemahuis op feestelijke wijze het 60-jarig bestaan als Museum het Hannemahuis. Burgemeester Roel Sluiter opende het feest door het luiden van de scheepsbel van de Laura, net als 60 jaar daarvoor Commissaris van de Koningin Linthorst Homan bij de opening van het museum. Voor de gevel van het museum was een stilleven van scooters uit de jaren ’50 opgesteld, de dresscode voor medewerkers en bezoekers: Fabulous Fifties, vanwege het geboortejaar van het museum 1957, gaf een aardige aanblik. Trio Hot&Toasty gaf een spetterend muzikaal optreden, danskwartet Gerben Wierda demonstreerde met ‘Dansen in marmer’ stijldansen uit de jaren ‘50, men kon zich laten rondrijden in een Buick uit 1953, de Gehoorzaal was omgetoverd tot ‘Cineac’ met non-stop Harlinger films uit de jaren ‘50, en er waren rondleiding in 60 minuten langs 60 objecten. De feestelijke middag trok 173 bezoekers.

 

In 2017 ging een lang gekoesterde wens in vervulling: de aanstelling van een Educatieve Medewerker (6u p/w): Wiegerina van der Meer ging op 1 oktober 2017 van start met een educatief programma voor basisscholen en middelbare onderwijs.

 

In november 2017 bleek uit dendrochronologisch onderzoek door Paul Borghaerts dat de eiken balken van de eerste verdieping en de zolder van het voorhuis in 1542-1544 in Noorwegen en Duitsland gekapt zijn. De bouw van het Hannemahuis dateert dus uit 1545-1547. Deze datering komt overeen met eerdere conclusies van bouwhistorici die op grond van de bouwkenmerken het huis op 1540 dateerden. 

 

In het kader van het project ‘Kolleksjes Tichteby’ van Museumfederatie Fryslân ging vanaf 13 oktober 2017 Fredau Metselaar (werkzaam als collectieregistrator bij het Keramiekmuseum het Princessehof te Leeuwarden) één dag per week  aan de slag om 3000 museumobjecten volgens de nieuwste standaard te fotograferen. Haar werkzaamheden worden mogelijk gemaakt door een substantiële subsidie van de Museumfederatie Fryslân. Hiermee krijgt de digitalisering van de collectie een boost. Volgens de prestatieafspraak met Museumfederatie Fryslân zullen de 3000 beschrijvingen in Adlib en foto’s uiterlijk op 1 juni 2019 aangeleverd worden aan de nationale erfgoeddatabase DiMCoN.

 

Museum het Hannemahuis participeert in het in 2016 opgerichte Netwerk Zuiderzeecollectie. 21 instellingen nemen deel aan ‘Een toekomst voor de Zuiderzeecollectie’ met als doel om de collecties gezamenlijk zichtbaarder te maken en om tentoonstellingen op elkaar af te stemmen Het Mondriaanfonds subsidieert het project. De verschillende onderdelen van het Netwerk Zuiderzeecollectie zijn: Digitale presentaties Zuiderzeecollecties, Netwerk Zuiderzee, Expertkring Zuiderzee en best practices collectiebeheer. Opgedane kennis wordt op verschillende manieren gedeeld. De verwachting is dat in de loop der tijd meer musea rondom het IJsselmeer zich bij het netwerk zullen aansluiten.

 

Het Gemeentearchief werkt nauw samen met Vereniging Oud Harlingen en de beheerder van www.kleinekerkstraat.nl Vrijwilligers maakten honderden Harlinger verkoopakten en boedelinventarissen uit de 17de eeuw toegankelijk. De informatie wordt gekoppeld aan huizen en bewoners op kleinekerkstraat.nl. Vooral de boedelinventarissen leveren allerlei leuke verrassingen op. Deze werden opgemaakt als iemand overleed en er erfgenamen waren, of wanneer iemand een tweede huwelijk aanging. Zo kwamen we bijzondere kledingstukken tegen als een greinen manteltje gevoerd met ‘mirden’ (bunzingbont), en een bouwen (kostbare vrouwenrok) met overlijf met opstaande bragoenen, maar ook bijzondere meubelstukken als een bakermat en een klavecimbel op een voet. Andere vrijwilligers ordenden in het Gemeentearchief allerlei binnengekomen archieven en maakten plaatsingslijsten. De fotocollectie (6200) is een aantal jaren terug gescand en wordt nu opnieuw verpakt en nauwkeurig beschreven. De assistent collectieregistrator heeft inmiddels 5200 beschrijvingen gemaakt!

 

Vooruitblik 2018

  • Tentoonstelling Nieuwe aanwinsten, tekeningen van W.G.F. Jansen, 8 januari t/m 18 mei 2018.
  • Tentoonstelling wordingsgeschiedenis walvisfontein (één van de Eleven Fountains LF2018), 19 mei t/m 2 juli 2018.
  • Tentoonstelling Werken van Wilco Berga en Tjitske Boersma, 3 juli t/m 3 september 2018.
  • Tentoonstelling Friese identiteit, werken van Sjoukje Iedema en Linus Harms, 3 oktober t/m 3 februari 2019.
  • Tentoonstelling Stukken met een verhaal, 24 februari t/m 6 mei 2018.
  • Tentoonstelling Tweehonderd jaar nattigheid (200 jaar Zeevaartschool Harlingen 1818-2018 en voorwerpen uit kofschip De Jonge Seerp, kapt Johannes Leenderts Stuf, gezonken 11 juni 1791 bij Gdansk), 25 mei t/m 16 september 2018.
  • Tentoonstelling Lage Landen (schatten uit het Rijksmuseum Amsterdam), 13 oktober 2018 t/m 3 februari 2019.

 

In 2017 startte de voorbereiding van een nieuwe bouwfase in de geschiedenis van het Hannemahuis. Op 31 oktober besloot de Gemeenteraad van Harlingen op voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders een krediet van €1.575.000 beschikbaar te stellen voor de aankoop van Voorstraat 54 en de verbouw van de drie panden Museum (Voorstraat 56), winkel fotograaf Wim Smits (Voorstraat 54) en Bibliotheek (Voorstraat 52). Samen met een al eerder gereserveerd krediet voor de verbouw van de Bibliotheek, komt de totale investering op €1.991.00,-. In 2018 start de verbouwing van de panden om te komen tot één centrale toegang op Voorstraat 54, waar men in een gezamenlijke ruimte komt met koffiecorner en toegang tot de gezamenlijke tuin met terras. Deze toegangsruimte wordt de ingang van zowel bibliotheek als boekhandel en museum. Met de samenvoeging wordt het culturele aanbod versterkt en krijgt het winkelgebied van Harlingen een impuls. Voor de verbouwing en het ontwerp van het interieur van Voorstraat 54 zijn architect Emile Koopmans van TEAM 4 Architecten te Groningen en interieurarchitect Ton Overtoom van OdV-interieurarchitecten te Assen verantwoordelijk.

 

Op de valreep

Op de valreep van het versturen van deze nieuwsbrief kwam oud bezit het museum weer in. Een bloemstilleven, geschilderd door Adrianus Jan Oostendorp (Leeuwarden 1755-Harlingen 1827), hing als bruikleen ruim 35 jaar boven de schoorsteenmantel in een particulier pand op de Zoutsloot. Het schilderij was in 1962 door Hein Buisman geschonken aan het museum, en kwam oorspronkelijk uit het pand Zoutsloot 43. Daar heeft het vanaf 1983 weer als bruikleen gehangen. Een voorlopig plaatje van het schilderij gaat hierbij.

 

Lezing woensdag 17 januari 2018, ‘Pelgrims waarom gaan jullie’

Jur Leinenga vertelt over mirakelboeken en wonderverhalen van middeleeuwse pelgrims

Aanvang 20.00 uur, toegang € 5,- incl koffie/thee, aanmelden tel 0517-413658 of museum@harlingen.nl

 

Bestuur, directeur en medewerkers van het Hannemahuis wensen u prettige feestdagen en een gelukkig 2018!

 

Tot ziens in het Hannemahuis!

Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Hema Harlingen extra open!

22-12-2017

HARLINGEN - Aanstaande zondag, 24 december, kun je jouw laatste kerstinkopen doen bij HEMA Harlingen!

Kerstfeest op ikc het Noorderlicht

22-12-2017

HARLINGEN - Op de donderdags voor de kerstvakantie wordt er op ikc het Noorderlicht al jaren van een heerlijk kerstdiner genoten.

Fotoclub Focus foto van de maand

22-12-2017

HARLINGEN - Het thema was deze maand rook.

Reacties

Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Ons Food&Wine Ons Food&Wine Karsten Wonen Karsten Wonen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Atelier de Groot Atelier de Groot Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zensa Moda Zensa Moda Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Hema Harlingen Hema Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Hubo-Faber Hubo-Faber Plus Lunenborg Plus Lunenborg Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" VVV Harlingen VVV Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Visie Events Visie Events Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Fotografie Dorus Fotografie Dorus Almamater Almamater Copini Opticiëns Copini Opticiëns ForHim Menswear ForHim Menswear Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis De Lichtboei De Lichtboei Dio Jurien Dio Jurien Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad
Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Haarmode Cats Haarmode Cats Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hubo-Faber Hubo-Faber BENG Evenementen BENG Evenementen Ons Food&Wine Ons Food&Wine Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Almamater Almamater