Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Eurootje!

Eurootje!

Bij Plus Lunenborg: meer dan 100 aanbiedingen voor maar 1 Eurootje!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april 2017 gaat de bouw weer los en zijn we open voor publiek. Kom kijken en klim aan boord. Tot dan!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Stichting Kunstuitleen HA-15: Kunstwerk van de Maand januari 2017

04-01-2017

HARLINGEN - Marja Driessens-Diessel kiest ‘Groener daar?’ van Karen Apon als Kunstwerk van de Maand januari 2017.

Stichting Kunstuitleen HA-15: Kunstwerk van de Maand januari 2017 Kunstwerk van de Maand januari 2017 HA-15 Karen Apon

‘Groener daar?’ is een beeldje van papier-maché met acryl.

 

Marja geeft de volgende toelichting:

‘Iedere keer als ik een werk zie van Karen moet ik glimlachen. Of het nou een krokodil met vervaarlijke tanden, een struisvogel met een prachtig gedetailleerd oog of een fragiel ogend danseresje is: er is met veel gevoel voor detail, humor en empathie een beeld gemaakt. Een beeld van papier-maché, een materiaal dat herinneringen oproept aan geknutsel in je kindertijd, maar dat in de handen van deze kunstenares tot in de kleinste details mooi verwerkt wordt en daardoor verwordt tot iets dat enorme zeggingskracht kan uitstralen. En niets kinderlijks meer heeft. Door het verrassende gebruik van meestal harde kleuren of kleuraccenten word ik vrolijk, wat nog versterkt wordt door de humor die Karen in haar beelden legt. Een slang met een haarstukje en een bustier,  een struisvogel met een strikdas, een foute anatomie, een groene walrus, alles schijnt te kunnen. Zowel een volwassene als een kind kan hier een eigen verhaal bij verzinnen.

 

Het verhaal van ‘Groener daar?’ is sterk door enerzijds het figuurtje dat in de spiegel kijkt (en zichzelf groen terugziet) en anderzijds doordat het door groen glas kijkt en dus alles aan de andere kant groen ziet. En het figuurtje zelf is groen door talloze minutieus opgebrachte grassprietjes. Dubbel in vier betekenissen. En prachtig strak en soepel vormgegeven.  Daarom is dit werk voor mij het Kunstwerk van de Maand’.

 

Karen Apon is beeldend kunstenaar en docent creatieve vormgeving. Ze ontwerpt en maakt beelden en vormen en geeft workshops. Ze werkt voornamelijk met papier-maché. Een materiaal dat ze van jongsaf toepast met gebruikmaking van verschillende technieken. Als de vorm gemaakt is wordt deze bewerkt met acryl in verschillende kleuren. In de tweedaagse workshops worden ook andere materialen gebruikt. Deze materialen moeten het mogelijk maken dat de cursisten een aantal dagen later met een afgerond eindresultaat kunnen afsluiten. Karen heeft opdrachten uitgevoerd voor poppentheaters. Ook exposeerde ze met haar werk, onder meer naar aanleiding van het boek dat zij publiceerde. Verder ontwierp ze kunststof meubelen.

 

Karen: “Wat mij misschien wel drijft is het creatieve proces van het idee tot de realisering ervan. Bedenken, afbreken, opbouwen, loslaten, toelaten, alles in het koppie….”.  Het maakproces van een beeldje is zeer arbeidsintensief. Van ijzerdraad raamwerk en grof papier als begin, meerdere malen schuren en bijwerken, uiteindelijk fijner papier voor de laatste laag. Tenslotte het kiezen de kleuren en het aanbrengen van de acrylverf. Kortom: arbeidsintensief en heel precies. Ze wil niet in herhaling vervallen, maar steeds een nieuw idee ontwikkelen.

 

Het werk van Karen Apon is te bewonderen en te lenen bij Kunstuitleen HA-15 Harlingen. U kunt hiervoor terecht op de 1e verdieping van de bibliotheek in Harlingen, waar wij u op zaterdagen van 10 tot 15 uur persoonlijk kunnen adviseren. Ook kunt u werk van de ruim dertig deelnemende kunstenaars van Kunstuitleen HA-15 lenen via www.kunstuitleenharlingen.nl.

Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Harlinger zusjes halen record aantal kerstbomen op

04-01-2017

HARLINGEN - De zusjes Zijlstra, Wendy (11) en Naomi (13), uit Harlingen hebben vanaf de dag na kerst, dag en nacht gezocht naar afgedankte kerstbomen.

Gebroeders Siemonsma schaatsen Alternatieve Elfstedentocht voor het goede doel

04-01-2017

HARLINGEN - Op 24 januari 2017 reizen Jeroen en Rick Siemonsma af naar Oostenrijk, om daar op 27 januari 2017 de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee te schaatsen.

Reacties

Vogelaar Audio Vogelaar Audio Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Copini Opticiëns Copini Opticiëns Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Hubo-Faber Hubo-Faber Atelier de Groot Atelier de Groot Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Almamater Almamater IJssalon Min12 IJssalon Min12 Haarmode Cats Haarmode Cats Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zensa Moda Zensa Moda Hema Harlingen Hema Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Dio Jurien Dio Jurien Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus De Lichtboei De Lichtboei HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Ons Food&Wine Ons Food&Wine ForHim Menswear ForHim Menswear Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona BENG Evenementen BENG Evenementen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Visie Events Visie Events De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie VVV Harlingen VVV Harlingen
Karsten Wonen Karsten Wonen Hubo-Faber Hubo-Faber Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn ForHim Menswear ForHim Menswear De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. Almamater Almamater Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas VVV Harlingen VVV Harlingen Vogelaar Audio Vogelaar Audio Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad