Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Spaar sneller met de PLUS app

Spaar sneller met de PLUS app

Als je er nu gebruik van maakt ontvang je 10 extra zegels. Dat tikt aan!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 10 november wegens winterstop gesloten. Groepen kunnen op verzoek een rondleiding boeken. Rond 1 april 2018 gaan we weer open.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Wensambulance Noord-Nederland laat u laatste wens uitkomen

08-03-2017

HARLINGEN - Nog een keer samen met je naasten naar zee…

Door Roelof Bottema, redacteur www.Harlingen.nieuws.nl

 

Nog een keer naar je oude huis. Nog een keer naar de dierentuin in Emmen, waar je samen met je kinderen mooie tijden hebt beleefd. Of nog een keer het zand tussen je vingers voelen en de zilte geur van de zee opsnuiven. Nog een keer... Wensambulance Noord-Nederland laat uw laatste wens uitkomen.

 

Wensambulance Noord-Nederland bestaat 8 jaar. In die 8 jaar hebben de 150 vrijwilligers, die bij de Wensambulance/stichting Ambiance Noord-Nederland betrokken zijn, 300 wensen uit laten komen. Wensen van mensen die nog maar kort te leven hebben. Mensen die terminaal ziek zijn en vaak niet meer in staat zijn om te lopen, of te zitten en alleen nog maar per brancard vervoerd kunnen worden.

 

UMCG

Volgens wenscoördinator Jolanda de Jong ontstond het idee voor de wensambulance 8 jaar geleden bij een medewerkers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). “De medewerker zag dat mensen die in het ziekenhuis lagen en waarvan ze wisten dat ze daar zouden sterven, vaak nog een laatste wens hadden. Meestal bescheiden wensen, maar met nogal wat praktische problemen als je weet dat iemand bedlegerig is en alleen maar liggend vervoerd kan worden. In het begin merkten we dat mensen veel te bescheiden waren. Niet tot last wilden zijn en zeker niet wilden dat een team vrijwilligers een hele dag bezig zouden zijn met zijn of haar laatste wens. We moesten echt een drempel wegwerken…”

 

Stichting Mont Ventoux

De activiteiten kwamen in een stroomversnelling terecht toen Wensambulance Noord-Nederland 55.000 euro van de Stichting Mont Ventoux kreeg. Deze stichting organiseert jaarlijks een fietstocht voor het goede doel. Het geld gaat onder andere naar KWF en andere goede doelen, zoals de stichting Wensambulance. Het onderhoud van de ambulance vindt plaats bij het UMCG. Maar ook andere bedrijven sponsoren de stichting om de ambulance op de weg te houden. Of verzorgen gratis het drukwerk.

 

Geruststelling

Zoals gezegd, is het aantal wensen mede door de ambulance gegroeid Het afgelopen jaar werk 78 wensen voorbereid waarvan 64 ook daadwerkelijk werd uitgevoerd. “Soms zijn mensen zo ziek dat ze het op het laatste moment toch moeten afzeggen omdat ze gewoon niet mee kunnen… Te ziek zijn. Onlangs nog een man die voor hij zou sterven het nieuwe appartement van zijn vrouw wilde zien. Hij wilde de geruststelling dat ze goed terecht zou komen. Hij kon echter niet meer. Dat is verdomde rot. Als vrijwilliger moet je je hier zelf emotioneel tegen wapenen. Je weet waar je het voor doet. Deze mensen nog een gelukkig moment bezorgen.”

 

Wie komen voor de Wensambulance in aanmerking

“In principe alleen mensen die nog maar korte tijd te leven hebben. Maar soms maken we ook uitzonderingen zoals een MS-patiënt die al vijf jaar bedlegerig was, maar dolgraag de trouwerij van haar dochter bij wilde wonen. Zonder ons zou ze er niet bij zijn geweest. Maar in principe gaat het om de laatste wens van mensen. Wij zijn vaak de laatste mogelijkheid.”

 

Bescheiden

Hoewel vorig jaar meer dan zestig wensen zijn vervuld, merkt Jolanda de Jong dat veel mensen de Wensambulance niet kennen. Zeker in Friesland blijft de bekendheid achter. “Ik hoor nog steeds te vaak: ‘Had ik het maar geweten. Dan had ik nog met moeder…’ Maar misschien willen ze ons niet lastig vallen. Zijn ze te bescheiden. Maar hoe klein de wens ook is. Voor iemand die ziek is, kan het erg belangrijk zijn. Juist voor deze mensen is de Wensambulance opgericht”.

 

Algemeen Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Vrijwilligerscentrale De Skule Welzijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers

08-03-2017

HARLINGEN - In Harlingen (Maritieme Academie) en Franeker (De Skûle Welzijn) worden inburgeringscursussen en alfabetiseringslessen gegeven voor allochtone mannen en vrouwen, die zich willen voorbereiden op het inburgeringsexamen.

Bomen aan de Havenweg worden vervangen

08-03-2017

HARLINGEN - De 14 iepen aan de Havenweg worden binnenkort vervangen.

Rolling Stones On Air bij RSH

08-03-2017

HARLINGEN - Zaterdag 11 maart a.s. heeft Radio Stad Harlingen weer uitzendtijd gereserveerd voor het radioprogramma Rolling Stones On Air.

Reacties

Ons Food&Wine Ons Food&Wine Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona ForHim Menswear ForHim Menswear Vogelaar Audio Vogelaar Audio Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen BENG Evenementen BENG Evenementen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Dio Jurien Dio Jurien Atelier de Groot Atelier de Groot Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Visie Events Visie Events Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hubo-Faber Hubo-Faber Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt De Lichtboei De Lichtboei Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Haarmode Cats Haarmode Cats Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn IJssalon Min12 IJssalon Min12 Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zensa Moda Zensa Moda Almamater Almamater Hema Harlingen Hema Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor VVV Harlingen VVV Harlingen Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Plus Lunenborg Plus Lunenborg
Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Atelier de Groot Atelier de Groot Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht"