CDA Harlingen

CDA Harlingen

Het CDA staat voor een toekomst met zingeving en perspectief. Een sterk netwerk met ervaren bestuurders en betrokken politici!
Lees verder...
HOOP

HOOP

Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij - Voor Harlingen is er niet alleen HOOP, maar ook zekerheid voor een mooie toekomst!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Spaar ze alle 24!

Spaar ze alle 24!

Bij PLUS LUNENBORG spaar je nu voor 24 verschillende Mario Kart Koins. Alle favoriete karakters zijn te verzamelen: Mario, Princess Peach, Luigi en nog veel meer!
Lees verder...
ChristenUnie Harlingen

ChristenUnie Harlingen

'Zet je in voor de bloei van de stad waarin je woont, want de bloei van de stad is ook jullie bloei'
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Stem 21 maart lokaal, sociaal en vertrouwd: stem op Harlinger Belang!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
PvdA Harlingen

PvdA Harlingen

Samen voor een sterke & sociale gemeente. Stem 21 maart PvdA Harlingen!
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Verantwoord, voortvarend, doelgericht. NU is de tijd voor VVD Harlingen!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Verslag van de VVD Harlingen uit de Raad van 27 september 2017

30-09-2017

HARLINGEN - Wonen op het water, brandweer, beleeftuin/Harlinger Bos, fontein.

Het was een lange, lange zit afgelopen woensdag. Vooral door twee onderwerpen: de beleeftuin/Harlinger Bos, en de potvisfontein.

 

Om met de eerste te beginnen:

 

Harlinger Bos/beleeftuin

De VVD wil dat het Harlinger Bos wordt opgeknapt, maar het voorliggende collegevoorstel was rommelig door het ongelukkig aan elkaar plakken van 2 plannen: het opknappen van het Harlinger Bos én het aanleggen van een beleeftuin. Weken geleden heeft de raad het college al gevraagd om de twee voorstellen in elkaar te schuiven. Dat in elkaar schuiven bleek beperkt te blijven tot het in één voorstel naast elkaar zetten van de twee plannen. Dit was niet de opdracht. In eerste instantie waren we van mening dat dan de twee plannen maar weer uit elkaar gehaald moesten worden. En dan zou het hele beleeftuin verhaal weg zijn en alleen het Harlinger Bos opgeknapt worden. We waren van zins een amendement met die strekking te steunen.

Maar gedurende het debat kwamen we tot de conclusie dat de opdracht van een meerderheid van de raad, waaronder de VVD, nogmaals zou moeten zijn: maak één nieuw plan. En die opdracht heeft het college nu ook gekregen.

 

Het opknappen van het Harlinger Bos is dus zeker niet van de baan zoals hier of daar gesuggereerd wordt. Sterker nog: als het goed is worden nu de waardevolle aspecten van de twee plannen in één plan gestopt en is het eindresultaat beter. Een Harlinger Bos plus. Dat is wat we beogen.

 

De walvisfontein

Bijna een uur spijkers op laag water zoeken door raadsleden die op de stoel van het college willen gaan zitten. Keiharde garanties werden er geëist, kunstenaars moesten hun intellectuele eigendom opgeven, de wethouder moest vooraf zus en zo garanderen.

Ons standpunt: de wethouder heeft zowel in de commissie als nu in de raad allerlei toezeggingen gedaan. Zint dat je nog niet, stem dan tegen. Het uiteindelijke resultaat na al dat gepraat: unanieme steun voor het voorstel. Dat had dus wel sneller gekund.

 

Dan was er nog wat debat over het nieuwe dekkingsplan voor de brandweer. Met name het feit dat de tweede brandspuitauto niet meer standaard als reserve in de Harlinger kazerne zal staan stuitte op verzet, vooral van raadsleden die niet bij de infoavond zijn geweest. Op die infoavond heeft de korpsleiding één ander uit en te na uitgelegd. Het bleek toen dat ook het aanwezige kader, én de vrijwilligers hier prima mee konden leven. De inzetbaarheid zal er absoluut niet onder lijden is ons verzekerd. Uiteindelijk ook hier weer: iedereen vóór.

 

Woonoverlast

Als hamerstuk aangenomen, maar voor de VVD erg belangrijk: de raad besluit de APV te wijzigen zodat de burgemeester bij ernstige en herhaaldelijke woonoverlast een gedragsaanwijzing kan opleggen. Het is rampzalig als mensen zich niet veilig en thuis voelen in hun eigen huis door voortdurende woonoverlast van aso’s. De burgemeester krijgt nu uitgebreidere bevoegdheden om dit aan te pakken. De VVD rekent erop dat hij deze indien nodig ook zal gebruiken.

 

Wonen op het water

Tot slot steunt de raad unaniem een motie van de VVD om te onderzoeken of de mogelijkheden tot wonen op ‘t water in Harlingen uitgebreid kunnen worden. Dit betekent dat er op afzienbare termijn een bijeenkomst georganiseerd wordt voor initiatiefnemers en geïnteresseerden die op water willen wonen. Er zal vervolgens een QuickScan uitgevoerd worden naar mogelijke locaties in de gemeente Harlingen, waar uitbreidingen van de mogelijkheden tot wonen op het water gerealiseerd zouden kunnen worden;

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Stichting Kunstuitleen HA-15: Kunstwerk van de Maand oktober 2017

30-09-2017

HARLINGEN - Marja Driessens-Diessel kiest een kunstwerk van Tanja van Abbema, getiteld “After the storm”, als kunstwerk van de maand oktober 2017.

De jazz keert terug in Harlingen

30-09-2017

HARLINGEN - Ooit was Harlingen het bruisende middelpunt van de traditionele jazz in Friesland.

Zwaar bevochten winst voor VVH dames 1

30-09-2017

HARLINGEN - Afgelopen weekend was het dan alweer zover.

Reacties

Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Karsten Wonen Karsten Wonen BENG Evenementen BENG Evenementen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Atelier de Groot Atelier de Groot Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Lichtboei De Lichtboei Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje IJssalon Min12 IJssalon Min12 Ons Food&Wine Ons Food&Wine Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zensa Moda Zensa Moda Haarmode Cats Haarmode Cats ForHim Menswear ForHim Menswear Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Hema Harlingen Hema Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Almamater Almamater Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus VVV Harlingen VVV Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Dio Jurien Dio Jurien Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Plus Lunenborg Plus Lunenborg Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Vogelaar Audio Vogelaar Audio
De Lichtboei De Lichtboei Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Almamater Almamater Copini Opticiëns Copini Opticiëns HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Hema Harlingen Hema Harlingen Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Dio Jurien Dio Jurien Haarmode Cats Haarmode Cats