Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Rondvlucht boven Harlingen

Rondvlucht boven Harlingen

Spaar nu vliegensvlug voor hoge korting bij PLUS Lunenborg! U kunt de spaarkaart afhalen in de winkel.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Kom kijken en klim aan boord! Vanaf 31 maart 2018 weer open voor publiek, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Tineke Geertsma: ‘Houd je niet groter dan je bent, er is hulp’

16-11-2017

HARLINGEN - Het komt vaker voor dan je denkt.

Tineke Geertsma: ‘Houd je niet groter dan je bent, er is hulp’ Tineke Geertsma

Mantelzorgers die op hun tenen lopen om de zorg vol te kunnen houden en nauwelijks tijd voor zichzelf hebben. De behoefte aan hulp is er, maar de mantelzorger voelt zich bezwaard om hulp te vragen of ziet niet in dat er hulp nodig is.

 

Tineke Geertsma is mantelzorger voor haar man en weet hoe belangrijk het is om op tijd hulp te zoeken.

 

Op een gegeven moment kon dit niet meer

De echtgenoot van Tineke is journalist en huisman. “Zo’n 25 jaar geleden kozen we ervoor dat ik buitenshuis ging werken en mijn man grotendeels de opvoeding van de kinderen en het huishouden op zich nam”, vertelt Tineke.  Op een gegeven moment kon dit niet meer. Sinds twee jaar is haar man namelijk rolstoelgebonden. Dit veranderde het leven van beiden door, onder andere, een verhuizing. “We woonden eerst in een twee-onder-een-kapwoning, vlakbij de binnenstad van Harlingen. Op een gegeven moment kon mijn man niet meer traplopen en kon hij ook bijna niet meer staan.” Daarnaast was het een groot huis met een grote tuin erbij. Het lukte niet meer om dat allemaal te onderhouden. “We wonen nu in een hele andere wijk en we hebben hartstikke aardige buren, maar we missen ons oude huis en onze oude buurt wel.”

 

Mantelzorg combineren met werk

Tineke heeft een drukke baan als directrice bij IKC Sint Michaël, gaat ’s ochtends om 7.30 uur de deur uit en is tot 17.30 uur weg. “Voorheen fietste ik tussen de middag nog weleens naar huis, maar nu is het vaak zo druk dat ik daar niet meer aan toe kom.” Haar man vermaakt zich ondertussen achter de laptop en vindt zijn eigen invulling van de dag. Het lukt Tineke aardig om de mantelzorg te combineren met het werk. “Ik haal veel energie uit mijn werk en als ik thuiskom kan ik mijn man daar weer over vertellen. Hij vindt het leuk om de verhalen te horen.” Zelf brengt haar man af en toe een bezoekje aan mensen die behoefte hebben aan een praatje in zorgcentrum de Batting. Tineke: “Hij rijdt daar met de rolstoeltaxi naartoe en maakt een praatje met de mensen. Zo help je elkaar.”

 

Ondersteuning buurtzorg

Tineke en haar man kregen veel ondersteuning van Buurtzorg. En nog steeds, als het nodig is. “Ik vind hen gewoon kanjers, want als ik hen bel, kunnen zij altijd zorg bieden”, zegt Tineke. “Maar wij redden ons wel”, vervolgt ze. Tineke maakt zich meer zorgen over de oudere generatie, die de zware taak van mantelzorger verbergt van de buitenwereld. “Er is zoveel hulp op dit moment en er is zoveel mogelijk, maar je moet je wel melden”, aldus Tineke. “Buurtzorg doet bijvoorbeeld niet alleen aan wassen en aankleden, maar biedt ook een luisterend oor.” Tineke vindt dat mensen de zorg moeten delen en het niet achter gesloten deuren moeten houden. Haar boodschap is dan ook: “Houd je niet groter dan je bent, want er is hulp. Trek aan de bel, ga naar de huisarts en wees vooral niet bang voor wat anderen ervan zeggen of denken.” 

 

 

Algemeen Zorg & Welzijn

Meer nieuws

De Week tegen Kindermishandeling, van 20 tot en met 26 november 2017

16-11-2017

HARLINGEN - In Nederland groeien ruim 118.00 kinderen op in onveilige gezinssituaties.

D&G airco service squash competitie

16-11-2017

HARLINGEN - Verslag van de afgelopen week gespeelde wedstrijd.

Fc Harlingen 1 ontvangt koploper

16-11-2017

HARLINGEN - Een weekend vol bekervoetbal betekende voor de mannen van fc Harlingen 1 een weekend rust en dus had men alle tijd om zich voor te bereiden op de thuiswedstrijd voor komende zondag.

Reacties

Fotografie Dorus Fotografie Dorus Ons Food&Wine Ons Food&Wine HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Karsten Wonen Karsten Wonen Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Visie Events Visie Events Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Plus Lunenborg Plus Lunenborg ForHim Menswear ForHim Menswear Zensa Moda Zensa Moda Almamater Almamater Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" VVV Harlingen VVV Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam De Lichtboei De Lichtboei Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Dio Jurien Dio Jurien Copini Opticiëns Copini Opticiëns Atelier de Groot Atelier de Groot Hema Harlingen Hema Harlingen Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Vogelaar Audio Vogelaar Audio
Visie Events Visie Events HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Almamater Almamater Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt ForHim Menswear ForHim Menswear Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Hubo-Faber Hubo-Faber Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe De Lichtboei De Lichtboei Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus