CDA Harlingen

CDA Harlingen

Het CDA staat voor een toekomst met zingeving en perspectief. Een sterk netwerk met ervaren bestuurders en betrokken politici!
Lees verder...
HOOP

HOOP

Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij - Voor Harlingen is er niet alleen HOOP, maar ook zekerheid voor een mooie toekomst!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Spaar ze alle 24!

Spaar ze alle 24!

Bij PLUS LUNENBORG spaar je nu voor 24 verschillende Mario Kart Koins. Alle favoriete karakters zijn te verzamelen: Mario, Princess Peach, Luigi en nog veel meer!
Lees verder...
ChristenUnie Harlingen

ChristenUnie Harlingen

'Zet je in voor de bloei van de stad waarin je woont, want de bloei van de stad is ook jullie bloei'
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Stem 21 maart lokaal, sociaal en vertrouwd: stem op Harlinger Belang!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
PvdA Harlingen

PvdA Harlingen

Samen voor een sterke & sociale gemeente. Stem 21 maart PvdA Harlingen!
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Verantwoord, voortvarend, doelgericht. NU is de tijd voor VVD Harlingen!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Verslag van de VVD Harlingen uit de Raad van 12 juli j.l.

15-07-2017

HARLINGEN - Jaarrekening, bankjes langs de singels, PAK onderzoek en ‘expert meetings’ met betrekking tot de bodemdalingsproblematiek.

Afgelopen woensdag was er de laatste raadsvergadering voor het reces.

 

Korte samenvatting:

  • Jaarrekening vertoont positief resultaat van ongeveer 2,8 miljoen euro. Dat is positief, maar geraamd was 6 ton. Té groot verschil om van een accurate begroting te spreken.
  • De toekomst van de gemeenschappelijke regeling West is zorgelijk. Empatec kan de oplopende tekorten niet meer dekken. Tering naar de nering zetten?

 

4 moties:

  • Verkeersmaatregelen Kimswerderweg. College is bezig, maar kan eenzijdig niet iets afdwingen... gesprekken lopen.
  • Motie bankjes langs Singels. Aangenomen.
  • Motie om expert meetings te organiseren over bodemdalingproblematiek. Aangenomen.
  • Motie om onderzoek te doen naar PAK’s. Aangenomen.

 

Zie hieronder een nadere toelichting op deze kwesties.

 

Jaarrekening

Kijkend naar het resultaat over 2016 moet wij wederom constateren dat het werkelijke resultaat bijna 2.2 miljoen hoger ligt dan het geraamde resultaat. Wederom, omdat in de jaarrekening 2015 het werkelijke resultaat 3.5 miljoen hoger was dat het geraamde resultaat. Grote invloed op het resultaat van beide jaren is de financiële complexiteit van de financiële stromen binnen het sociale domein.

 

Voor de VVD is deze complexiteit te rechtvaardigen. Echter voor onze controlerende taak als raadsleden is dit zo langzamerhand moeilijk te verteren, voor het zelfde geld kan een overschot omslag naar een tekort. Onze fractie wil toch wel een signaal afgeven dat voor het jaar 2017 de raad tijdig wordt geïnformeerd over de financiële positie rondom het sociale domein.

 

De VVD heeft het woord begrotingsdiscipline reeds vele male te berde gebracht. Ook nu wordt worden posten zonder begrotingswijziging via de raad in de jaarrekening verwerkt. Denk aan havengelden, dotatie voorziening pensioen wethouders en bv inhuur juridische adviezen. Naar ons idee kunnen mutatie eerder naar de raad via een begrotingswijziging. Zodat het werkelijke resultaat dichter bij het geraamde resultaat komt.

 

Gemeenschappelijke regeling Fryslân West

In de commissievergadering heeft de VVD zich al kritisch geuit over de continuïteit over het toekomst perspectief van de GR. De meerjarenbegroting laat een oplopend tekort zien. Empatec zal deze tekorten nu en in de toekomst niet kunnen blijven dekken. Zoals uit de meicirculaire blijkt komt er wel extra geld beschikbaar, maar toch: als deze ontwikkeling doorgaat zal er hoogstwaarschijnlijk een beroep gedaan worden op de aangesloten gemeenten. Een aanbeveling richting het college is dan ook om kritisch te kijken naar de organisatie van de GR en zoals het spreekwoord zegt: de tering naar de nering zetten.

 

De VVD heeft (mede) het initiatief genomen om te komen tot de volgende moties:

 

Bankjesmotie

Samen met de PvdA heeft de VVD een motie opgesteld om bankjes te plaatsen langs de Noord- en Zuidoostersingel en op de Zuiderpier. Het college is gevraagd om te komen met een plan voor plaatsing van zitbanken op gepaste afstanden langs de weerszijden van Noordoostersingel, Zuidoostersingel en Simon Vestdijksingel (aan de rand van het Harmenspark), en op het ‘driehoekje’ halverwege de Zuiderpier. Met de RSG moet worden bekeken of er ook enkele gemaakt en geplaatst kunnen worden door leerlingen van de RSG die een ambacht leren.

 

PAK motie

Motie om de bron van aangetroffen PAK’s te onderzoeken. Samen met de provincie moet onderzocht worden wat mogelijke bronnen van de PAK-uitstoot kunnen zijn en of de concentraties schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Indien de uitstoot schadelijk is moeten er in samenspraak met de provincie maatregelen genomen worden.

 

Motie expert meetings bodemdaling

Samen met het CDA zijn we gekomen met een motie om expert meetings te organiseren en aansluitend aanbevelingen te formuleren inzake de problematiek rond mogelijke schade door bodemverzakking. Ook in het licht van de vergunde toekomstige zoutwinning onder de havenmond. Het wordt tijd om ook in Noordwest Friesland inzichtelijk te krijgen welke aspecten spelen rondom dit thema.

 

Er dient een andere aanpak te komen om ‘Groninger toestanden’ te voorkomen in dit gebied. Lessen moeten worden geleerd. Informatie en een plan van aanpak is noodzakelijk om tot een breed gedragen afstemming te komen over hoe we in dit gebied onrust en mogelijke problemen gaan ondervangen en voorkomen.

 

Alle moties zijn unaniem aangenomen.

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Deze week in 'Afslag Harlingen'

15-07-2017

HARLINGEN - Zaterdag 15 juli wordt het RSH programma 'Afslag Harlingen' vanuit 't Noorderke gepresenteerd door Henk Jan Cornelisse en Doede van der Hoek.

Reacties

Plus Lunenborg Plus Lunenborg Haarmode Cats Haarmode Cats Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje VVV Harlingen VVV Harlingen Atelier de Groot Atelier de Groot Fotografie Dorus Fotografie Dorus Vogelaar Audio Vogelaar Audio Hema Harlingen Hema Harlingen Visie Events Visie Events Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Hubo-Faber Hubo-Faber Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën IJssalon Min12 IJssalon Min12 Almamater Almamater Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" ForHim Menswear ForHim Menswear Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Dio Jurien Dio Jurien Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Karsten Wonen Karsten Wonen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Ons Food&Wine Ons Food&Wine Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zensa Moda Zensa Moda
Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus VVV Harlingen VVV Harlingen Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Ons Food&Wine Ons Food&Wine Vogelaar Audio Vogelaar Audio Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier de Groot Atelier de Groot Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zensa Moda Zensa Moda IJssalon Min12 IJssalon Min12