Bezoek onze Open Dag

Bezoek onze Open Dag

Woensdag 21 maart staan de deuren open en kunt u een kijkje nemen bij 't Wad, Noorderlicht en Middelstein!
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

Het CDA staat voor een toekomst met zingeving en perspectief. Een sterk netwerk met ervaren bestuurders en betrokken politici!
Lees verder...
HOOP

HOOP

Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij - Voor Harlingen is er niet alleen HOOP, maar ook zekerheid voor een mooie toekomst!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
5 jaar Plus Lunenborg!

5 jaar Plus Lunenborg!

Plus Lunenborg organiseert daarom zaterdag 24 maart van 13.00 uur tot 17.00 uur een jubileumfeestdag voor jong en oud!
Lees verder...
Heerlijk Binnen!

Heerlijk Binnen!

Culinaire paas-editie in het Entrepotgebouw te Harlingen, met foodstands, muziek, gezelligheid en er is óók een modeshow van ondernemers uit Harlingen e.o.!
Lees verder...
ChristenUnie Harlingen

ChristenUnie Harlingen

'Zet je in voor de bloei van de stad waarin je woont, want de bloei van de stad is ook jullie bloei'
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Stem 21 maart lokaal, sociaal en vertrouwd: stem op Harlinger Belang!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
WAD'N PARTIJ

WAD'N PARTIJ

Betrokken, transparant en kritisch op de inhoud.
Lees verder...
GroenLinks Harlingen

GroenLinks Harlingen

GroenLinks gaat de verkiezingen in met een nieuwe, verjongde kandidatenlijst. Lijsttrekker Stephanie Geurtz over haar belevenissen als nieuweling.
Lees verder...
PvdA Harlingen

PvdA Harlingen

Samen voor een sterke & sociale gemeente. Stem 21 maart PvdA Harlingen!
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Verantwoord, voortvarend, doelgericht. NU is de tijd voor VVD Harlingen!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Zorgen over de voorgenomen zoutwinning

08-12-2017

HARLINGEN - Naar aanleiding van de bij de gemeenteraad van Harlingen alsnog ontstane zorgen over de voorgenomen zoutwinning onder de Havenmond van Harlingen heb ik vanochtend de gemeenteraad en het College van B&W onderstaande mail gestuurd.

Geachte leden van de raad,

Geacht College van B&W,

 

Met het oog op bij de raad alsnog ontstane zorgen over de voorgenomen zoutwinning onder de Havenmond van Harlingen en onder verwijzing naar mijn eerdere in 2014 u toegezonden informatie vraag ik bij deze aanvullend uw aandacht voor één bijzonder procedureel aspect.

 

Bijgaand treft u aan de voorbladen en inhoud van twee uitgebrachte adviezen over de voorgenomen zoutwinning. Een TNO-advies uit 2010 en een SodM advies uit 2013 (zie onder). Hieruit blijkt dat bij de totstandkoming van beide stukken één en dezelfde persoon (Annemarie Muntendam-Bos, doctor in Geophysics) een zeer belangrijke rol gespeeld heeft. Een dergelijke ‘verenging' van de toetsing vind ik zéér zéér onverstandig en ik verwijt de Inspecteur van het Staatstoezicht dan ook dat hij niet iemand anders als expert op de zaak heeft gezet. Op deze wijze wordt uiteraard de kans op het opsporen van mogelijk in het dossier aanwezige tunnelvisies niet bepaald vergroot. Wat de kans op de aanwezigheid van een tunnelvisie betreft merk ik, meer inhoudelijk, op dat het voor mij als leek vast te stellen is dat mevrouw Muntendam met een wel heel grote boog heen is gegaan om diverse concrete en fundamentele vragen aan de orde gesteld door topexpert Houtenbos (ex NAM) in diens zienswijze op de destijds voorgenomen besluitvorming.

 

Maar los van deze opmerking van inhoudelijke aard, het zou eigenlijk uit principieel oogpunt procedureel onmogelijk moeten zijn dat onze van staatswege ingestelde toezichthouder de toetsing intern overlaat aan iemand die al eerder in andere hoedanigheid advies over het zelfde dossier heeft uitgebracht. Zeker nu het gaat om een project dat behoorlijk experimenteel is en niet zonder risico’s voor de nabije zeer kwetsbare historische kern van Harlingen had de stad beter verdiend. Dat is althans mijn mening.         

 

Henri Sarolea

 

PDF document icon Voorblad TNO 2010 Advisering Havenmond.pdf — PDF document, 3.05 MB (3200782 bytes)

 

PDF document icon SodM Voorblad AdviesHavenmond_27_juni_2013 1.pdf — PDF document, 3.27 MB (3430992 bytes)

 

Gemeente Natuur & Milieu

Meer nieuws

Gratis parkeren in centrum van Harlingen tijdens Zoutsloter Kerstmarkt

08-12-2017

HARLINGEN - Bezoekers kunnen hun auto deze hele dag gratis parkeren.

Nieuw bij Jumbo Olaf Hermus: De weekendbloemist!

08-12-2017

HARLINGEN - Klanten van Jumbo Olaf Hermus kunnen voortaan op vrijdag en zaterdag terecht voor een samengesteld boeket bloemen.

Reacties

Plus Lunenborg Plus Lunenborg Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Dio Jurien Dio Jurien Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hubo-Faber Hubo-Faber VVV Harlingen VVV Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Hema Harlingen Hema Harlingen Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Ons Food&Wine Ons Food&Wine Atelier de Groot Atelier de Groot Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" ForHim Menswear ForHim Menswear Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Haarmode Cats Haarmode Cats Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Visie Events Visie Events HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Zensa Moda Zensa Moda Copini Opticiëns Copini Opticiëns Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Vogelaar Audio Vogelaar Audio Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie De Lichtboei De Lichtboei Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Almamater Almamater Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Fotografie Dorus Fotografie Dorus
ForHim Menswear ForHim Menswear Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Ons Food&Wine Ons Food&Wine Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Plus Lunenborg Plus Lunenborg Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis BENG Evenementen BENG Evenementen Haarmode Cats Haarmode Cats De Lichtboei De Lichtboei