Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Eurootje!

Eurootje!

Bij Plus Lunenborg: meer dan 100 aanbiedingen voor maar 1 Eurootje!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april 2017 gaat de bouw weer los en zijn we open voor publiek. Kom kijken en klim aan boord. Tot dan!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Verslag van de VVD Harlingen uit de Raad van 21 september jl.

27-09-2016

HARLINGEN - Willemshaven, Zwemverbod, Kwijtscheldingsbeleid en de REC: verslag van de VVD uit de raad van 21 september jl.

Willemshaven

De VVD-fractie heeft zorgen over het uitblijven van concrete resultaten in de ontwikkeling van de Willemshaven. Er is (nog) geen exploitant voor een marina, de Nova Zembla Experience is op een laag pitje gezet, er is voortdurend gesteggel over een adequate sanitaire voorziening. De VVD-fractie heeft meermalen gevraagd om beter geïnformeerd te worden over de stand van zaken. Geruchten doen de ronde, potentiële gebruikers voelen zich niet gehoord, er is onduidelijkheid alom over de gang van zaken.

 

Daarom wilde de VVD een raadsbreed debat. Niet om gemaakte raadsbesluiten terug te draaien, maar om de pijnpunten inzichtelijk te krijgen, en met elkaar te bespreken waar er wellicht bijgestuurd moet worden.

 

Uiteindelijk bleek er nauwelijks debat mogelijk in het 'interpellatiedebat' dat de VVD voor afgelopen woensdag had aangevraagd. Een lijst vragen stellen, lange antwoorden van wethouder Leroy en de inmiddels traditionele aanval van Harlinger Belang op de VVD: meer leek er niet in te zitten.

Toch was er voor de goede verstaander wel wat te horen. Het lijkt er op dat er eindelijk wat realisme in de plannen voor de Willemshaven komt. Die overbodig dure cruisesteiger zal er wel konen, maar de marina lijkt kleiner te worden. En er lijkt nu eindelijk ruimte te komen voor kleinschalige initiatieven.

 

Wél vindt de VVD het van belang dat er criteria komen voor het gebruik van de loodsen: wie kan er feesten, partijen en evenementen organiseren? Onder welke voorwaarden? Voor welke prijs? Belangrijk is voor ons dat er nieuwe initiatieven ontstaan in de Willemshaven, en die initiatieven moeten zoveel mogelijk aanvullend zijn op de binnenstad, niet de binnenstad leegtrekken en beconcurreren. Zo verzekerde de wethouder na aandringen van de VVD bijvoorbeeld dat de kermis niet verplaatst zal worden naar de Willemshaven.

 

Punt van zorg blijft ook de geplande nieuwe sanitaire voorziening. VBZH moet er uit zien te komen met deze wethouder. En het liefst met Jan Hoekstra als beheerder. Het kille gemak waarmee Leroy de raad voorhield dat ook een onbeheerde voorziening tot de mogelijkheden behoort verontrust ons. Zo hoort een bestuur niet met mensen om te gaan.

 

We blijven het kritisch volgen, in het belang van Harlingen... of 'Harlinger Belang' dat nou zint of niet.

 

Kwijtscheldingsbeleid

De raad heeft ingestemd met een verruiming van het kwijtscheldingsbeleid. Naast afvalstoffenheffing kan er dan ook kwijtschelding worden aangevraagd voor (en door):

  • Ozb eigenaar woning;
  • Rioolheffing eigenaar woning;
  • Ondernemers.

De uitbreiding van het kwijtscheldingsbeleid met het opnemen van kwijtschelding aan zelfstandig ondernemers (voor privé aanslagen) is mede door een motie van de VVD nu ook tot stand gekomen. Gezien het feit dat de afgelopen crisis vooral ook door ondernemers en ZZP’ers gevoeld is juichen we dit toe.

Het is niet meer nodig de ouderbijdrage voor het schoolzwemmen onder het kwijtscheldingsbeleid te laten vallen doordat een vergoeding via het Kindpakket geregeld is. De kosten van een ID kaart worden per 1 januari 2017 vergoed uit het minimabeleid;


Algemeen zwemverbod

Er ontstond deze zomer onrust over het 'algemene zwemverbod' in Harlingen. De enige plek waar gezwommen mag worden is bij 'het strand'. Daar waren echter door slibvorming vaak niet ideale zwemomstandigheden; De huidige verordening staat niet toe dat er elders gezwommen mag worden in openbaar water.

 

De VVD is van mening dat in een waterrijke gemeente als Harlingen idealiter ruimere mogelijkheden zouden moeten zijn om te zwemmen in openbaar water; Daarom heeft de VVD een motie ingediend met het verzoek aan het college om een inventarisatie te maken van die specifieke locaties waar in Harlingen, op gronden van veiligheid en volksgezondheid, niet gezwommen mag worden; in de niet genoemde wateren zou dan gewoon wél gezwommen mogen worden. Met dank aan de CU en het CDA was er uiteindelijk een grote meerderheid vóór dit voorstel...alleen OPA en Harlinger Belang waren tegen.

Ook de motie van de CU om de zwemverbod bordjes bij de Leeuwerik weg te halen haalde een meerderheid.

 

REC

De VVD wil de uitgebreide verbetervoorstellen waar nu over gesproken wordt met de REC niet doorkruisen door als raad met allemaal machteloze moties te komen. Moties van GroenLinks en de Wad'n Partij die op voorhand kansloos waren hebben we dus niet gesteund.

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Jeugdjournaal Zeerobben

27-09-2016

HARLINGEN – Afgelopen zaterdag de 2e speelronde alweer voor veel teams.

Tentoonstelling 'Met een knipoog, schilderijen van Marius van Dokkum'

27-09-2016

HARLINGEN – Museum het Hannemahuis toont tot en met 8 januari 2017 schilderijen en tekeningen van Marius van Dokkum.

Elvis on Air bij Radio Stad Harlingen

27-09-2016

HARLINGEN - Zaterdag 1 oktober gaan Rob en Doede van der Hoek verder waar ze waren gebleven.

Reacties

Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Almamater Almamater Vogelaar Audio Vogelaar Audio Hema Harlingen Hema Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber De Lichtboei De Lichtboei Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt IJssalon Min12 IJssalon Min12 Atelier de Groot Atelier de Groot Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Copini Opticiëns Copini Opticiëns Haarmode Cats Haarmode Cats Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Karsten Wonen Karsten Wonen Fotografie Dorus Fotografie Dorus BENG Evenementen BENG Evenementen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Visie Events Visie Events Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Ons Food&Wine Ons Food&Wine ForHim Menswear ForHim Menswear Dio Jurien Dio Jurien Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona VVV Harlingen VVV Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Zensa Moda Zensa Moda Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam
Ons Food&Wine Ons Food&Wine Atelier de Groot Atelier de Groot Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt IJssalon Min12 IJssalon Min12 De Lichtboei De Lichtboei Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Hema Harlingen Hema Harlingen VVV Harlingen VVV Harlingen De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. Karsten Wonen Karsten Wonen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie