Samen de N31 op!

Samen de N31 op!

Samen 1 WKND: vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 oktober!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Eurootje!

Eurootje!

Bij Plus Lunenborg: meer dan 100 aanbiedingen voor maar 1 Eurootje!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april 2017 gaat de bouw weer los en zijn we open voor publiek. Kom kijken en klim aan boord. Tot dan!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Verslag van de VVD Harlingen uit de Raad van 7 december jl.

13-12-2016

HARLINGEN - Een korte agenda afgelopen woensdag, veel hamerstukken en een paar thema's maar.

De VVD heeft tijdens het vragenhalfuur een aantal vragen gesteld:

 

Procedure Walinga

  • 'Vraag 1

Is er nog bezwaar aangetekend tegen de weigering van de vergunning voor de locatie Walinga? (Voor de vestiging van een supermarkt).

  • Vraag 2

Zo ja: Gaat het college bij de beantwoording op dat bezwaar de detailhandelsvisie interpreteren op de wijze zoals is aangegeven in de motie van 9 november?

Zo nee: Indien bezwaar zal worden aangetekend gaat het college bij de beantwoording op dat bezwaar de detailhandelsvisie interpreteren op de wijze zoals is aangegeven in de motie van 9 november?

  • Vraag 3

Zou die interpretatie mogelijk kunnen leiden tot een ander besluit?'

 

Het antwoord van wethouder Leroy kwam er op neer dat er inderdaad bezwaar was aangetekend en nee, de motie van 9 november (van de VVD, waarin kort gezegd staat dat de detailhandelsstructuurvisie niet te strikt moet worden uitgelegd) zou niet gaan leiden tot een andere beslissing. Een uitspraak die deze wethouder tekent: geen millimeter toegeven. We zullen dus bezig moeten blijven om ervoor te zorgen dat de stad niet op slot gezet wordt

 

Zonnepark

Over het Zonnepark heeft de VVD afgelopen woensdag het volgende gezegd:

 

Eén van onze taken als raadsleden is om het college te controleren, en indien nodig, middels vragen te achterhalen hoe beslissingen tot stand zijn gekomen en waarom. Dat hebben wij de afgelopen weken gedaan, door een reeks vragen te stellen over de herziene businesscase voor het zonnepark.

Deze vragen zijn inmiddels beantwoord, waarvoor dank. Inhoudelijk blijven we onze twijfels houden maar de meerderheid van de raad heeft die niet.

 

Als het om de gevolgde procedure gaat wordt In de beantwoording erkend dat het tweede raadsvoorstel op gepaalde punten beter geformuleerd had kunnen worden. Dat is mooi, al klinkt dat ook een beetje als: voortaan zullen we het zo opschrijven dat ook u het kan snappen.

 

We willen benadrukken dat het stellen van vragen wat ons betreft niet meteen betekent dat je 'de wethouder onder vuur neemt'. We snappen dat een krant graag een politieke rel ziet, maar wat ons betreft is een vraag stellen niet meer dan dat: een vraag stellen. Pas als er politieke uitspraken en standpunten op volgen dan kun je daar conclusies uit trekken.

Wat ons betreft zijn de berichten in de media hierover dus overtrokken, al zullen we kritisch dit project blijven volgen.

 

Laat onverlet dat we, als gezegd, niet gelukkig zijn met de gevolgde procedure... vandaar dat we uiteindelijk toch nog een vraag hadden:

 

'Is de wethouder bereid om te erkennen dat de gevolgde procedure achteraf gezien niet de schoonheidsprijs verdiend en niet voor herhaling vatbaar is?'

 

Schoorvoetend moest de wethouder erkennen dat het beter had gekund. De VVD zal dit dossier kritisch blijven volgen, maar voor nu is met deze erkenning van de wethouder voor ons de kous af.

 

Amendement Wad'n Partij meergeneratiewoningen bestemmingsplan Spiker en Midlum

  • Wat is de kwestie?

In de voorgestelde bestemmingsplannen staat het volgende artikel: ‘Tot een gebruik strijdig met deze bestemming, wordt in ieder geval gerekend: het gebruik van een woonhuis voor meer dan één woning'.

De Wad'n Partij stelde voor om dit uit het bestemmingsplan te schrappen. Want sturing in de ruimtelijke ordening van de gemeente is niet hetzelfde is als het instellen van ge- en verboden.

En de afgelopen jaren is er meermaals de klacht in het landelijke nieuws geweest dat gemeentelijke regelgeving de ontwikkeling van zogenaamde meergeneratiewoningen of kangoeroewoningen e.d. blokkeert of hindert.

 

Dit was de overweging van de Wad'n Partij, en die begrijpen we. Op dit moment is het zo dat het college bepaald wanneer er wel een woning verbouwd mag worden tot een meergeneratiewoning. Het verbod uit het bestemmingsplan schrappen is echter niet handig, want dan kan er in elke schuur of zolder een woning gemaakt worden, met allerlei ongewenste consequenties als mogelijk gevolg. Dus al snel bleek dat er geen meerderheid voor het amendement te vinden was.

 

Maar! Tijdens de vergadering stelde de VVD voor om het bestemmingsplan intact te laten op dit punt, maar een beleidsregel te formuleren zodat iedereen gaat weten wat de criteria zijn en wanneer het onder welke voorwaarden wél mag. Dat zou onduidelijkheid weg nemen en de willekeurige beslismacht van het college beter controleerbaar maken. Zo doet men het ook in andere gemeenten. Typerend genoeg werd deze oplossing weggewuifd door wethouder Leroy. Ook nu weer geen millimeter toegeven. Prima, dan volgt er wel een motie. Wordt vervolgd.

 

REC

Op aandrang van de Wad'n Partij en GroenLinks komt het college met een brief waarin ze uiteenzet welke bevoegdheden de gemeente wél heeft t.a.v. de REC (m.n., maar niet alleen, vanuit de gemeentelijke verantwoordelijkheid t.a.v. de volksgezondheid), en aan te geven hoe het college deze bevoegdheden gaat inzetten. Prima.

Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Akse Media actualiseert adressen gemeentegids

13-12-2016

HARLINGEN - In week 51 start Akse Media met het actualiseren van de redactionele adressen voor de aankomende Gemeentegids van Harlingen.

Tweede turbine REC zorgt voor 10.000 extra huishoudens duurzame energie

13-12-2016

HARLINGEN - Met de definitieve in gebruik name afgelopen week van de tweede turbine van de ReststoffenEnergieCentrale (REC) in Harlingen verhoogt Omrin de productie van duurzame energie van 16 Megawatt tot 20 Megawatt.

Uitnodiging! Proef de kerst tijdens de PLUS proeverij

13-12-2016

HARLINGEN - Weet jij nog niet wat je deze feestdagen gaat koken?

Reacties

De Lichtboei De Lichtboei Atelier de Groot Atelier de Groot Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie ForHim Menswear ForHim Menswear De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" BENG Evenementen BENG Evenementen Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Vogelaar Audio Vogelaar Audio Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zensa Moda Zensa Moda Dio Jurien Dio Jurien Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Almamater Almamater Hema Harlingen Hema Harlingen Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Plus Lunenborg Plus Lunenborg IJssalon Min12 IJssalon Min12 Fotografie Dorus Fotografie Dorus Haarmode Cats Haarmode Cats Karsten Wonen Karsten Wonen Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen VVV Harlingen VVV Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Hubo-Faber Hubo-Faber Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Visie Events Visie Events Ons Food&Wine Ons Food&Wine
Atelier de Groot Atelier de Groot De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. BENG Evenementen BENG Evenementen Almamater Almamater Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt VVV Harlingen VVV Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zensa Moda Zensa Moda Fotografie Dorus Fotografie Dorus Vogelaar Audio Vogelaar Audio