Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
5 jaar Plus Lunenborg!

5 jaar Plus Lunenborg!

Plus Lunenborg organiseert daarom zaterdag 24 maart van 13.00 uur tot 17.00 uur een jubileumfeestdag voor jong en oud!
Lees verder...
Heerlijk Binnen!

Heerlijk Binnen!

Culinaire paas-editie in het Entrepotgebouw te Harlingen, met foodstands, muziek, gezelligheid en er is óók een modeshow van ondernemers uit Harlingen e.o.!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 10 november wegens winterstop gesloten. Groepen kunnen op verzoek een rondleiding boeken. Rond 1 april 2018 gaan we weer open.
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Verslag van de VVD Harlingen uit de Raad van 24 januari en 21 februari 2018

25-02-2018

HARLINGEN - Hondenbelasting, Maritieme Academie, Paraplu bestemmingsplan, Afvalcontainers binnenstad, Zaagtandsteiger, Fries Blauw, Tegel er uit Boom er in, Misthoorn en Statiegeld.

Omdat er behoorlijk veel op de agenda’s stond hierbij een kort verslag van de voornaamste agendapunten.

 

Hondenbelasting

Na druk van de VVD is de hondenbelasting in eerste instantie met 20% verlaagd. Ons doel is om de hondenbelasting uiteindelijk helemaal af te schaffen. Het is een ouderwetse en overbodige belasting

 

Maritieme Academie

Een hamerstuk, maar wel waard om te vermelden. De raad heeft een investeringskrediet ter beschikking gesteld voor de Maritieme Academie zodat deze haar onderwijsruimtes kan uitbreiden. De Academie groeit en bloeit, dus goed nieuws voor havenstad Harlingen.

 

Paraplubestemmingsplan

Het college wil per se een paraplubestemmingsplan doordrukken met (mogelijk) gevolgen voor bestaande parkeerbedrijven. Daar lopen nog procedures over. Toch wil het college dat niet afwachten, en houdt voet bij stuk. Onzorgvuldig bestuur wat ons betreft, wat mogelijk weer gaat leiden tot nieuwe procedures. Er wordt gepraat over het vermijden van procedures, maar er wordt als puntje bij paaltje komt niet naar gehandeld.

VVD, GL, Wad’nPartij en HOOP stemmen tegen, coalitiepartijen CDA, PvdA, HB en D66 vóór.

 

Afvalcontainers Binnenstad

De raad, en ook de VVD Harlingen dus, steunt de plannen om de afvalcontainers in de binnenstad te vervangen door ondergrondse containers. Het gaat een veel mooier straatbeeld opleveren als al die grijze bakken zijn verdwijnen. Het kost wel wat: € 6,58 per huishouden. Ook de huishoudens buiten de binnenstad moeten inderdaad betalen voor een opgeruimde binnenstad. Daar staat dan tegenover dat binnenstadsbewoners straks een endje moeten lopen om hun vuilnis kwijt te kunnen.

 

Zaagtandsteiger

VVD heeft hier jaren voor geijverd, dus hieperdepiep hoera! De gemeenteraad stelt onder voorwaarden een krediet van 2.989.000 euro ter beschikking voor de realisatie van een duurzame "zaagtandsteiger" in de haven van Harlingen ten behoeve van de visserijsector. De voorwaarde is dat er vanuit het Waddenfonds ook een dikke miljoen wordt bijgedragen aan deze innovatieve steiger. Goed voor de Harlinger haven, goed voor de vissers en goed voor de onze concurrentiepositie.

 

Fries Blauw

De gemeente verleend een obligatielening ter waarde van € 190.000 aan de stichting Fries Blauw. De stichting koopt met deze lening de panden aan de Voorstraat en de Heiligeweg van de huidige eigenaren. In deze panden wil Stichting Fries Blauw een centrum Harlinger aardewerk vestigen.

De VVD Harlingen had twijfels bij de haalbaarheid van het Fries Blauw project. Maar: de Rekenkamercommissie adviseert om meer in te zetten op toeristische dag voorzieningen. Daarbij willen we de Voorstraat levendig houden. En er wordt een hypotheekrecht gevestigd voor de obligatiehouders. Soms komen er projecten op je pad en neem je een ‘leap of faith’. Er kwam een verzoek van de stichting of de gemeente wilde participeren. Dus is er door een groot aantal partijen een initiatiefvoorstel opgesteld om dit nog vóór de verkiezingen te kunnen regelen. Alle succes gewenst aan de initiatiefnemers!

 

Tegel eruit, Boom erin.

Het CDA kwam met een sympathiek raadsvoorstel dat raadsbreed werd gesteund. Kern van het voorstel: iedereen die tegels uit z’n tuin haalt krijgt van de gemeente een boom of een struik. Doel: de toenemende verstening van tuinen in de stad tegen gaan. Een loffelijk streven omdat steeds meer stenen tuinen de afwatering van hemelwater belemmeren. Daarmee neemt de kans op overstromen van straten toe omdat de riolen het niet meer aankunnen. De VVD zou daarnaast graag zien dat Harlingen zich aansluit bij Operatie Steenbreek: http://www.operatiesteenbreek.nl/

 

Misthoorn

De VVD heeft het voortouw genomen om te komen tot een voorstel om de Misthoorn onder voorwaarden terug te plaatsen. De raad stemt in meerderheid in met de motie Misthoorn en verzoekt het College in overleg te gaan met de Initiatiefgroep Misthoorn, Rijkswaterstaat en Port of Harlingen en te onderzoeken of en hoe de misthoorn terug kan komen, met als voorwaarde dat er rekening wordt gehouden met belangen van de omwonenden. Alleen de CU stemde tegen.

 

Statiegeldalliantie

De raad besloot unaniem dat de gemeente Harlingen zich aansluit bij de statiegeldalliantie die ijvert voor statiegeld op kleine flesjes en blikjes. De VVD realiseert zich dat de beslissing hierover in Den Haag genomen wordt en dat statiegeld niet de enige oplossing tegen zwerfvuil is. Maar een rapport van CE Delft hierover stelt dat de maatregel wel degelijk tot een substantiële terugdringing kan leiden. Zwerfvuil, Plastic Soup: we zullen hierin stappen moeten zetten om dit op te lossen.

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Zeerobben opnieuw met lege handen

25-02-2018

HARLINGEN - Op de nederlaag valt niets af te dingen.

Reacties

ForHim Menswear ForHim Menswear Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Haarmode Cats Haarmode Cats Dio Jurien Dio Jurien Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Vogelaar Audio Vogelaar Audio Ons Food&Wine Ons Food&Wine VVV Harlingen VVV Harlingen Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Plus Lunenborg Plus Lunenborg Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Karsten Wonen Karsten Wonen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Copini Opticiëns Copini Opticiëns Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Atelier de Groot Atelier de Groot Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant De Lichtboei De Lichtboei Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hema Harlingen Hema Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Hubo-Faber Hubo-Faber Almamater Almamater Fotografie Dorus Fotografie Dorus BENG Evenementen BENG Evenementen Visie Events Visie Events
Atelier de Groot Atelier de Groot BENG Evenementen BENG Evenementen De Lichtboei De Lichtboei Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Haarmode Cats Haarmode Cats Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt IJssalon Min12 IJssalon Min12 Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Zensa Moda Zensa Moda Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen