Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Eurootje!

Eurootje!

Bij Plus Lunenborg: meer dan 100 aanbiedingen voor maar 1 Eurootje!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
3e Heerlijk Harlingen

3e Heerlijk Harlingen

8-9-10 september wordt het weer super gezellig aan de Dokkade te Harlingen met dé Heetste Hamburger, het Rad van Fortuin, eten & drinken!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april 2017 gaat de bouw weer los en zijn we open voor publiek. Kom kijken en klim aan boord. Tot dan!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

VVD Harlingen en de misthoorn

19-12-2016

HARLINGEN - Naar aanleiding van het initiatief om de misthoorn terug te krijgen heeft de VVD Harlingen de volgende vragen aan het college gesteld:

Vorig jaar werd door het college aan de gemeenteraad gevraagd om de gemeente Harlingen een verantwoordelijkheid te laten overnemen van Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de scheepvaart buitengaats, de havendienst voor scheepvaartbewegingen in de haven.

 

Rijkswaterstaat acht de misthoorn overbodig, wilde hem wel terugplaatsen maar nam geen verantwoordelijkheid meer voor alles wat eventueel verder samen zou kunnen hangen met de misthoorn. Met andere woorden: de gemeente zou bij terugplaatsing voor een stukje verantwoordelijk en aansprakelijk worden voor het scheepvaartverkeer buitengaats, naast Rijkswaterstaat. Dit leek en lijkt ons een onwenselijke situatie. Hier gaat een juridisch schemergebied ontstaan met alle mogelijke gedoe van dien. Uiteindelijk moet alleen Rijkswaterstaat verantwoordelijk zijn voor het scheepvaartverkeer buitengaats en niet (deels) de gemeente.

 

Het blijkt echter wél dat er onder de bevolking nog steeds veel draagvlak is voor de misthoorn. Recent is er dan ook opnieuw een initiatief gestart om toch te proberen de misthoorn weer teruggeplaatst te krijgen. De argumenten komen kort en goed erop neer dat veel Harlingers vinden dat de Misthoorn tot een stuk historisch erfgoed van Harlingen en tot het Harlinger DNA behoort. Dat juist om die reden de misthoorn teruggeplaatst moet worden.

 

De gemeenteraad heeft vorig jaar besloten om de misthoorn niet onder de volle verantwoordelijkheid van de gemeente te laten terugzetten. Dit besluit staat. Maar ook in de raad speelde persoonlijke gevoelens rond de kwestie een grote rol. En wellicht is ook daar het gevoelen dat de misthoorn terug kan komen als een aantal essentiële vragen en kwesties opgelost worden. Daar is vooral de medewerking van Rijkswaterstaat voor nodig.

 

1) Kan het college bij RWS lobbyen voor een oplossing waarbij de misthoorn teruggeplaatst wordt zonder dat RWS of de gemeente opdraaien voor de kosten, en de gemeente geen verantwoordelijkheden draagt voor het scheepvaartverkeer buitengaats?

 

2) In het verleden werd de misthoorn naar verluid vaak 's nachts niet aangezet omdat dit door de havendienst niet noodzakelijk werd geacht. Kan het college nogmaals bij RWS informeren wat er op dit gebied mogelijk en onmogelijk is?

 

Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Sfeervolle lichtjestocht druk bezocht

19-12-2016

HARLINGEN - Zo’n 600 mensen namen zaterdag deel aan de Lichtjestocht van Oud Harlingen.

Uitslag eerste trekking HOV Winter Stempelactie 2016

19-12-2016

HARLINGEN - De eerste trekking van HOV Winter Stempelactie 2016 heeft plaatsgevonden.

Okke Hel aanwezig tijdens 1e midwinter sprintkampioenschap

19-12-2016

HARLINGEN - Afgelopen zondag was Okke Hel aanwezig in Zaandam voor de 1e midwinter sprintkampioenschap.

Reacties

Karsten Wonen Karsten Wonen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant ForHim Menswear ForHim Menswear Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen VVV-TIP Harlingen VVV-TIP Harlingen Ons Food&Wine Ons Food&Wine Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Visie Events Visie Events Hema Harlingen Hema Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus IJssalon Min12 IJssalon Min12 Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Hubo-Faber Hubo-Faber Haarmode Cats Haarmode Cats Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Zensa Moda Zensa Moda De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Vogelaar Audio Vogelaar Audio BENG Evenementen BENG Evenementen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Atelier de Groot Atelier de Groot Almamater Almamater Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Lichtboei De Lichtboei Copini Opticiëns Copini Opticiëns
Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie De Lichtboei De Lichtboei Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" BENG Evenementen BENG Evenementen Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Ons Food&Wine Ons Food&Wine Hubo-Faber Hubo-Faber Haarmode Cats Haarmode Cats Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona