Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Eurootje!

Eurootje!

Bij Plus Lunenborg: meer dan 100 aanbiedingen voor maar 1 Eurootje!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april 2017 gaat de bouw weer los en zijn we open voor publiek. Kom kijken en klim aan boord. Tot dan!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Stichting Kunstuitleen HA-15: Kunstwerk van de Maand september 2017

01-09-2017

HARLINGEN - Joanne Zegers kiest een foto van Marja Driessens-Diessel, getiteld “Zomers eten”, als kunstwerk van de maand september 2017.

Joanna Zegers over haar keuze:

“Oké, dit lijkt een foto. Is fotografie kunst dan? Een foto is snel genomen en bevat veel toeval. Is het dan nog wel kunst?Kan een schilderij ook niet snel zijn gemaakt en veel toeval bevatten? Ja, zeker wel! Dus ik neem maar gewoon aan dat het kunst is en dat die vraag verder niet zo interessant is.Misschien is het interessanter om vast te stellen wat ik zie en ik zie veel ondanks de eenvoud van het beeld! 

Ik zie veel kleur, maar alles in één variatie: geel, bruin, zwart en alles daar tussenin. En ja, een beetje grijs en wit. Wat doet al dat geel met mij? Ik krijg een gevoel alsof de zon alles heeft opgewarmd en nu ondergaat. Dat ondergaan zie ik aan de lage schaduw onderaan de afbeelding en de rode kleuren verstopt in de rand van de schaduwen. Dat het schaduwen lijken komt doordat ze vaag zijn (op lijken te lossen aan de grens). Het wijst naar een moment van de dag dat het gouden uur wordt genoemd, althans dat denk ik! 

 

En wat zijn dat voor vormen? Het lijken schaduwen van mensen, of is het er één? Als ik langer kijk denk ik dat het één figuur is kijkend op een menukaart, maar het kijken op de kaart voelt voor mij als een bijzaak: de figuur is alleen op zoek in die alles omvattende gloed van het licht. Niets is helemaal te zien: de vormen niet, de zogenaamde menukaarten niet, en die ‘rare' lijnen op links niet. Het enige dat houvast biedt in de compositie is de kleur en het lijnenspel. Alles heeft een bepaalde strakheid behalve de menselijke figuur. En die figuur is samen met de donkere balk tussen de rechthoeken rechts het donkerste in het beeld. Zijn die vormen verbonden? Wat is nu voor en achter? Is het niet gewoon stiekem een landschap met lage horizon, maar de verticale lijnen weerspreken dat beeld en geeft meer het effect van een muur. Zo kan ik nog wel even doorgaan, want ik krijg zoveel gedachten (en ook de verhalen beginnen te komen…waar zoekt de figuur dan naar?...) als ik langer naar dit beeld kijk! Dat is voor mij nu kunst….”

 

Marja Driessens-Diessel uit Pingjum (www.ddfoto.nl) heeft haar eigen (foto)grafische stijl ontwikkeld. Ze ging ondermeer in de leer bij  fotografen als Valda Bailey, Doug Chinnery en Diana Bokje. Van lijnen en vlakken van moderne architectuur werden de beelden steeds abstracter en gelaagder. Schimmen, schaduw- en spiegelbeelden spelen een belangrijke rol in haar werk. Sinds een paar jaar waagt zij zich ook aan het maken van ‘eigen werelden' door middel van Intentional Camera Movement, double exposure en Photoshop. Zij heeft diverse prijzen voor haar werk gekregen, waaronder de gouden medaille van de FIAP World Cup en de Woerdense fotografenprijs. In juni won zij de KEIK 2017 Camera Award; volgens het juryrapport ‘vertoont het werk een zachtheid die je gewoonlijk met een schilderij associeert’.

 

Geïnteresseerd in het werk van Marja Driessens-Diessel? Haar werk en dat van een dertigtal andere deelnemende kunstenaars is te bewonderen en te lenen bij Kunstuitleen HA-15 Harlingen. U kunt voor een persoonlijk advies terecht bij de vestiging van de Kunstuitleen op de 1e verdieping van de bibliotheek in Harlingen op zaterdagen van 10.00 tot 15.00 uur. Ook kunt u werk lenen via www.kunstuitleenharlingen.nl.

 

 

 

 

 

 

Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Harlingen bekert tegen Akkrum

01-09-2017

HARLINGEN - Dit weekend staat de eerste ronde van de bekercompetitie op het programma.

Pimp je badmuts tijdens Bonte Markt Visserijdagen

01-09-2017

HARLINGEN - Pimp je badmuts bij de kraam van Het Derde Haad tijdens Bonte Markt Visserijdagen.

Mooie afsluiting IFKS voor Skûtsje De Eenvoud

01-09-2017

HARLINGEN - Na een prachtige wedstrijd op het Tjeukemeer, maken wij ons vol vertrouwen op voor de wedstrijden in de baai van Lemmer.

Reacties

Hubo-Faber Hubo-Faber Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas ForHim Menswear ForHim Menswear De Lichtboei De Lichtboei BENG Evenementen BENG Evenementen Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Zensa Moda Zensa Moda Dio Jurien Dio Jurien Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Hema Harlingen Hema Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Karsten Wonen Karsten Wonen Ons Food&Wine Ons Food&Wine Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Almamater Almamater Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Atelier de Groot Atelier de Groot De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Vogelaar Audio Vogelaar Audio Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje VVV Harlingen VVV Harlingen Visie Events Visie Events Plus Lunenborg Plus Lunenborg Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus
Hubo-Faber Hubo-Faber Hema Harlingen Hema Harlingen Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Haarmode Cats Haarmode Cats Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" ForHim Menswear ForHim Menswear Fotografie Dorus Fotografie Dorus Copini Opticiëns Copini Opticiëns Ons Food&Wine Ons Food&Wine Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor