Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Spaar sneller met de PLUS app

Spaar sneller met de PLUS app

Als je er nu gebruik van maakt ontvang je 10 extra zegels. Dat tikt aan!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 10 november wegens winterstop gesloten. Groepen kunnen op verzoek een rondleiding boeken. Rond 1 april 2018 gaan we weer open.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Sporten op kunstgrasvelden

18-02-2017

HARLINGEN - Na de uitzending van Zembla begin oktober 2016 is ook in Harlingen veel onrust ontstaan over de veiligheid van het sporten op kunstgrasvelden met daarin rubbergranulaatkorrels.

Het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft hierop in samenspraak met de minister Schippers (VWS) met spoed een onderzoek ingesteld naar de gezondheidsrisico’s van rubbergranulaatkorrels in kunstgras. De resultaten van het rapport zijn op 20 december 2016 bekend gemaakt en laten zien dat sporten op met rubbergranulaatkorrels ingestrooid kunstgras veilig voor volwassenen en kinderen is.  

De beide voetbalverenigingen in Harlingen en de gemeente hebben eind december 2016 gezamenlijk het standpunt van de RIVM, KNVB en Vereniging Sport en gemeenten onderschreven en ook met elkaar afgesproken de ontwikkelingen te blijven volgen. De verwachting was dat hiermee de onrust grotendeels zou verdwijnen en dat iedereen veilig en met plezier kan blijven sporten op de (kunstgras)velden in Harlingen.

 

Nieuwe ontwikkelingen?

Op 15 februari 2017 heeft Zembla in een nieuwe uitzending inzicht gegeven in de onderzoeksresultaten van de VU Amsterdam naar de effecten van stoffen die uitlogen uit rubbergranulaat. Dit onderzoek leert dat er stoffen vrij kunnen komen die schadelijk kunnen zijn voor organismen. In hoeverre dit betrekking heeft op de mens is op dit moment onduidelijk.

De RIVM neemt het onderzoek serieus maar stelt dat er geen aanvullende inzichten wat betreft de risicoschatting voor de mens zijn geconstateerd. Toch is het begrijpelijk dat door de uitzending van Zembla wederom onrust ontstaat over de veiligheid van het sporten op kunstgras.

 

Gezamenlijk stand voetbalverenigingen en gemeente

De besturen van de voetbalclubs en de gemeente Harlingen zijn donderdagochtend 16 februari 2017 bijeen geweest om de uitkomsten van de Zembla uitzending te bespreken. De clubs en gemeente zijn bezorgd over de tweespalt die lijkt te zijn ontstaan tussen de wetenschappers van het RIVM enerzijds en die van de VU anderzijds. Daar waar de een voetballen op kunstgras als veilig beschouwd (RIVM), trekt de ander (VU) dat in twijfel, zonder daarbij overigens zelf met onomstotelijk wetenschappelijk bewijs te komen. Daarmee lijkt de bal bij de Gemeenten en de sportclubs te zijn neergelegd, alsof zij vervolgens wel een wetenschappelijk onderbouwd standpunt kunnen innemen.

 

Richtlijnen volgen

Als eigenaar van de velden is de gemeente gehouden of op z’n minst geneigd de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Vereniging Sport en Gemeenten te volgen, net zoals de voetbalclubs geneigd zijn zich te scharen achter het beleid dat hun sportbond, de KNVB voorstaat. Eveneens op donderdag hebben de eerdergenoemde instanties, samen met onder andere de Vereniging Sport en Gemeenten en de GGD, bij monde van het RIVM laten weten dat zij in de uitzending van Zembla geen aanleiding zien hun eerder ingenomen standpunt te wijzigen. Ook de Gemeente Harlingen en de beide voetbalclubs blijven de ontwikkelingen en nadere onderzoeken die nog moeten volgen op de voet volgen. Vooralsnog scharen zij zich achter het beleid van de overheden en KNVB in deze, wat inhoud dat er onverkort op kunstgras gevoetbald zal kunnen worden. 

 

Download

 

Gemeente Sport & Recreatie

Meer nieuws

Opening Visserijdagen 2017: Grote feesttent op Nieuwe Willemshaven

18-02-2017

HARLINGEN - Jan Smit en Douwe Bob vertolken hoofdrollen in 't Dokfestival Visserijdagen op woensdag 30 augustus 2017.

Restaurant STOOF opent in Sneek

18-02-2017

HARLINGEN - Na vijf succesvolle jaren in Harlingen opent woensdag 1 maart a.s. restaurant STOOF haar deuren op het Grootzand 22 in Sneek.

Vanavond 18.15 uur in EenVandaag (Ned. 1) aandacht voor 11Fountains

18-02-2017

HARLINGEN - In 2018 is Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa.

Reacties

Atelier de Groot Atelier de Groot Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zensa Moda Zensa Moda HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Fotografie Dorus Fotografie Dorus Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) BENG Evenementen BENG Evenementen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt ForHim Menswear ForHim Menswear Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Haarmode Cats Haarmode Cats Ons Food&Wine Ons Food&Wine Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hubo-Faber Hubo-Faber Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Dio Jurien Dio Jurien Plus Lunenborg Plus Lunenborg Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Almamater Almamater Visie Events Visie Events De Lichtboei De Lichtboei IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Vogelaar Audio Vogelaar Audio Hema Harlingen Hema Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn VVV Harlingen VVV Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Karsten Wonen Karsten Wonen Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam
Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hubo-Faber Hubo-Faber Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Ons Food&Wine Ons Food&Wine Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zensa Moda Zensa Moda Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn VVV Harlingen VVV Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën