CDA Harlingen

CDA Harlingen

Het CDA staat voor een toekomst met zingeving en perspectief. Een sterk netwerk met ervaren bestuurders en betrokken politici!
Lees verder...
HOOP

HOOP

Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij - Voor Harlingen is er niet alleen HOOP, maar ook zekerheid voor een mooie toekomst!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Spaar ze alle 24!

Spaar ze alle 24!

Bij PLUS LUNENBORG spaar je nu voor 24 verschillende Mario Kart Koins. Alle favoriete karakters zijn te verzamelen: Mario, Princess Peach, Luigi en nog veel meer!
Lees verder...
ChristenUnie Harlingen

ChristenUnie Harlingen

'Zet je in voor de bloei van de stad waarin je woont, want de bloei van de stad is ook jullie bloei'
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Stem 21 maart lokaal, sociaal en vertrouwd: stem op Harlinger Belang!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
PvdA Harlingen

PvdA Harlingen

Samen voor een sterke & sociale gemeente. Stem 21 maart PvdA Harlingen!
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Verantwoord, voortvarend, doelgericht. NU is de tijd voor VVD Harlingen!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Verslag van het CDA uit de Raadsvergadering van 12 april

13-04-2017

HARLINGEN - Een belangrijke beslissing op hoop van zegen.

Woensdag 12 april jl. is misschien wel de belangrijkste beslissing van deze raadsperiode genomen. De verzelfstandiging van de Harlinger Haven, (nu nog) N.V. Port of Harlingen.

 

Voor het CDA zijn vooral de kansen op meer slagvaardigheid, efficiency en dynamiek van groot belang voor het ontstaan van meer werkgelegenheid. De haven is in het verleden altijd opgeknapt en uitgebreid met het perspectief op banen. Voor Harlingen is het van groot belang dat veel mensen aan de slag kunnen blijven met allerlei facetten rond de scheepvaart, de visserij en het toerisme.

 

Hendrik Sijtsma gaf aan dat een verzelfstandiging van de haven al heel lang een wens is van het CDA. Hij riep de ondernemers op deze kans te pakken en vooral veel en goed samen te werken. Alleen op die manier is er een goede concurrentie met andere havens mogelijk. Wel moet de fiscus eerst nog fiat geven v.w.b. het kwijtschelden van de overdrachtsbelasting. Over de havens in de binnenstad (vooral voor Harlingers en toeristen) dient goed in beeld te worden gebracht wat daarvan de kosten en baten zijn. Pas daarna komen in de Raad de tarieven aan bod.

 

De nieuwe directie moet de ruimte krijgen om de ambities waar te kunnen maken. De gemeente Harlingen dient als aandeelhouder daarvoor veel ruimte te geven. Daarbij hoort ook de opwaardering tot de zgn. milieu categorie 5 bedrijven. Deze bedrijven kunnen voor een haven heel aantrekkelijk zijn. Voor het CDA zou daarbij bijv. het concept passen van een ketenontwikkeling (cradle to cradle) van scheepsbouw tot scheepssloop. Uiteraard alles binnen de vereiste milieunormen. En zo’n mooie en dynamische haven verdient een unieke herkenbare naam. Het CDA heeft er wel een paar bedacht. Hoe klinkt bijv. ‘’Seaport Harlingen Fryslân’’?

 

Het CDA hoopt dat deze ingezette ontwikkeling op een termijn van 5-10 jaar veel werkgelegenheid en dynamiek oplevert. De bijgestelde businesscase wijst naar kansen, maar ook enkele onzekerheden. Toch is dit het moment om de verzelfstandiging door te zetten. En bij alles wat je in het leven onderneemt horen risico’s. Van groot belang is de verdere ontwikkeling van de economische componenten met en over water. Juist ondernemers afhankelijk van het water weten dat niets gaat zonder ‘’op hoop van zegen’’.

 

De begroting van de FUMO was ook aan de orde. Het CDA kon instemmen met een amendement dat het bestuur oproept om de tarieven voor milieucontroles van de zgn. de plustaken aantrekkelijker te maken. Dan gaan meer deelnemers (gemeenten, provincie en wetterskip) daar gebruik van maken en wordt de FUMO sterker, slagvaardiger en efficiënter. Dat is in het belang voor het milieu.

 

De kadernota werd vastgesteld met drie amendementen daarin, die allemaal door het CDA werden gesteund. M.n. dat het voor bedrijven fiscaal wat aantrekkelijker wordt, juist in verhouding met omliggende gemeenten, om in Harlingen te ondernemen is voor de werkgelegenheid van groot belang.

 

Aan het eind van de lange vergadering was er een motie van wantrouwen van Groen Links t.a.v. wethouder Le Roy. Het CDA vond dit veel te zwaar geschut op de grote inzet die deze wethouder doet. Dat de toon niet altijd recht doet aan de muziek is debet aan deze benadering. Het CDA heeft erg aangedrongen om deze motie in te trekken en om alsnog weer met de motie voor de watertappunten te komen, om deze constructief te bespreken. Helaas werd dit door GL niet opgepakt. Zo eindigde een belangrijke Raadsvergadering in menselijke mineur.

 

Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Nog enkele plekken beschikbaar voor de Univé voetbaldagen

13-04-2017

HARLINGEN - Aanmelden is nog tot 16 april mogelijk.

Nieuwe boekwinkel in Harlingen

13-04-2017

HARLINGEN - De echte boekenliefhebbers kennen De Jong Boeken al van markten in Harlingen en nu is er ook een winkel aan de Noorderhaven 4, naast Pippel (houten speelgoed).

Cultuurmenu HORIZON aangespoeld in Harlingen

13-04-2017

HARLINGEN - Bij Strandpaviljoen ’t Zilt in Harlingen spoelde woensdag 12 april het eerste exemplaar aan van HORIZON, het nieuwe Cultuurmenu voor de gemeente Harlingen voor het schoolseizoen 2017-2018.

Reacties

Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Fotografie Dorus Fotografie Dorus VVV Harlingen VVV Harlingen Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Vogelaar Audio Vogelaar Audio Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Ons Food&Wine Ons Food&Wine Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hema Harlingen Hema Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Dio Jurien Dio Jurien Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Karsten Wonen Karsten Wonen Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam De Lichtboei De Lichtboei HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Copini Opticiëns Copini Opticiëns Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Zensa Moda Zensa Moda Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier de Groot Atelier de Groot Visie Events Visie Events Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Almamater Almamater Hubo-Faber Hubo-Faber Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie
Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Haarmode Cats Haarmode Cats Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe De Lichtboei De Lichtboei Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam VVV Harlingen VVV Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Almamater Almamater Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zensa Moda Zensa Moda