Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Spaar sneller met de PLUS app

Spaar sneller met de PLUS app

Als je er nu gebruik van maakt ontvang je 10 extra zegels. Dat tikt aan!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Vuurwerk koop je bij Hubo Faber

Vuurwerk koop je bij Hubo Faber

Vuurwerk kopen in Harlingen! Het beste vuurwerk bij je in de buurt. Direct online vuurwerk kopen tot 29 december 23:59!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Stichting Kunstuitleen HA-15: Kunstwerk van de Maand januari 2017

04-01-2017

HARLINGEN - Marja Driessens-Diessel kiest ‘Groener daar?’ van Karen Apon als Kunstwerk van de Maand januari 2017.

Stichting Kunstuitleen HA-15: Kunstwerk van de Maand januari 2017 Kunstwerk van de Maand januari 2017 HA-15 Karen Apon

‘Groener daar?’ is een beeldje van papier-maché met acryl.

 

Marja geeft de volgende toelichting:

‘Iedere keer als ik een werk zie van Karen moet ik glimlachen. Of het nou een krokodil met vervaarlijke tanden, een struisvogel met een prachtig gedetailleerd oog of een fragiel ogend danseresje is: er is met veel gevoel voor detail, humor en empathie een beeld gemaakt. Een beeld van papier-maché, een materiaal dat herinneringen oproept aan geknutsel in je kindertijd, maar dat in de handen van deze kunstenares tot in de kleinste details mooi verwerkt wordt en daardoor verwordt tot iets dat enorme zeggingskracht kan uitstralen. En niets kinderlijks meer heeft. Door het verrassende gebruik van meestal harde kleuren of kleuraccenten word ik vrolijk, wat nog versterkt wordt door de humor die Karen in haar beelden legt. Een slang met een haarstukje en een bustier,  een struisvogel met een strikdas, een foute anatomie, een groene walrus, alles schijnt te kunnen. Zowel een volwassene als een kind kan hier een eigen verhaal bij verzinnen.

 

Het verhaal van ‘Groener daar?’ is sterk door enerzijds het figuurtje dat in de spiegel kijkt (en zichzelf groen terugziet) en anderzijds doordat het door groen glas kijkt en dus alles aan de andere kant groen ziet. En het figuurtje zelf is groen door talloze minutieus opgebrachte grassprietjes. Dubbel in vier betekenissen. En prachtig strak en soepel vormgegeven.  Daarom is dit werk voor mij het Kunstwerk van de Maand’.

 

Karen Apon is beeldend kunstenaar en docent creatieve vormgeving. Ze ontwerpt en maakt beelden en vormen en geeft workshops. Ze werkt voornamelijk met papier-maché. Een materiaal dat ze van jongsaf toepast met gebruikmaking van verschillende technieken. Als de vorm gemaakt is wordt deze bewerkt met acryl in verschillende kleuren. In de tweedaagse workshops worden ook andere materialen gebruikt. Deze materialen moeten het mogelijk maken dat de cursisten een aantal dagen later met een afgerond eindresultaat kunnen afsluiten. Karen heeft opdrachten uitgevoerd voor poppentheaters. Ook exposeerde ze met haar werk, onder meer naar aanleiding van het boek dat zij publiceerde. Verder ontwierp ze kunststof meubelen.

 

Karen: “Wat mij misschien wel drijft is het creatieve proces van het idee tot de realisering ervan. Bedenken, afbreken, opbouwen, loslaten, toelaten, alles in het koppie….”.  Het maakproces van een beeldje is zeer arbeidsintensief. Van ijzerdraad raamwerk en grof papier als begin, meerdere malen schuren en bijwerken, uiteindelijk fijner papier voor de laatste laag. Tenslotte het kiezen de kleuren en het aanbrengen van de acrylverf. Kortom: arbeidsintensief en heel precies. Ze wil niet in herhaling vervallen, maar steeds een nieuw idee ontwikkelen.

 

Het werk van Karen Apon is te bewonderen en te lenen bij Kunstuitleen HA-15 Harlingen. U kunt hiervoor terecht op de 1e verdieping van de bibliotheek in Harlingen, waar wij u op zaterdagen van 10 tot 15 uur persoonlijk kunnen adviseren. Ook kunt u werk van de ruim dertig deelnemende kunstenaars van Kunstuitleen HA-15 lenen via www.kunstuitleenharlingen.nl.

Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Harlinger zusjes halen record aantal kerstbomen op

04-01-2017

HARLINGEN - De zusjes Zijlstra, Wendy (11) en Naomi (13), uit Harlingen hebben vanaf de dag na kerst, dag en nacht gezocht naar afgedankte kerstbomen.

Gebroeders Siemonsma schaatsen Alternatieve Elfstedentocht voor het goede doel

04-01-2017

HARLINGEN - Op 24 januari 2017 reizen Jeroen en Rick Siemonsma af naar Oostenrijk, om daar op 27 januari 2017 de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee te schaatsen.

Reacties

Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Ons Food&Wine Ons Food&Wine Haarmode Cats Haarmode Cats ForHim Menswear ForHim Menswear Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor De Lichtboei De Lichtboei IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Plus Lunenborg Plus Lunenborg Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Atelier de Groot Atelier de Groot Fotografie Dorus Fotografie Dorus Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt VVV Harlingen VVV Harlingen Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Zensa Moda Zensa Moda Copini Opticiëns Copini Opticiëns Dio Jurien Dio Jurien Vogelaar Audio Vogelaar Audio Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hubo-Faber Hubo-Faber BENG Evenementen BENG Evenementen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hema Harlingen Hema Harlingen Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis
Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Atelier de Groot Atelier de Groot Hubo-Faber Hubo-Faber Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje ForHim Menswear ForHim Menswear