Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Eurootje!

Eurootje!

Bij Plus Lunenborg: meer dan 100 aanbiedingen voor maar 1 Eurootje!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
3e Heerlijk Harlingen

3e Heerlijk Harlingen

8-9-10 september wordt het weer super gezellig aan de Dokkade te Harlingen met dé Heetste Hamburger, het Rad van Fortuin, eten & drinken!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april 2017 gaat de bouw weer los en zijn we open voor publiek. Kom kijken en klim aan boord. Tot dan!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Zaterdag 5 en zondag 6 november: 22e WADDENRACE!

22-09-2016

HARLINGEN - Jaarlijks, in het eerste volledige weekeinde van de maand november, organiseert de Stichting Nationale Waddenrace op het westelijke wad een wedstrijd voor traditionele zeilschepen die met passagiers varen: de WADDENRACE.

Zaterdag 5 en zondag 6 november: 22e WADDENRACE! Foto: Joachim de Ruijter

Op zaterdagmorgen maken de schepen zich op voor de start vanuit de haven van Harlingen, in een zeilwedstrijd die naar de havens van Den Oever, Texel (Oudeschild), Vlieland en Terschelling (in willekeurige volgorde) voert, om in de loop van zondag te eindigen in de haven van Harlingen.

 

Na het weerbericht van de Brandaris van 07.30 is er contact tussen de schepen en de wedstrijdleiding, daarna mag er worden losgegooid. Er wordt gestart tussen 08.00 en 08.30. De tijd van passage van de havenhoofden is de starttijd. De deelnemers zullen fanatiek, maar volgens de eisen van goed zeemanschap varen. De keuze van de route is vrij. Daarom zullen tactiek, kennis van het schip, het Wad en het weer mede bepalend zijn voor het resultaat; windrichting en stroming spelen een belangrijke rol bij de keuze van de route, evenals te verwachten weersveranderingen tijdens de wedstrijd.

 

Tijdens het palaver, aan de vooravond van de wedstrijd, in het KNRM-gebouw op de Blauwe Kop, hebben de deelnemende schippers een belangrijke stem in de besluitvorming over toevoegingen aan en aanpassingen van het wedstrijdreglement.

 

Specifiek voor de Waddenrace: - dat er wordt gevaren via een door de schipper te kiezen route; - dat er 's nachts wordt doorgevaren en - dat er wordt gevaren op getijdenwater. Bij de start het dilemma: eerst naar het noorden (Vlieland of Terschelling) of eerst naar het westen (Den Oever of Oudeschild). Voorstrooms langs drooggevallen platen glijdend in een lichte bries. Ankerend om bij gebrek aan wind niet door tegenstroom teruggezet te worden. Of in een bolle bries voortstuivend met schuimend kielzog. Aan de hand van de getijtafel en de actuele waterstand berekenend wat kan, wat wellicht kan en wat zeker niet zal lukken. Het risico schattend van vastlopen met vallend water. Met twee man aan het helmhout als het schip op ondieptes moeilijk te sturen is en uit z'n roer dreigt te lopen. Aan de grond lopen: even stoten of echt vast, loskomen of niet. Reven bij opkomend slecht weer. Het rif eruit als het weer verbetert. In smalle, bochtige geulen oploeven en afvallen en weer oploeven …. schoten vieren, schoten weer aan…. Beetje knijpen. Door de wind als het zwaard grond raakt!: fok los, fok bak, bakstag los, fok over, andere bakstag aan, zwaard vallen, andere zwaard omhoog, fokkeschoot doorhalen. Ook met veel wind gijpen in bochtige geulen, zonder dat de giek aan spanen gaat.

 

Ook als de zon onder is gaat de wedstrijd door. Met de schijnwerper op zoek naar onverlichte tonnen en staken, zowel om de positie te bepalen als om een aanvaring met een blinde ton te voorkomen. Altijd je zaklamp bij de hand. Zondagmorgen de oostelijke hemel geleidelijk weer kleur zien krijgen, de contouren van de eilanden ontwaren. Oog voor het Wad: vogels, weidsheid, mooie luchten, de steeds wisselende aanblik van onderlopende en droogvallende platen. En tussendoor moet er ook nog gegeten en gedronken worden. Slapen... dat schiet er wel eens en beetje bij in, varend in deze dynamische wildernis.

 

Er is gelegenheid voor passagiers en sponsors om deze wedstrijd mee te maken; de organisatie zal hierover graag informatie verstrekken. Zondagavond vanaf 20.00 uur wordt het slotfeest gehouden. Het feest is gratis toegankelijk, uitsluitend voor bemanningsleden, passagiers en degenen die op enigerlei wijze een aandeel hebben geleverd in het welslagen van de wedstrijd. Tijdens het feest, om ongeveer 20.30 uur, wordt de uitslag van de wedstrijd bekend gemaakt en worden de prijzen uitgereikt. Tijdens het slotfeest zijn er foto’s van de net gevaren wedstrijd. Aanbeveling: maandag vrij nemen.

 

Bedrijfsleven Evenement Sport & Recreatie

Meer nieuws

Harlingenboeit.nl kampioen bedrijven sponsor Jonge Duiven Tour

22-09-2016

HARLINGEN - Al tal van jaren organiseert P.V. Ons- Genoegen een bedrijven sponsorvluchten competitie.

Nieuw voorstel toiletvoorziening Willemshaven

22-09-2016

HARLINGEN - Tijdens de gemeenteraadsvergadering van woensdag 21 september is er een nieuw voorstel voor de toiletvoorziening Willemshaven gepresenteerd.

Musica Religieuza bij Radio Stad Harlingen

22-09-2016

HARLINGEN - Vrijdag om 18.00 uur is er weer een uitzending van Musica Religieuza op Radio Stad Harlingen.

Reacties

Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Ons Food&Wine Ons Food&Wine Hema Harlingen Hema Harlingen Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad VVV Harlingen VVV Harlingen Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Atelier de Groot Atelier de Groot Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen De Lichtboei De Lichtboei Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Almamater Almamater Fotografie Dorus Fotografie Dorus IJssalon Min12 IJssalon Min12 De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. Dio Jurien Dio Jurien Haarmode Cats Haarmode Cats Visie Events Visie Events Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen ForHim Menswear ForHim Menswear Vogelaar Audio Vogelaar Audio Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Hubo-Faber Hubo-Faber Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zensa Moda Zensa Moda Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Plus Lunenborg Plus Lunenborg Karsten Wonen Karsten Wonen
Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Ons Food&Wine Ons Food&Wine Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona VVV Harlingen VVV Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Atelier de Groot Atelier de Groot Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Almamater Almamater Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Visie Events Visie Events