Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Eurootje!

Eurootje!

Bij Plus Lunenborg: meer dan 100 aanbiedingen voor maar 1 Eurootje!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april 2017 gaat de bouw weer los en zijn we open voor publiek. Kom kijken en klim aan boord. Tot dan!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Van kogel tot kokosmat

08-11-2016

HARLINGEN - Het MAZA-gebouw en de Kokosfabriek Gebr. van der Schoot.

Tentoonstelling in het Gemeentemuseum het Hannemahuis, Harlingen, 5 november 2016 t/m 8 januari 2017

Van 5 november 2016 tot en met 8 januari 2017 is in het Hannemahuis een tentoonstelling te zien over de geschiedenis van het MAZA-gebouw, later de Kokosfabriek aan de Harlinger Kimswerderweg. Getoond worden een wandtapijt, in 2015 gemaakt van stukjes kokosmatten uit de Kokosfabriek, gemaakt door Marga Posthuma en Hetty Postma-Posthuma; stalen (proefstukken, monsters) en objecten, afkomstig uit de Kokostapijtfabriek Gebr. van der Schoot en oude foto’s van werknemers van de Kokosfabriek en het interieur en exterieur van het gebouw tussen 1960 en 2010. Ook is er uniek bewegend beeld van vlak na de Bevrijding van Harlingen op 17 april 1945 te zien van de aanwezige munitie die toen in het MAZA-gebouw werd aangetroffen, de zeldzame filmopnamen werden ter beschikking gesteld door Filmfonds Oud Harlingen.

 

Aan de Kimswerderweg in Harlingen staat het tot zorgwoningen verbouwde complex van de voormalige kokostapijtfabriek van de firma Van der Schoot.  De kokostapijtfabriek, een U-vormig, eenlaags in traditionele baksteenstijl opgetrokken gebouw, werd oorspronkelijk in 1941 gebouwd door de Duitse bezetters als reparatiewerkplaats voor geschut van de Marine. Het gebouw stond in de Tweede Wereldoorlog bekend onder de benaming ''Maza-gebouw'', een afkorting van ''Marine Artillerie Zeugamt''. De bouwstijl van het complex refereert aan de toentertijd gangbare ''Heimatstil'', een bouwstijl die de Duitse bezetters ook hebben toegepast bij de bouw van de luchtmachtbasis Deelen bij Arnhem.

 

Na de oorlog werd het complex in gebruik genomen als fabriek van kokosmatlopers door de Gebr. van der Schoot. De fabriek was in de jaren vijftig en zestig een van de belangrijkste bedrijven in Harlingen. Door de introductie van nylon werd de populaire kokosmat echter steeds minder verkocht en Van der Schoot ging na beëindiging van de kokosmatproductie over op het exploiteren van een kippen-en eierhandel in het complex.

 

Na de sluiting van het bedrijf kwam het complex leeg te staan en verviel het tot een bouwval. In 2010 verleende de gemeente Harlingen een sloopvergunning voor dit markante gebouw, dat van belang is vanwege de militaire oorspronkelijke functie, maar ook omdat het een belangrijke rol heeft gespeeld in de naoorlogse industrialisatie van Harlingen. Na inspanningen van de Vrienden van de Kokosfabriek, de Stichting Industrieel Erfgoed Friesland en de Bond Heemschut besloot de gemeenteraad in september 2011 af te zien van sloop en het pand te verkopen aan een aannemer die in de voormalige Kokosfabriek in Harlingen 14 zorgappartementen bouwde.

Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Wie verdient volgens u de Hotze Schuil-trofee van 2016?

08-11-2016

HARLINGEN - De stichting Sportpromotie Harlingen reikt tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Harlingen voor de tweede maal de Hotze Schuil-trofee uit.

N31 Harlingen: Wat gebeurt er komende week?

08-11-2016

HARLINGEN - Er staat weer een nieuw weekoverzicht voor je klaar!

Gezonde spanning en gezelligheid bij Grote Bingo Radio Stad Harlingen

08-11-2016

HARLINGEN - Afgelopen vrijdag gingen om 19.00 uur de deuren open en al snel waren alle tafels en stoelen in Trebol bezet.

Reacties

Fotografie Dorus Fotografie Dorus Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn ForHim Menswear ForHim Menswear VVV Harlingen VVV Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Visie Events Visie Events Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Hubo-Faber Hubo-Faber Ons Food&Wine Ons Food&Wine Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) IJssalon Min12 IJssalon Min12 De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Zensa Moda Zensa Moda Atelier de Groot Atelier de Groot HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Dio Jurien Dio Jurien Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis De Lichtboei De Lichtboei Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hema Harlingen Hema Harlingen Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Plus Lunenborg Plus Lunenborg Haarmode Cats Haarmode Cats Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Karsten Wonen Karsten Wonen Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Vogelaar Audio Vogelaar Audio Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad
Plus Lunenborg Plus Lunenborg Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" VVV Harlingen VVV Harlingen Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Haarmode Cats Haarmode Cats Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zensa Moda Zensa Moda Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie