Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Spaar sneller met de PLUS app

Spaar sneller met de PLUS app

Als je er nu gebruik van maakt ontvang je 10 extra zegels. Dat tikt aan!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 10 november wegens winterstop gesloten. Groepen kunnen op verzoek een rondleiding boeken. Rond 1 april 2018 gaan we weer open.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Verslag van de VVD Harlingen uit de Raad van 7 december jl.

13-12-2016

HARLINGEN - Een korte agenda afgelopen woensdag, veel hamerstukken en een paar thema's maar.

De VVD heeft tijdens het vragenhalfuur een aantal vragen gesteld:

 

Procedure Walinga

  • 'Vraag 1

Is er nog bezwaar aangetekend tegen de weigering van de vergunning voor de locatie Walinga? (Voor de vestiging van een supermarkt).

  • Vraag 2

Zo ja: Gaat het college bij de beantwoording op dat bezwaar de detailhandelsvisie interpreteren op de wijze zoals is aangegeven in de motie van 9 november?

Zo nee: Indien bezwaar zal worden aangetekend gaat het college bij de beantwoording op dat bezwaar de detailhandelsvisie interpreteren op de wijze zoals is aangegeven in de motie van 9 november?

  • Vraag 3

Zou die interpretatie mogelijk kunnen leiden tot een ander besluit?'

 

Het antwoord van wethouder Leroy kwam er op neer dat er inderdaad bezwaar was aangetekend en nee, de motie van 9 november (van de VVD, waarin kort gezegd staat dat de detailhandelsstructuurvisie niet te strikt moet worden uitgelegd) zou niet gaan leiden tot een andere beslissing. Een uitspraak die deze wethouder tekent: geen millimeter toegeven. We zullen dus bezig moeten blijven om ervoor te zorgen dat de stad niet op slot gezet wordt

 

Zonnepark

Over het Zonnepark heeft de VVD afgelopen woensdag het volgende gezegd:

 

Eén van onze taken als raadsleden is om het college te controleren, en indien nodig, middels vragen te achterhalen hoe beslissingen tot stand zijn gekomen en waarom. Dat hebben wij de afgelopen weken gedaan, door een reeks vragen te stellen over de herziene businesscase voor het zonnepark.

Deze vragen zijn inmiddels beantwoord, waarvoor dank. Inhoudelijk blijven we onze twijfels houden maar de meerderheid van de raad heeft die niet.

 

Als het om de gevolgde procedure gaat wordt In de beantwoording erkend dat het tweede raadsvoorstel op gepaalde punten beter geformuleerd had kunnen worden. Dat is mooi, al klinkt dat ook een beetje als: voortaan zullen we het zo opschrijven dat ook u het kan snappen.

 

We willen benadrukken dat het stellen van vragen wat ons betreft niet meteen betekent dat je 'de wethouder onder vuur neemt'. We snappen dat een krant graag een politieke rel ziet, maar wat ons betreft is een vraag stellen niet meer dan dat: een vraag stellen. Pas als er politieke uitspraken en standpunten op volgen dan kun je daar conclusies uit trekken.

Wat ons betreft zijn de berichten in de media hierover dus overtrokken, al zullen we kritisch dit project blijven volgen.

 

Laat onverlet dat we, als gezegd, niet gelukkig zijn met de gevolgde procedure... vandaar dat we uiteindelijk toch nog een vraag hadden:

 

'Is de wethouder bereid om te erkennen dat de gevolgde procedure achteraf gezien niet de schoonheidsprijs verdiend en niet voor herhaling vatbaar is?'

 

Schoorvoetend moest de wethouder erkennen dat het beter had gekund. De VVD zal dit dossier kritisch blijven volgen, maar voor nu is met deze erkenning van de wethouder voor ons de kous af.

 

Amendement Wad'n Partij meergeneratiewoningen bestemmingsplan Spiker en Midlum

  • Wat is de kwestie?

In de voorgestelde bestemmingsplannen staat het volgende artikel: ‘Tot een gebruik strijdig met deze bestemming, wordt in ieder geval gerekend: het gebruik van een woonhuis voor meer dan één woning'.

De Wad'n Partij stelde voor om dit uit het bestemmingsplan te schrappen. Want sturing in de ruimtelijke ordening van de gemeente is niet hetzelfde is als het instellen van ge- en verboden.

En de afgelopen jaren is er meermaals de klacht in het landelijke nieuws geweest dat gemeentelijke regelgeving de ontwikkeling van zogenaamde meergeneratiewoningen of kangoeroewoningen e.d. blokkeert of hindert.

 

Dit was de overweging van de Wad'n Partij, en die begrijpen we. Op dit moment is het zo dat het college bepaald wanneer er wel een woning verbouwd mag worden tot een meergeneratiewoning. Het verbod uit het bestemmingsplan schrappen is echter niet handig, want dan kan er in elke schuur of zolder een woning gemaakt worden, met allerlei ongewenste consequenties als mogelijk gevolg. Dus al snel bleek dat er geen meerderheid voor het amendement te vinden was.

 

Maar! Tijdens de vergadering stelde de VVD voor om het bestemmingsplan intact te laten op dit punt, maar een beleidsregel te formuleren zodat iedereen gaat weten wat de criteria zijn en wanneer het onder welke voorwaarden wél mag. Dat zou onduidelijkheid weg nemen en de willekeurige beslismacht van het college beter controleerbaar maken. Zo doet men het ook in andere gemeenten. Typerend genoeg werd deze oplossing weggewuifd door wethouder Leroy. Ook nu weer geen millimeter toegeven. Prima, dan volgt er wel een motie. Wordt vervolgd.

 

REC

Op aandrang van de Wad'n Partij en GroenLinks komt het college met een brief waarin ze uiteenzet welke bevoegdheden de gemeente wél heeft t.a.v. de REC (m.n., maar niet alleen, vanuit de gemeentelijke verantwoordelijkheid t.a.v. de volksgezondheid), en aan te geven hoe het college deze bevoegdheden gaat inzetten. Prima.

Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Akse Media actualiseert adressen gemeentegids

13-12-2016

HARLINGEN - In week 51 start Akse Media met het actualiseren van de redactionele adressen voor de aankomende Gemeentegids van Harlingen.

Tweede turbine REC zorgt voor 10.000 extra huishoudens duurzame energie

13-12-2016

HARLINGEN - Met de definitieve in gebruik name afgelopen week van de tweede turbine van de ReststoffenEnergieCentrale (REC) in Harlingen verhoogt Omrin de productie van duurzame energie van 16 Megawatt tot 20 Megawatt.

Uitnodiging! Proef de kerst tijdens de PLUS proeverij

13-12-2016

HARLINGEN - Weet jij nog niet wat je deze feestdagen gaat koken?

Reacties

Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Hubo-Faber Hubo-Faber Hema Harlingen Hema Harlingen Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Dio Jurien Dio Jurien Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen De Lichtboei De Lichtboei Atelier de Groot Atelier de Groot Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Ons Food&Wine Ons Food&Wine IJssalon Min12 IJssalon Min12 Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Almamater Almamater Vogelaar Audio Vogelaar Audio VVV Harlingen VVV Harlingen Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Haarmode Cats Haarmode Cats Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Fotografie Dorus Fotografie Dorus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zensa Moda Zensa Moda Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Karsten Wonen Karsten Wonen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Visie Events Visie Events BENG Evenementen BENG Evenementen ForHim Menswear ForHim Menswear
IJssalon Min12 IJssalon Min12 Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Copini Opticiëns Copini Opticiëns Dio Jurien Dio Jurien Atelier de Groot Atelier de Groot Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Hema Harlingen Hema Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen VVV Harlingen VVV Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis