CDA Harlingen

CDA Harlingen

Het CDA staat voor een toekomst met zingeving en perspectief. Een sterk netwerk met ervaren bestuurders en betrokken politici!
Lees verder...
HOOP

HOOP

Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij - Voor Harlingen is er niet alleen HOOP, maar ook zekerheid voor een mooie toekomst!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Spaar ze alle 24!

Spaar ze alle 24!

Bij PLUS LUNENBORG spaar je nu voor 24 verschillende Mario Kart Koins. Alle favoriete karakters zijn te verzamelen: Mario, Princess Peach, Luigi en nog veel meer!
Lees verder...
ChristenUnie Harlingen

ChristenUnie Harlingen

'Zet je in voor de bloei van de stad waarin je woont, want de bloei van de stad is ook jullie bloei'
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Stem 21 maart lokaal, sociaal en vertrouwd: stem op Harlinger Belang!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
PvdA Harlingen

PvdA Harlingen

Samen voor een sterke & sociale gemeente. Stem 21 maart PvdA Harlingen!
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Verantwoord, voortvarend, doelgericht. NU is de tijd voor VVD Harlingen!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Tweede plaats voor De Eenvoud tijdens 20e Mattenschippersrace

04-05-2017

BLOKZIJL - Zaterdagmorgen 29-04 heel vroeg, gaan de eerste luiken open.

Tweede plaats voor De Eenvoud tijdens 20e Mattenschippersrace Foto: Gerben Rink - www.gerbenrink.nl

De haven van Blokzijl ontwaakt. Aan de haven staat een koffiekraam, die de bemanningsleden van een heerlijk kopje koffie voorziet. We maken ons op voor de 20e Mattenschippersrace.

 

Gisteravond is tijdens het palaver besloten voor de route via Vollenhove. De enige reden was de windrichting. Het lijkt erop dat de wind nu anders is dan voorspeld. De wind die er is, zal dus tegen zijn. Vanwege het smalle en ondiepe water, zullen we beperkt kunnen zeilen. Waar niet gezeild kan worden, mogen we ons met spierkracht voortbewegen, dat wil zeggen bomend (duwend vanaf het schip met een lange vaarboom) en jagend (voorttrekkend aan de jaaglijn).

 

De vloot van twintig schepen is verdeeld in de zware klasse, lichte klasse en IFKS klasse. De zware klasse start 2 uur voor de lichte, de IFKS-klasse start nog eens 15 minuten later. De startvolgorde wordt geloot. Alle schepen varen tegen elkaar, wie aan het eind van de dag als eerste binnenkomt in Blokzijl, wint de race. We hebben het laatste startnummer geloot, dus zullen als twintigste schip vertrekken. Aan ons de taak om alle schepen in te halen. Dankzij een goede voorbereiding, komen we bij de start goed weg. We bomen ons soepel door de startlijn en weten direct drie schepen in te halen. Na een paar honderd meter kan de jaagploeg aan de wal. Zij trekken de lijn op spanning en trekken het schip voort. De jaagploegen van de schepen die we ingehaald hebben, zitten ons op de hielen. We zetten de zeilen bij en af en toe kunnen we een vlaagje meepikken, waardoor het schip gang loopt en inloopt op de jaagploeg. Dit betekent dat zij niet hoeven trekken, maar wel moeten rennen om het schip bij te houden. De achterop lopende schepen, weten we achter ons te houden en we lopen mooi in op de Gudsekop en de Verwisseling. Bij passage van de brug bij Vollenhoven mogen we niet inhalen. Omdat we kort op de brugopening moeten wachten, liggen we dicht op elkaar.

 

De jaagploeg is weer aan boord. Zonder op adem te kunnen komen, gaan we bomend verder.  We lopen opnieuw enkele schepen van de lichte klasse voorbij. Na de bocht kunnen we zeilen. Waar de wind achter de bomen wegvalt, bomen we bij. We halen de Verwisseling in. Zij zet een grote halfwinder en haalt ons met wat meer zeiloppervlak in, maar loopt niet echt uit.

 

Vanaf de Kadoelerbrug kunnen we een stuk zeilen. Onderweg passeren we weer wat schepen van de lichte klasse en ook de eerste van de zware klasse, laten we achter ons. In Zwartsluis moeten we aan wal, om een mat op te halen. De Verwisseling loopt iets voor ons de invaart in waar we de mat moeten halen. Zij vaart voor de wind weer naar buiten. We komen hier verschillende deelnemers tegen en halen er een paar in. Bij vertrek met de mat draait de wind 180 graden en wij moeten tegen de wind in naar buiten.

 

De Beukerssluis is geneutraliseerd. We mogen hier na 45 min. weer vertrekken. De achterstand is nu zo´n 2 minuten achter de Verwisseling. We hebben de jaagploeg op de wal. Zij weet ons vlot voort te trekken. We zitten onze voorgangers op de hielen. Voor de Beulakker, weten we onze jaagploeg vlot weer aan boord te krijgen. Kruisend varen we het meer op. Hier neemt de wind steeds meer af. Het valt niet mee over de ondiepte te kruisen. Bomend en zeilen gaan we het meer over. In de vaargeul is het te diep om te bomen. Wat te laat besluiten we dat het zeilend niet opschiet en we de zeilen beter kunnen strijken om naar de brug bij Blauwe Hand te bomen. Hier verliezen we terrein en de afstand op onze voorgangers neemt weer toe.

Tegen de wind varen we bomend de Beulakker op. We zetten zeil en zeilend en bomend gaan we het meer over. Op dit moment zitten er nog 4 schepen voor ons.

 

We bomen door en halen 3 schepen in. Alleen de Verwisseling zit nog voor ons en loopt verder uit. We komen op het Giethoornsche Meer. De vermoeidheid begint toe te slaan. Het meer is niet bezeild, wat we wel verwacht hadden. Weer bomen dus. Op karakter zet het team door. De Dankbaarheid en de Eemlander liggen 15 minuten achter ons, maar lopen hard op ons in. Het wordt nog spannend.

 

Het laatste stuk kunnen we weer jagen. We zetten de jaagploeg op de wal en aan boord wordt verder geboomd. De Verwisseling is gefinisht, we kunnen nu alleen nog maar verliezen. Achter ons komen de Dankbaarheid en Eemlander steeds dichterbij. We weten ze gelukkig nog voor te blijven. Tegen half 7 finishen we op een mooie tweede plek in Blokzijl.

 

Moe, maar voldaan genieten we na op het achterdek in het zonnetje. Wat een prachtige dag in een mooi vaargebied. We voelen ons hier altijd bijzonder welkom, door alle enthousiaste reacties langs de route en de geweldige organisatie.

 

Sport & Recreatie

Meer nieuws

HoMMM!nga’s Fijne Winkeltje zoekt enthousiaste medewerker

04-05-2017

HARLINGEN - Gezocht: (Verkoop)medewerker kaas- en delicatessenzaak 20 u p/w.

De Diamant legt krans bij Halifax

04-05-2017

HARLINGEN - In de ochtend van 4 mei hebben de leerlingen van de bovenbouw van basisschool De Diamant een krans gelegd bij het Halifax-monument.

DNA van de POP-muziek

04-05-2017

HARLINGEN - Op zondag 7 mei zendt Radio Stad Harlingen het programma DNA van de POP-muziek uit.

Reacties

Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Ons Food&Wine Ons Food&Wine Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis De Lichtboei De Lichtboei Fotografie Dorus Fotografie Dorus Plus Lunenborg Plus Lunenborg Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hema Harlingen Hema Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Hubo-Faber Hubo-Faber Almamater Almamater ForHim Menswear ForHim Menswear Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Zensa Moda Zensa Moda Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Vogelaar Audio Vogelaar Audio VVV Harlingen VVV Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier de Groot Atelier de Groot Karsten Wonen Karsten Wonen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor IJssalon Min12 IJssalon Min12 Visie Events Visie Events
Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zensa Moda Zensa Moda Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Fotografie Dorus Fotografie Dorus Hema Harlingen Hema Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad BENG Evenementen BENG Evenementen Atelier de Groot Atelier de Groot Dio Jurien Dio Jurien Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen