Wil je varen?

Wil je varen?

Op zee of in de binnenvaart? Wij leiden op van matroos via stuurman en machinist naar schipper of zelfs kapitein op zee!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Smurfen sparen bij PLUS!

Smurfen sparen bij PLUS!

Bij PLUS LUNENBORG kun je nu sparen voor Smurfen. Spaar ze alle 24 en Smurf ze overal op!
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april 2017 gaat de bouw weer los en zijn we open voor publiek. Kom kijken en klim aan boord. Tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Volkstoneel pakt uit met Vreemde Veugels

22-03-2017

HARLINGEN – Het tienjarige Harlinger Volkstoneel heeft afgelopen weekend in de Stadsschouwburg uitgepakt met het blijspel Vreemde Veugels over de Harlinger camping “Ut Protternest”.

Volkstoneel pakt uit met Vreemde Veugels Naturisten beleven nieuwe wildernis de Koemen. Foto: Joachim de Ruijter.

Door Iemke-Pieter Zeijlemaker

 

Doet en Aleid Velthuis schreven een hilarische scenario met een knipoog naar de actualiteit door een vluchteling (Chris Huizenga) aan te laten spoelen bij de Stenen Man. Deze werd al snel vriendelijk opgenomen door familie Koekoek. Moeder Koekoek, prima vertaald door Carma van der Zee, liet zien dat zij de camping wist te runnen ondanks de goedbedoelde hulp van haar beide zoons Cas (Jan Allersma) en Rob. Waarbij de rustige en nuchtere Rob, vertaald door debutant Albert Kalkhuis, zich welwillend liet versieren.

 

Vaste gasten op de camping waren twee Duitse ‘lesbossen’ Marlies van Bon en Elly Bleeker die zich niet lieten koppelen aan beide zoons, ondanks de doortastendheid van Vrouw Cupido. Baukje Boskma was in haar element als deze typisch Harlinger onderneemster die briljant wist te handelen met haar koopwaar en chrysantjes, oftewel croissants.

 

Andere vreemde veugels waren Arend Jan en Merel van Duyvenstein gespeeld door Kees Knier en Ellen Backer Dirks. Ellen vond in haar rol een voor haar perfect Haags personage. Haar hond Fifi, “Wifi? Nee dat hebben we hier niet”, viel ten prooi aan de gier tijdens een excursie veugeltsje kieken geleid door Harry. Minne Leegstra had als Harry de handicap meegekregen te stotteren bij woorden beginnend met een S. Helaas voor hem waren er in Harlingen de laatste tijd de Syrische Bonte Specht, Strandstruners, Skijtlijsters en Afrikaanse Skarrelaars gesignaleerd.

 

Het spel verloor af en toe tempo door de op- en afkomst van spelers, maar de groep vissers kreeg de zaal plat door het affiche “Naturisten beleven nieuwe wildernis de Koemen”. De kleren van de mannen gingen uit en het publiek mocht genieten van een moeilijk uit het hoofd te leren “Haka” in adamskostuum. Dit terwijl op het affiche te lezen stond dat de natuur te beleven is in de wildernis van De Koemen.

 

Jaap Post, vertaald door Paul Scheffer, hield zich kostelijk bezig met de zakelijke mogelijkheden van rondvaarttochten door de Bolswardervaart. Dit nadat hij een rol wc-papier had opgebruikt na het opsnoepen van de pan snert van vrouw Truus. Truus, briljant gespeeld door Greta Verbeem, wist op haar manier iedereen op de spits te drieven met haar karakter als eigenwijze Harlinger huusvrouw. Dit deed het tempo in het spel weer goed.

 

Het stuk werd afgesloten met een traditioneel feest waarbij uiteindelijk iedere vrijgezel in het stuk zijn droompartner krijgt. Zoon Cas vond zijn droomvriendin in de vertegenwoordiger van de gemeente Marie de Koning, charmant gespeeld door Elizah van Bon. Eventjes was er angst dat iemand van de REC roet in het eten zou gooien. Maar ook deze man, Theo Huizenga was bijna onherkenbaar in zijn witte pak, bleek prooi te zijn als droomman voor Moeke Koekoek.

 

 

Prachtige liedteksten op bestaande melodieën werden door Just4Fun ten gehore gebracht. Zij hadden zich op de achtergrond genesteld in het mooie decor van de camping. Daarmee werden ze onderdeel van het gehele toneel, maar bleef er minder ruimte over voor de grote groep spelers die beperkt waren door de microfoons op het toneel. Met het gevaar dat daardoor het geluid niet altijd goed was achter in de zaal. Een blaasorkestje van het Stedelijke en burgemeester Roel Sluiter mochten aan het einde acte de préséance geven om de moedige Rob en de vluchteling een medaille op te spelden. Het publiek heeft wederom kunnen genieten van een traditioneel Harlinger Volkstoneelstuk.

 

Kunst & Cultuur Muziek

Meer nieuws

Nieuw bij ForHim Menswear: 100% diervriendelijke heren jassen van Save the Duck!

22-03-2017

HARLINGEN - Kwaliteit, diversiteit en comfort vindt u terug in dit prachtige Italiaanse jassenmerk.

Laat de zomer maar komen!

22-03-2017

HARLINGEN - Wat draagt u deze zomer? Laat u vrijdagmiddag 24 maart inspireren!

Even voorstellen: Anna Bonnema en Kimswerd Delight

22-03-2017

HARLINGEN - Om iedereen alvast in de 'Proms' sfeer te brengen stellen we de artiesten voor die jullie zaterdag 25 maart a.s. een muzikale TOP avond gaan bezorgen!

Reacties

Visie Events Visie Events Fotografie Dorus Fotografie Dorus Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Karsten Wonen Karsten Wonen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Dio Jurien Dio Jurien BENG Evenementen BENG Evenementen Hubo-Faber Hubo-Faber Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zensa Moda Zensa Moda Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis IJssalon Min12 IJssalon Min12 Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) ForHim Menswear ForHim Menswear De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. Haarmode Cats Haarmode Cats Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Hema Harlingen Hema Harlingen De Lichtboei De Lichtboei Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Atelier de Groot Atelier de Groot Almamater Almamater Vogelaar Audio Vogelaar Audio Plus Lunenborg Plus Lunenborg Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Ons Food&Wine Ons Food&Wine VVV-TIP Harlingen VVV-TIP Harlingen Maatschap Fysiotherapeuten Harlingen Maatschap Fysiotherapeuten Harlingen HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje
Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Visie Events Visie Events Almamater Almamater Atelier de Groot Atelier de Groot Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Plus Lunenborg Plus Lunenborg Hema Harlingen Hema Harlingen Vogelaar Audio Vogelaar Audio Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis