Bezoek onze Open Dag

Bezoek onze Open Dag

Woensdag 21 maart staan de deuren open en kunt u een kijkje nemen bij 't Wad, Noorderlicht en Middelstein!
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

Het CDA staat voor een toekomst met zingeving en perspectief. Een sterk netwerk met ervaren bestuurders en betrokken politici!
Lees verder...
HOOP

HOOP

Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij - Voor Harlingen is er niet alleen HOOP, maar ook zekerheid voor een mooie toekomst!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
5 jaar Plus Lunenborg!

5 jaar Plus Lunenborg!

Plus Lunenborg organiseert daarom zaterdag 24 maart van 13.00 uur tot 17.00 uur een jubileumfeestdag voor jong en oud!
Lees verder...
Heerlijk Binnen!

Heerlijk Binnen!

Culinaire paas-editie in het Entrepotgebouw te Harlingen, met foodstands, muziek, gezelligheid en er is óók een modeshow van ondernemers uit Harlingen e.o.!
Lees verder...
ChristenUnie Harlingen

ChristenUnie Harlingen

'Zet je in voor de bloei van de stad waarin je woont, want de bloei van de stad is ook jullie bloei'
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Stem 21 maart lokaal, sociaal en vertrouwd: stem op Harlinger Belang!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
WAD'N PARTIJ

WAD'N PARTIJ

Betrokken, transparant en kritisch op de inhoud.
Lees verder...
GroenLinks Harlingen

GroenLinks Harlingen

GroenLinks gaat de verkiezingen in met een nieuwe, verjongde kandidatenlijst. Lijsttrekker Stephanie Geurtz over haar belevenissen als nieuweling.
Lees verder...
PvdA Harlingen

PvdA Harlingen

Samen voor een sterke & sociale gemeente. Stem 21 maart PvdA Harlingen!
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Verantwoord, voortvarend, doelgericht. NU is de tijd voor VVD Harlingen!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Tegel eruit, Boom erin

29-01-2018

HARLINGEN - Dinsdagmiddag 23 januari heeft de CDA-fractie van de gemeente Harlingen een initiatiefvoorstel “Tegel eruit, Boom erin” aangeboden aan burgemeester Roel Sluiter.

Het CDA komt met het voorstel naar aanleiding van de toenemende mate van wateroverlast en de achteruitgang van de biodiversiteit.  

 

In een ‘groene’ tuin met gazon en borders kan regenwater wegzakken wat goed is voor de bodem en de grondwatervoorraad. Er stroomt dan minder water via de tegels naar het riool, waardoor riolen en sloten bij hoosbuien minder snel overstromen. Het is aan te bevelen om zo weinig mogelijk tegels en klinkers in de tuin te gebruiken. Een terras of tegelpad is geen probleem, zolang iedereen voldoende ruimte overlaat voor bomen, planten en gazon geeft Hendrik Sijtsma aan.

 

Daarnaast zie je dat het wereldwijd slecht gaat met de biodiversiteit. Ook in Nederland verdwijnen er elk jaar diverse plant- en diersoorten. Een rijk en gevarieerd groen in de stad wordt niet alleen door burgers erg gewaardeerd, het kan ook een uitstekende bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Een gespreide verantwoordelijkheid. Het biedt veel soorten insecten, vogels en andere dieren nieuwe levenskansen en bovendien wordt zo de natuur dichtbij huis gehaald. Samen voor meer groen in de buurt!

 

Inwoners die gebruik willen maken van het initiatief, ontvangen kosteloos van de gemeente 1 (fruit)boom of vlinderstruik naar keuze. Als tegenprestatie wordt van de aanvrager/bewoner gevraagd om zijn/haar tuin groener te maken. Dit wordt nog verder uitgewerkt in de voorwaarden nadat de gemeenteraad definitief haar besluit heeft genomen. Bewoners die reeds een groene tuin hebben, komen ook voor dit initiatief in aanmerking.

 

Sijtsma zou graag zien dat er jongeren bij dit project worden betrokken voor zowel begeleiding, advies en uitvoering.  Er zijn al contacten met het Nordwin College gelegd en een plaatselijke hovenier, die beide bereid zijn hun medewerking te verlenen aan dit initiatief.

 

Het effect op de uitvoering van het voorstel voorziet in de realisatie om meer waterberging te creëren, het bevorderen van de biodiversiteit en educatie voor jongeren. Op 7 februari kan de raadscommissie vragen stellen over het initiatiefvoorstel van het CDA waarna op 21 februari de gemeenteraad definitief een besluit zal nemen.

 

Natuur & Milieu Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Trekken en duwen

29-01-2018

HARLINGEN - Het is weer tijd voor de verkiezingslijsten voor de gemeenteraad.

Te jong fc Harlingen te zwak voor het Groninger Helpman

29-01-2018

HARLINGEN - Gezien de uitslagen in de derde klasse A van dit weekend zou je de conclusie kunnen trekken dat de ploegen uit Groningen en Drenthe het veel beter doen dan de Friese, ook kijkend naar de ranglijst.

CoBrA-kunst bij Galerie de Vis

29-01-2018

HARLINGEN - Karel Appel, Anton Rooskens, Corneille, Lucebert – in dat rijtje befaamde CoBrA-kunstenaars hoort ook de naam van Eugène Brands.

Reacties

Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Atelier de Groot Atelier de Groot De Lichtboei De Lichtboei Haarmode Cats Haarmode Cats Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Dio Jurien Dio Jurien Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Plus Lunenborg Plus Lunenborg Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor IJssalon Min12 IJssalon Min12 Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Fotografie Dorus Fotografie Dorus ForHim Menswear ForHim Menswear Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Ons Food&Wine Ons Food&Wine Copini Opticiëns Copini Opticiëns Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Hema Harlingen Hema Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Karsten Wonen Karsten Wonen Almamater Almamater BENG Evenementen BENG Evenementen Visie Events Visie Events Vogelaar Audio Vogelaar Audio Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie
Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Haarmode Cats Haarmode Cats Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zensa Moda Zensa Moda Visie Events Visie Events Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie ForHim Menswear ForHim Menswear De Lichtboei De Lichtboei Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn