Wil je varen?

Wil je varen?

Op zee of in de binnenvaart? Wij leiden op van matroos via stuurman en machinist naar schipper of zelfs kapitein op zee!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Smurfen sparen bij PLUS!

Smurfen sparen bij PLUS!

Bij PLUS LUNENBORG kun je nu sparen voor Smurfen. Spaar ze alle 24 en Smurf ze overal op!
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april 2017 gaat de bouw weer los en zijn we open voor publiek. Kom kijken en klim aan boord. Tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag van de VVD Harlingen uit de Raad van 12 april

13-04-2017

HARLINGEN - Lastenverlichting, De verzelfstandiging van de Haven van Harlingen en de motie van wantrouwen tegen wethouder Leroy.

Lastenverlichting

Mede op initiatief van de VVD is een eerste ronde aan lastenverlichtingen ingezet bij het vaststellen van de kadernota. Dat is een document waarin de hoofdpunten van beleid en de financiële kaders voor het komende jaar worden aangegeven.

 

Het college wilde, zoals afgelopen jaren, een extra OZB verhoging van 1%...Deze voorgestelde verhoging was afgelopen crisisjaren wellicht noodzakelijk gelet op het magere financiële perspectief van de gemeente;

Gezien het betere financiële perspectief vinden we dit nu niet meer nodig.

 

Het is ook verdedigbaar om in 2018 de voorgestelde inflatiecorrectie onroerendzaakbelasting voor de categorie niet-woningen achterwege te laten. Harlingen is qua OZB voor bedrijven bijvoorbeeld een stuk duurder dan Franeker, waar we met OZB voor woningen tot de goedkoopste van Friesland behoren. De VVD vindt dat we ook voor bedrijven tot de goedkoopste moeten gaan behoren!

 

Als derde vervalt de precariobelasting op rioolaansluitingen en gaat dat niet verrekend worden met de OZB.

 

Al met al 119.000 euro minder lasten voor burgers en bedrijven dan het college had voorgesteld. Het begin is er!

 

De verzelfstandiging van de Haven van Harlingen

Het is een onzeker avontuur waar we aan beginnen, zekerheid op succes is er niet, zo eerlijk moeten we zijn. We zijn een relatief kleine haven, en de marges voor succes zijn smal. En dat waren ze altijd al.

Maar het is de moeite waard om het te proberen. Een nieuwe organisatie, meer op afstand van de politiek en met een commerciële directie. Korte lijnen richting de ondernemers. Een slagvaardige haven, dat is wat we willen bereiken...wat ook de ondernemers willen bereiken.

 

Een haven op afstand van de dagelijkse politiek. Dat past ook bij de koers die de gemeente uit aan het zetten is om zelfstandig te blijven: een kleine wendbare gemeente die taken op afstand zet waar anderen beter in zijn.

Maar let wel: op afstand, niet uit het zicht!

Want voor de duidelijkheid: de haven wordt niet geprivatiseerd, maar verzelfstandigd. Middels de oprichting van een overheids NV waarin de gemeente 100% aandeelhouder is.

 

Een NV die een havenstrategie moet overleggen aan raad en college, een havenplan aan het college, niet zomaar aandelen kan verkopen of uitgeven, niet de boel kan overdragen aan een derde, bepaalde investeringslimieten heeft, niet zonder raad en college kan fuseren of zichzelf kan ontbinden. Kortom: De strategische lange termijn beslissingen blijven gekoppeld aan de gemeente...de dagelijkse commerciële leiding en organisatie ligt bij de nieuwe NV, gecontroleerd door een Raad van Commissarissen.

 

De toekomst is ongewis... maar dat is zij altijd. De VVD vindt dat we deze stap moeten zetten... de volgende stap moet zijn om de directie meer mogelijkheden te geven in het aantrekken van nieuwe bedrijven: het verhogen van de milieucategorie van 4 naar 5!

 

De verzelfstandiging is een gecalculeerde stap. Er is goed over nagedacht, voors en tegens zijn afgewogen. De één vindt dat de nadelen overwegen, de ander weegt de voordelen zwaarder. De VVD kiest in dit geval voor de optimistische benadering. Nu nemen we de beslissing...Over een jaar of 5 á 10 weten we of het de moeite waard was.

 

Motie van wantrouwen wethouder Leroy

GroenLinks kwam met een motie van wantrouwen voor wethouder Leroy (Harlinger Belang) naar aanleiding van haar standpunt ten aanzien van een motie van GL over drinkwatertappunten.

 

Op dít onderwerp en déze motivatie (drinkwatertappunten) vindt de VVD een motie van wantrouwen niet juist. Ook al is de behandeling van de motie van GL knullig uitgevoerd door het college, je stuurt niet een wethouder weg omdat je je zin niet krijgt, er geen politieke meerderheid is voor jouw plannen en inzichten. Dat is democratie, deal with it.

 

Wél hebben we tijdens een schorsing gepeild of er de bereidheid bij de raad was om tot een andere vorm van berisping voor het algehele functioneren van wethouder Leroy te komen. Want ook de VVD is van mening dat wethouder Leroy met regelmaat eigenzinnig invulling en uitleg geeft aan wensen van de raad of inwoners van deze stad en zich weinig gelegen laat liggen aan de visies en inzichten van belanghebbenden als die niet op haar lijn zitten.

 

Maar die bereidheid was er niet...noch bij coalitie, noch bij de andere oppositiepartijen. De VVD heeft dus in een stemverklaring gesteld dat 'we al zeven jaar als oppositiepartij worstelen met het functioneren van deze wethouder. We beschouwen deze discussie als een gele kaart. Ga beter communiceren en ga beter met de mensen om. Laat het een wijze les wezen voor het resterende jaar, en daarna zien we wel verder.'

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Nog enkele plekken beschikbaar voor de Univé voetbaldagen

13-04-2017

HARLINGEN - Aanmelden is nog tot 16 april mogelijk.

Nieuwe boekwinkel in Harlingen

13-04-2017

HARLINGEN - De echte boekenliefhebbers kennen De Jong Boeken al van markten in Harlingen en nu is er ook een winkel aan de Noorderhaven 4, naast Pippel (houten speelgoed).

Cultuurmenu HORIZON aangespoeld in Harlingen

13-04-2017

HARLINGEN - Bij Strandpaviljoen ’t Zilt in Harlingen spoelde woensdag 12 april het eerste exemplaar aan van HORIZON, het nieuwe Cultuurmenu voor de gemeente Harlingen voor het schoolseizoen 2017-2018.

Reacties

De Jager Accountancy B.V.De Jager Accountancy B.V. Atelier de GrootAtelier de Groot Eetcafé De Lachende KoeEetcafé De Lachende Koe Copini OpticiënsCopini Opticiëns Wereldwinkel HarlingenWereldwinkel Harlingen Visie EventsVisie Events Karsten WonenKarsten Wonen Harry Greve Gitaar- en BasgitaarlessenHarry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harlinger PoffertjeskraamHarlinger Poffertjeskraam Faber Lederwaren en BijouterieënFaber Lederwaren en Bijouterieën Zeilcharter BoreasZeilcharter Boreas Harlinger Ondernemersvereniging (HOV)Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) AlmamaterAlmamater Zwembad Het Derde HaadZwembad Het Derde Haad Dio JurienDio Jurien Ons Food&WineOns Food&Wine Zensa ModaZensa Moda Anna Casparii Hotel Café RestaurantAnna Casparii Hotel Café Restaurant Expert HogerhuisExpert Hogerhuis Fotografie DorusFotografie Dorus ForHim MenswearForHim Menswear Joachim de Ruijter FotografieJoachim de Ruijter Fotografie Vogelaar AudioVogelaar Audio HoMMM!nga's Fijne WinkeltjeHoMMM!nga's Fijne Winkeltje BENG EvenementenBENG Evenementen Strandpaviljoen 't ZiltStrandpaviljoen 't Zilt Hotel Café Restaurant "Zeezicht"Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Albert Heijn HarlingenAlbert Heijn Harlingen Haarmode CatsHaarmode Cats De LichtboeiDe Lichtboei Salon & Parfumerie RonaSalon & Parfumerie Rona IJssalon Min12IJssalon Min12 Maatschap Fysiotherapeuten HarlingenMaatschap Fysiotherapeuten Harlingen Kamsma SchoenenKamsma Schoenen Plus LunenborgPlus Lunenborg VVV-TIP HarlingenVVV-TIP Harlingen Brasserie de JasmijnBrasserie de Jasmijn Jumbo Olaf HermusJumbo Olaf Hermus
VVV-TIP HarlingenVVV-TIP Harlingen Vogelaar AudioVogelaar Audio Albert Heijn HarlingenAlbert Heijn Harlingen Visie EventsVisie Events Dio JurienDio Jurien Wereldwinkel HarlingenWereldwinkel Harlingen Salon & Parfumerie RonaSalon & Parfumerie Rona Eetcafé De Lachende KoeEetcafé De Lachende Koe Hema HarlingenHema Harlingen Haarmode CatsHaarmode Cats Plus LunenborgPlus Lunenborg Anna Casparii Hotel Café RestaurantAnna Casparii Hotel Café Restaurant