CDA Harlingen

CDA Harlingen

Het CDA staat voor een toekomst met zingeving en perspectief. Een sterk netwerk met ervaren bestuurders en betrokken politici!
Lees verder...
HOOP

HOOP

Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij - Voor Harlingen is er niet alleen HOOP, maar ook zekerheid voor een mooie toekomst!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Spaar ze alle 24!

Spaar ze alle 24!

Bij PLUS LUNENBORG spaar je nu voor 24 verschillende Mario Kart Koins. Alle favoriete karakters zijn te verzamelen: Mario, Princess Peach, Luigi en nog veel meer!
Lees verder...
ChristenUnie Harlingen

ChristenUnie Harlingen

'Zet je in voor de bloei van de stad waarin je woont, want de bloei van de stad is ook jullie bloei'
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Stem 21 maart lokaal, sociaal en vertrouwd: stem op Harlinger Belang!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
PvdA Harlingen

PvdA Harlingen

Samen voor een sterke & sociale gemeente. Stem 21 maart PvdA Harlingen!
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Verantwoord, voortvarend, doelgericht. NU is de tijd voor VVD Harlingen!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Wensambulance Noord-Nederland laat u laatste wens uitkomen

08-03-2017

HARLINGEN - Nog een keer samen met je naasten naar zee…

Door Roelof Bottema, redacteur www.Harlingen.nieuws.nl

 

Nog een keer naar je oude huis. Nog een keer naar de dierentuin in Emmen, waar je samen met je kinderen mooie tijden hebt beleefd. Of nog een keer het zand tussen je vingers voelen en de zilte geur van de zee opsnuiven. Nog een keer... Wensambulance Noord-Nederland laat uw laatste wens uitkomen.

 

Wensambulance Noord-Nederland bestaat 8 jaar. In die 8 jaar hebben de 150 vrijwilligers, die bij de Wensambulance/stichting Ambiance Noord-Nederland betrokken zijn, 300 wensen uit laten komen. Wensen van mensen die nog maar kort te leven hebben. Mensen die terminaal ziek zijn en vaak niet meer in staat zijn om te lopen, of te zitten en alleen nog maar per brancard vervoerd kunnen worden.

 

UMCG

Volgens wenscoördinator Jolanda de Jong ontstond het idee voor de wensambulance 8 jaar geleden bij een medewerkers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). “De medewerker zag dat mensen die in het ziekenhuis lagen en waarvan ze wisten dat ze daar zouden sterven, vaak nog een laatste wens hadden. Meestal bescheiden wensen, maar met nogal wat praktische problemen als je weet dat iemand bedlegerig is en alleen maar liggend vervoerd kan worden. In het begin merkten we dat mensen veel te bescheiden waren. Niet tot last wilden zijn en zeker niet wilden dat een team vrijwilligers een hele dag bezig zouden zijn met zijn of haar laatste wens. We moesten echt een drempel wegwerken…”

 

Stichting Mont Ventoux

De activiteiten kwamen in een stroomversnelling terecht toen Wensambulance Noord-Nederland 55.000 euro van de Stichting Mont Ventoux kreeg. Deze stichting organiseert jaarlijks een fietstocht voor het goede doel. Het geld gaat onder andere naar KWF en andere goede doelen, zoals de stichting Wensambulance. Het onderhoud van de ambulance vindt plaats bij het UMCG. Maar ook andere bedrijven sponsoren de stichting om de ambulance op de weg te houden. Of verzorgen gratis het drukwerk.

 

Geruststelling

Zoals gezegd, is het aantal wensen mede door de ambulance gegroeid Het afgelopen jaar werk 78 wensen voorbereid waarvan 64 ook daadwerkelijk werd uitgevoerd. “Soms zijn mensen zo ziek dat ze het op het laatste moment toch moeten afzeggen omdat ze gewoon niet mee kunnen… Te ziek zijn. Onlangs nog een man die voor hij zou sterven het nieuwe appartement van zijn vrouw wilde zien. Hij wilde de geruststelling dat ze goed terecht zou komen. Hij kon echter niet meer. Dat is verdomde rot. Als vrijwilliger moet je je hier zelf emotioneel tegen wapenen. Je weet waar je het voor doet. Deze mensen nog een gelukkig moment bezorgen.”

 

Wie komen voor de Wensambulance in aanmerking

“In principe alleen mensen die nog maar korte tijd te leven hebben. Maar soms maken we ook uitzonderingen zoals een MS-patiënt die al vijf jaar bedlegerig was, maar dolgraag de trouwerij van haar dochter bij wilde wonen. Zonder ons zou ze er niet bij zijn geweest. Maar in principe gaat het om de laatste wens van mensen. Wij zijn vaak de laatste mogelijkheid.”

 

Bescheiden

Hoewel vorig jaar meer dan zestig wensen zijn vervuld, merkt Jolanda de Jong dat veel mensen de Wensambulance niet kennen. Zeker in Friesland blijft de bekendheid achter. “Ik hoor nog steeds te vaak: ‘Had ik het maar geweten. Dan had ik nog met moeder…’ Maar misschien willen ze ons niet lastig vallen. Zijn ze te bescheiden. Maar hoe klein de wens ook is. Voor iemand die ziek is, kan het erg belangrijk zijn. Juist voor deze mensen is de Wensambulance opgericht”.

 

Algemeen Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Vrijwilligerscentrale De Skule Welzijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers

08-03-2017

HARLINGEN - In Harlingen (Maritieme Academie) en Franeker (De Skûle Welzijn) worden inburgeringscursussen en alfabetiseringslessen gegeven voor allochtone mannen en vrouwen, die zich willen voorbereiden op het inburgeringsexamen.

Bomen aan de Havenweg worden vervangen

08-03-2017

HARLINGEN - De 14 iepen aan de Havenweg worden binnenkort vervangen.

Rolling Stones On Air bij RSH

08-03-2017

HARLINGEN - Zaterdag 11 maart a.s. heeft Radio Stad Harlingen weer uitzendtijd gereserveerd voor het radioprogramma Rolling Stones On Air.

Reacties

Atelier de Groot Atelier de Groot Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt VVV Harlingen VVV Harlingen Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant IJssalon Min12 IJssalon Min12 ForHim Menswear ForHim Menswear Zensa Moda Zensa Moda Almamater Almamater Fotografie Dorus Fotografie Dorus Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Dio Jurien Dio Jurien Visie Events Visie Events Vogelaar Audio Vogelaar Audio BENG Evenementen BENG Evenementen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Plus Lunenborg Plus Lunenborg Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Haarmode Cats Haarmode Cats Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Ons Food&Wine Ons Food&Wine Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen De Lichtboei De Lichtboei Hubo-Faber Hubo-Faber Hema Harlingen Hema Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen
Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Copini Opticiëns Copini Opticiëns IJssalon Min12 IJssalon Min12 Ons Food&Wine Ons Food&Wine Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Fotografie Dorus Fotografie Dorus Plus Lunenborg Plus Lunenborg Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hema Harlingen Hema Harlingen De Lichtboei De Lichtboei Hubo-Faber Hubo-Faber