Bezoek onze Open Dag

Bezoek onze Open Dag

Woensdag 21 maart staan de deuren open en kunt u een kijkje nemen bij 't Wad, Noorderlicht en Middelstein!
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

Het CDA staat voor een toekomst met zingeving en perspectief. Een sterk netwerk met ervaren bestuurders en betrokken politici!
Lees verder...
HOOP

HOOP

Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij - Voor Harlingen is er niet alleen HOOP, maar ook zekerheid voor een mooie toekomst!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
5 jaar Plus Lunenborg!

5 jaar Plus Lunenborg!

Plus Lunenborg organiseert daarom zaterdag 24 maart van 13.00 uur tot 17.00 uur een jubileumfeestdag voor jong en oud!
Lees verder...
Heerlijk Binnen!

Heerlijk Binnen!

Culinaire paas-editie in het Entrepotgebouw te Harlingen, met foodstands, muziek, gezelligheid en er is óók een modeshow van ondernemers uit Harlingen e.o.!
Lees verder...
ChristenUnie Harlingen

ChristenUnie Harlingen

'Zet je in voor de bloei van de stad waarin je woont, want de bloei van de stad is ook jullie bloei'
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Stem 21 maart lokaal, sociaal en vertrouwd: stem op Harlinger Belang!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
WAD'N PARTIJ

WAD'N PARTIJ

Betrokken, transparant en kritisch op de inhoud.
Lees verder...
GroenLinks Harlingen

GroenLinks Harlingen

GroenLinks gaat de verkiezingen in met een nieuwe, verjongde kandidatenlijst. Lijsttrekker Stephanie Geurtz over haar belevenissen als nieuweling.
Lees verder...
PvdA Harlingen

PvdA Harlingen

Samen voor een sterke & sociale gemeente. Stem 21 maart PvdA Harlingen!
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Verantwoord, voortvarend, doelgericht. NU is de tijd voor VVD Harlingen!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Verslag van het CDA Harlingen uit de Raad van 24 januari 2018

25-01-2018

HARLINGEN - Over hondenbelasting en moties over zwerfafval en continu dioxinemeting.

Woensdagavond 24 januari jl. was de voorlaatste raadsvergadering van deze periode. De gehele raad was aanwezig. Deze keer een korte agenda met vele hamerstukken. Dit zijn stukken waar de Raad het over eens is en dus geen discussie meer nodig. Dat is dan snel klaar.

 

Het meeste discussie leverde nog de kostenverlaging van de hondenbelasting op. Voor de eerste hond 15,- euro en de tweede en derde hond ca. twee tientjes. De wethouder had op aandringen van de Raad in november 2017 een voorstel gemaakt om de kosten en opbrengsten meer in balans te brengen. Omdat de opbrengst ca. 21.000,-  euro ‘’te veel’’ is besloot de raad de balans (= 77.000,- euro) te herstellen. Vandaar dit voordeeltje in 2018 voor hondenbezitters.

 

In de discussie ging het daarnaast veel meer om: moet de hondenbelasting nog wel in stand blijven? Het CDA vindt van niet. Omdat een hond een heel belangrijk huisdier kan zijn voor gezelligheid en tegen eenzaamheid. Maar ook voor veiligheid en meer beweging. Meerdere partijen lijken hier ook voor te zijn. Daarom zal dit onderwerp in de volgende raadsperiode zeker weer aan de orde komen.

 

Over de overlast (en irritatie) van hondenpoep werd ook nog veel gezegd. Meer uitlaatplekken zijn nodig. Maar ook is een beter opruim gedrag bij een aantal hondenbezitters van de hondenpoep nog steeds nodig. Hoe dat te bereiken? Dat onderwerp zal dan zeker ook aan de orde komen!

 

Een motie van Groen Links en de Waddenpartij over het doorgaan met de continu meting van dioxines bij de REC werd aangehouden. Alhoewel ook het college hiervoor sterk heeft gepleit, is de REC er tegen omdat het volgens hen geen wettelijke plicht meer is. Een enkele deskundige denkt van wel, maar de raad vindt dat dit eerst getoetst dient te worden met andere deskundigen. Wethouder Boon komt hier in februari op terug.

 

Een motie van Groen Links over het terugdringen van zwerfafval werd na discussie en een schorsing ook aangehouden. Het CDA en alle andere fracties zijn tegen zwerfafval. Hoe dat te bereiken daarover is nog verdeeldheid en twijfel. Groen Links drong aan om voorafgaande aan het Kamerdebat in maart a.s. als gemeente nu al aan te sluiten bij de zgn. Statiegeld Alliantie. Een initiatief van vele gemeenten om van "onderop" het statiegeld weer in te voeren. Uit onderzoeken en resultaten in andere landen blijkt nl. dat statiegeld nog steeds een goede prikkel is om zwerfafval (flesjes, blikjes, PET flessen) tegen te gaan. De fracties vroegen meer tijd voor onderling overleg. Wethouder Boon heeft binnenkort hierover overleg met de Friese gemeenten en Omrin. Hij komt ook in februari a.s. op dit onderwerp terug.

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Afslag Harlingen Politiek bij Radio Stad Harlingen

25-01-2018

HARLINGEN - Zaterdag a.s. tussen 11.00 en 14.00 uur komt de Harlinger politiek weer aan het woord in de uitzending van Afslag Harlingen politiek bij RSH.

PostNL past netwerk brievenbussen in gemeente Harlingen aan

25-01-2018

HARLINGEN - PostNL past in februari in gemeente Harlingen het netwerk van brievenbussen aan.

Kindpakket Harlingen: ieder kind kan meedoen!

25-01-2018

HARLINGEN - Het kindpakket geeft kinderen binnen de gemeente Harlingen de mogelijkheid om mee te doen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten.

Reacties

Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Vogelaar Audio Vogelaar Audio Ons Food&Wine Ons Food&Wine Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hema Harlingen Hema Harlingen Zensa Moda Zensa Moda VVV Harlingen VVV Harlingen Visie Events Visie Events Atelier de Groot Atelier de Groot Haarmode Cats Haarmode Cats Dio Jurien Dio Jurien ForHim Menswear ForHim Menswear Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Karsten Wonen Karsten Wonen
Ons Food&Wine Ons Food&Wine Hema Harlingen Hema Harlingen Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Copini Opticiëns Copini Opticiëns Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zensa Moda Zensa Moda De Lichtboei De Lichtboei