Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Spaar sneller met de PLUS app

Spaar sneller met de PLUS app

Als je er nu gebruik van maakt ontvang je 10 extra zegels. Dat tikt aan!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Vuurwerk koop je bij Hubo Faber

Vuurwerk koop je bij Hubo Faber

Vuurwerk kopen in Harlingen! Het beste vuurwerk bij je in de buurt. Direct online vuurwerk kopen tot 29 december 23:59!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Verslag van het CDA uit de Raadsvergadering van 12 april

13-04-2017

HARLINGEN - Een belangrijke beslissing op hoop van zegen.

Woensdag 12 april jl. is misschien wel de belangrijkste beslissing van deze raadsperiode genomen. De verzelfstandiging van de Harlinger Haven, (nu nog) N.V. Port of Harlingen.

 

Voor het CDA zijn vooral de kansen op meer slagvaardigheid, efficiency en dynamiek van groot belang voor het ontstaan van meer werkgelegenheid. De haven is in het verleden altijd opgeknapt en uitgebreid met het perspectief op banen. Voor Harlingen is het van groot belang dat veel mensen aan de slag kunnen blijven met allerlei facetten rond de scheepvaart, de visserij en het toerisme.

 

Hendrik Sijtsma gaf aan dat een verzelfstandiging van de haven al heel lang een wens is van het CDA. Hij riep de ondernemers op deze kans te pakken en vooral veel en goed samen te werken. Alleen op die manier is er een goede concurrentie met andere havens mogelijk. Wel moet de fiscus eerst nog fiat geven v.w.b. het kwijtschelden van de overdrachtsbelasting. Over de havens in de binnenstad (vooral voor Harlingers en toeristen) dient goed in beeld te worden gebracht wat daarvan de kosten en baten zijn. Pas daarna komen in de Raad de tarieven aan bod.

 

De nieuwe directie moet de ruimte krijgen om de ambities waar te kunnen maken. De gemeente Harlingen dient als aandeelhouder daarvoor veel ruimte te geven. Daarbij hoort ook de opwaardering tot de zgn. milieu categorie 5 bedrijven. Deze bedrijven kunnen voor een haven heel aantrekkelijk zijn. Voor het CDA zou daarbij bijv. het concept passen van een ketenontwikkeling (cradle to cradle) van scheepsbouw tot scheepssloop. Uiteraard alles binnen de vereiste milieunormen. En zo’n mooie en dynamische haven verdient een unieke herkenbare naam. Het CDA heeft er wel een paar bedacht. Hoe klinkt bijv. ‘’Seaport Harlingen Fryslân’’?

 

Het CDA hoopt dat deze ingezette ontwikkeling op een termijn van 5-10 jaar veel werkgelegenheid en dynamiek oplevert. De bijgestelde businesscase wijst naar kansen, maar ook enkele onzekerheden. Toch is dit het moment om de verzelfstandiging door te zetten. En bij alles wat je in het leven onderneemt horen risico’s. Van groot belang is de verdere ontwikkeling van de economische componenten met en over water. Juist ondernemers afhankelijk van het water weten dat niets gaat zonder ‘’op hoop van zegen’’.

 

De begroting van de FUMO was ook aan de orde. Het CDA kon instemmen met een amendement dat het bestuur oproept om de tarieven voor milieucontroles van de zgn. de plustaken aantrekkelijker te maken. Dan gaan meer deelnemers (gemeenten, provincie en wetterskip) daar gebruik van maken en wordt de FUMO sterker, slagvaardiger en efficiënter. Dat is in het belang voor het milieu.

 

De kadernota werd vastgesteld met drie amendementen daarin, die allemaal door het CDA werden gesteund. M.n. dat het voor bedrijven fiscaal wat aantrekkelijker wordt, juist in verhouding met omliggende gemeenten, om in Harlingen te ondernemen is voor de werkgelegenheid van groot belang.

 

Aan het eind van de lange vergadering was er een motie van wantrouwen van Groen Links t.a.v. wethouder Le Roy. Het CDA vond dit veel te zwaar geschut op de grote inzet die deze wethouder doet. Dat de toon niet altijd recht doet aan de muziek is debet aan deze benadering. Het CDA heeft erg aangedrongen om deze motie in te trekken en om alsnog weer met de motie voor de watertappunten te komen, om deze constructief te bespreken. Helaas werd dit door GL niet opgepakt. Zo eindigde een belangrijke Raadsvergadering in menselijke mineur.

 

Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Nog enkele plekken beschikbaar voor de Univé voetbaldagen

13-04-2017

HARLINGEN - Aanmelden is nog tot 16 april mogelijk.

Nieuwe boekwinkel in Harlingen

13-04-2017

HARLINGEN - De echte boekenliefhebbers kennen De Jong Boeken al van markten in Harlingen en nu is er ook een winkel aan de Noorderhaven 4, naast Pippel (houten speelgoed).

Cultuurmenu HORIZON aangespoeld in Harlingen

13-04-2017

HARLINGEN - Bij Strandpaviljoen ’t Zilt in Harlingen spoelde woensdag 12 april het eerste exemplaar aan van HORIZON, het nieuwe Cultuurmenu voor de gemeente Harlingen voor het schoolseizoen 2017-2018.

Reacties

Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Atelier de Groot Atelier de Groot Zensa Moda Zensa Moda Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Ons Food&Wine Ons Food&Wine Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Almamater Almamater De Lichtboei De Lichtboei Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Vogelaar Audio Vogelaar Audio IJssalon Min12 IJssalon Min12 Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Visie Events Visie Events Hema Harlingen Hema Harlingen Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Dio Jurien Dio Jurien Copini Opticiëns Copini Opticiëns Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Karsten Wonen Karsten Wonen Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe VVV Harlingen VVV Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats ForHim Menswear ForHim Menswear
Karsten Wonen Karsten Wonen Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Dio Jurien Dio Jurien Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Atelier de Groot Atelier de Groot Plus Lunenborg Plus Lunenborg Vogelaar Audio Vogelaar Audio Hema Harlingen Hema Harlingen Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad