Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
5 jaar Plus Lunenborg!

5 jaar Plus Lunenborg!

Plus Lunenborg organiseert daarom zaterdag 24 maart van 13.00 uur tot 17.00 uur een jubileumfeestdag voor jong en oud!
Lees verder...
Heerlijk Binnen!

Heerlijk Binnen!

Culinaire paas-editie in het Entrepotgebouw te Harlingen, met foodstands, muziek, gezelligheid en er is óók een modeshow van ondernemers uit Harlingen e.o.!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 10 november wegens winterstop gesloten. Groepen kunnen op verzoek een rondleiding boeken. Rond 1 april 2018 gaan we weer open.
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Zaterdag 4 en zondag 5 november: De 23e Waddenrace!

21-09-2017

HARLINGEN - Jaarlijks, in het eerste volledige weekeinde van de maand november, organiseert de Stichting Nationale Waddenrace op het westelijke wad een wedstrijd voor traditionele zeilschepen die met passagiers varen: de WADDENRACE.

Zaterdag 4 en zondag 5 november: De 23e Waddenrace! Foto: Joachim de Ruijter

Op zaterdagmorgen maken de schepen zich op voor de start vanuit de haven van Harlingen, in een zeilwedstrijd die naar de havens van Den Oever, Texel (Oudeschild), Vlieland en Terschelling (in willekeurige volgorde) voert, om in de loop van zondag te eindigen in de haven van Harlingen.

 

Na het weerbericht van de Brandaris van 07.30 is er contact tussen de schepen en de wedstrijdleiding, daarna mag er worden losgegooid. Er wordt gestart tussen 08.00 en 08.30. De tijd van passage van de havenhoofden is de starttijd. De deelnemers zullen fanatiek, maar volgens de eisen van goed zeemanschap varen. De keuze van de route is vrij. Daarom zullen tactiek, kennis van het schip, het Wad en het weer mede bepalend zijn voor het resultaat; windrichting en stroming spelen een belangrijke rol bij de keuze van de route, evenals te verwachten weersveranderingen tijdens de wedstrijd.

 

Tijdens het palaver, aan de vooravond van de wedstrijd, in het KNRM-gebouw op de Blauwe Kop, hebben de deelnemende schippers een belangrijke stem in de besluitvorming over toevoegingen aan en aanpassingen van het wedstrijdreglement. Specifiek voor de Waddenrace: -dat er wordt gevaren via een door de schipper te kiezen route; -dat er 's nachts wordt doorgevaren en -dat er wordt gevaren op getijdenwater.


Bij de start het dilemma: eerst naar het noorden (Vlieland of Terschelling) of eerst naar het westen (Den Oever of Oudeschild). Voorstrooms langs drooggevallen platen glijdend in een lichte bries. Ankerend om bij gebrek aan wind niet door tegenstroom teruggezet te worden. Of in een bolle bries voortstuivend met schuimend kielzog. Aan de hand van de getijtafel en de actuele waterstand berekenend wat kan, wat wellicht kan en wat zeker niet zal lukken. Het risico schattend van vastlopen met vallend water.

 

Met twee man aan het helmhout als het schip op ondieptes moeilijk te sturen is en uit z'n roer dreigt te lopen. Aan de grond lopen: even stoten of echt vast, loskomen of niet. Reven bij opkomend slecht weer. Het rif eruit als het weer verbetert. In smalle, bochtige geulen oploeven en afvallen en weer oploeven... schoten vieren, schoten weer aan… Beetje knijpen... Door de wind als het zwaard grond raakt!: fok los, fok bak, bakstag los, fok over, andere bakstag aan, zwaard vallen, andere zwaard omhoog, fokkeschoot doorhalen.


Ook met veel wind gijpen in bochtige geulen, zonder dat de giek aan spanen gaat. Als de zon onder is gaat de wedstrijd gewoon door. Met de schijnwerper op zoek naar onverlichte tonnen en staken, om je positie te bepalen en een aanvaring met een blinde ton te voorkomen. Altijd je zaklamp bij de hand. Zondagmorgen de oostelijke hemel geleidelijk weer kleur zien krijgen, de contouren van de eilanden ontwaren. Oog voor het Wad: vogels, weidsheid, mooie luchten, de steeds wisselende aanblik
van onderlopende en droogvallende platen. En tussendoor moet er ook nog gegeten en gedronken worden. Slapen... dat schiet er wel eens en beetje bij in, varend in deze dynamische wildernis.


Er is gelegenheid voor passagiers en sponsors om deze wedstrijd mee te maken; de organisatie zal hierover graag informatie verstrekken.

 

Zondagavond vanaf 20.00 uur wordt het slotfeest gehouden. Het feest is gratis toegankelijk, uitsluitend voor bemanningsleden, passagiers en degenen die op enigerlei wijze een aandeel hebben geleverd in het welslagen van de wedstrijd. Tijdens het feest, om ongeveer 20.30 uur, wordt de uitslag van de wedstrijd bekend gemaakt en worden de prijzen uitgereikt. Tijdens het slotfeest zijn er foto’s van de net gevaren wedstrijd. Aanbeveling: maandag vrij nemen.

 

Voor meer informatie: www.waddenrace.nl
 

Algemeen Evenement Sport & Recreatie

Meer nieuws

Rederij Doeksen onaangenaam verrast

21-09-2017

HARLINGEN - Recent zijn de waddenveerdiensten door het ministerie van financiën ervan op de hoogte gesteld dat het ministerie, op basis van een arrest van het Europese hof van justitie uit 2013, heeft besloten om het btw-regime voor ‘niet uitgaande zeeschepen’ per 1 januari 2018 op te heffen.

Musica Religieuza bij Radio Stad Harlingen

21-09-2017

HARLINGEN - Vrijdag om 18.00 uur is er weer een uitzending van Musica Religieuza op RSH.

Harlingen onderuit tegen Renado

21-09-2017

ST. NICOLAASGA- Voor het derde duel in de bekercompetitie reisde het eerste elftal van fc Harlingen zondag af naar St. Nicolaasga voor het duel tegen derdeklasser Renado.

Reacties

Ons Food&Wine Ons Food&Wine Plus Lunenborg Plus Lunenborg Hema Harlingen Hema Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber VVV Harlingen VVV Harlingen ForHim Menswear ForHim Menswear Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Karsten Wonen Karsten Wonen Almamater Almamater Dio Jurien Dio Jurien Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Haarmode Cats Haarmode Cats Vogelaar Audio Vogelaar Audio Zensa Moda Zensa Moda Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Visie Events Visie Events Fotografie Dorus Fotografie Dorus Atelier de Groot Atelier de Groot Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant
Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Dio Jurien Dio Jurien Karsten Wonen Karsten Wonen HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Ons Food&Wine Ons Food&Wine Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Vogelaar Audio Vogelaar Audio Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad