Bezoek onze Open Dag

Bezoek onze Open Dag

Woensdag 21 maart staan de deuren open en kunt u een kijkje nemen bij 't Wad, Noorderlicht en Middelstein!
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

Het CDA staat voor een toekomst met zingeving en perspectief. Een sterk netwerk met ervaren bestuurders en betrokken politici!
Lees verder...
HOOP

HOOP

Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij - Voor Harlingen is er niet alleen HOOP, maar ook zekerheid voor een mooie toekomst!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
5 jaar Plus Lunenborg!

5 jaar Plus Lunenborg!

Plus Lunenborg organiseert daarom zaterdag 24 maart van 13.00 uur tot 17.00 uur een jubileumfeestdag voor jong en oud!
Lees verder...
Heerlijk Binnen!

Heerlijk Binnen!

Culinaire paas-editie in het Entrepotgebouw te Harlingen, met foodstands, muziek, gezelligheid en er is óók een modeshow van ondernemers uit Harlingen e.o.!
Lees verder...
ChristenUnie Harlingen

ChristenUnie Harlingen

'Zet je in voor de bloei van de stad waarin je woont, want de bloei van de stad is ook jullie bloei'
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Stem 21 maart lokaal, sociaal en vertrouwd: stem op Harlinger Belang!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
WAD'N PARTIJ

WAD'N PARTIJ

Betrokken, transparant en kritisch op de inhoud.
Lees verder...
GroenLinks Harlingen

GroenLinks Harlingen

GroenLinks gaat de verkiezingen in met een nieuwe, verjongde kandidatenlijst. Lijsttrekker Stephanie Geurtz over haar belevenissen als nieuweling.
Lees verder...
PvdA Harlingen

PvdA Harlingen

Samen voor een sterke & sociale gemeente. Stem 21 maart PvdA Harlingen!
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Verantwoord, voortvarend, doelgericht. NU is de tijd voor VVD Harlingen!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Skûtsje De Eenvoud met veel actie tijdens Lemmer Ahoy

01-06-2017

LEMMER - Voor de 35ste keer wordt Lemmer Ahoy georganiseerd.

Skûtsje De Eenvoud met veel actie tijdens Lemmer Ahoy Foto: Jaap Cuperus.

Aan dit evenement doen zo’n 65 skûtsjes van de IFKS en de SKS mee. Ook wordt er serieus met Lemsteraken gezeild. Iedereen strijdt voor een prestigieuze fles beerenburg. Belangrijker is de graadmeter hoe ver men als team staat in seizoen 2017. Men kan daarom op Lemmer Ahoy ook een serieuze zeilerij verwachten.

 

Donderdag 25 mei

Donderdagmorgen, alle voorbereidingen zijn getroffen om vandaag hoge ogen te gooien. Er is 5 tot 8 knopen wind voorspeld uit het noordwesten. Wij kunnen met licht weer goed uit de voeten. Eenmaal op het water blijkt de wind niet stabiel. Deze draait soms zo maar 90 graden of valt helemaal weg. We zeilen in en trimmen de zeilen af op het lichte weer.

 

Tegen de start van de eerste klasse, rond 10.30 uur, komt het uitstelsein op het startschip. Het is wachten op wind. We zeilen door, ondertussen verder werkend aan trim en afstemming in het team. Er is net genoeg wind om te zeilen, maar telkens wanneer de wind wat aantrekt, draait hij weer volledig om.

Na lang wachten, wordt het startsein van de eerste klasse gegeven. Al tijdens het startsein draait de wind. Tijdens onze starprocedure draait de wind volledig om. Helaas, de startprocedure wordt afgebroken en opnieuw een uitstelvlag getrokken.

 

De wedstrijdleiding zet zich tot het laatste moment in. Ze verplaatsen het schip over het hele meer, met het veld er achteraan. Het mag niet baten, om 14.45 uur wordt het sein gegeven, geen wedstrijden meer vandaag.

 

Vrijdag 26 mei

De voorspellingen zijn vergelijkbaar met gisteren. Binnen het team begint men te morren. Wordt het weer 6 uurtjes wachten? De wind komt nu uit het oosten en is stabieler dan gisteren. Tijdens het inzeilen blijkt dat er wat meer wind is en we gewoon op de geplande tijd van start kunnen met de eerste wedstrijd.

 

We maken een mooie start op de middenlijn. Er volgt een lang kruisrak naar de baai. Er is genoeg ruimte om vrije wind te zoeken en het lukt ons goed om naar voren te zeilen. Bij de bovenwindse ton worden we zo gehinderd dat we onder de boei dreigen te komen. Met een opschieter weten we de boei te halen en de schade te beperken. Het ruime rak is spannend, het is stuivertje wisselen met Raerder Roek, Grytsje Obes en de Nooit Volmaekt. We weten onze positie te behouden en in het kruisrak naar de finish te verankeren op een 2e plaats.

 

Na de lunch maken we ons op voor de tweede wedstrijd. We zeilen De Eenvoud weer naar een start op de middenlijn. We liggen er goed bij. Op het startsein is er even verwarring. Er wordt gedacht dat het startsein het één-minuut sein was. In plaats van te starten, houden we juist even in. De fout wordt snel hersteld, maar we liggen opgesloten onder een tegenstander. Het duurt even voordat we vrije wind vinden, maar weten goed naar voren te zeilen. We zijn 8e bij de bovenwindse ton. In het ruime rak worden we naar de geul gedwongen door een tegenstander. Hij doet zijn best om ons tegen te houden, maar laat de rest van het veld dichterbij komen en de koplopers uitlopen. Uiteindelijk ‘gunnen’ we hem de loef-positie om vervolgens onder hem door te zeilen.

 

In het kruisrak weten we de wind goed te vinden en weer naar voren te zeilen naar een 6e plaats. We zien dat de Verwisseling aan de kant van het gemaal echt een goede lift krijgt en zo flink naar voren weet te zeilen. Juist met oostenwind willen wij niet bij het gemaal komen, maar die lift is wel heel aantrekkelijk. Wij proberen het ook, om zo verder naar voren te zeilen. Als wij op de plek komen wordt de wind heel slecht en verliezen flink terrein op de laatste slag naar de finish. We worden 9e.

 

Zaterdag 27 mei

Het is opnieuw stralend mooi weer, maar vandaag met een flinke bries. De voorspelling is 14 tot 18 knopen wind uit het zuidoosten. Dit betekent een ‘slingerbaan’, met een kort kruisrak naar de eerste boei, gevolgd door een lange hoge slag naar de baai.

 

Het is even omschakelen in vergelijking met het weer van gisteren. We trimmen de zeilen vlak. We kunnen de vlagen er wel vanaf werken.

Op de startlijn vinden we geen plekje en zitten wat opgesloten. We komen als 23ste bij de boei. Alleen de Zorg en Vlijt zit achter ons. In de lange slag die volgt, is het voor iedereen bezeild. Iedereen blijft daarom op zijn plek. Het is hard werken om de vlagen op te vangen. Vlak voor ons gaat er een schip om, we varen eromheen en zien dat er gelijk assistentie is.

 

In het eerste korte kruisrak in de baai zetten wij in de stuurboordslag een rif. Het schip is daardoor veel beter te handelen. Het blijkt een goede beslissing, want gelijk halen we drie schepen in. In het volgende kruisrak lukt het om er weer een paar te pakken.

 

In het ruime rak zoeken we vrije wind, het lukt ons om weer een paar plekjes te pakken, maar het wordt spannend met de Twee Gebroeders en Gerrit de Vries bij de benedenwindse ton. Zij zeilen onder ons. Hun koers is iets hoger en met vrije wind. Het lukt ons om met overlap het binnenste schip te worden in de zone. Met een fantastische boeironding weten we onze plek te verzekeren. We worden 14e na een doldwaze inhaalrace.

Na de lunch blijkt bij het strijken van de zeilen dat er een as krom is van de lier. We krijgen met moeite het zeil om hoog, maar trimmen met de lier is er deze wedstrijd niet meer bij. We laten daarom het rif staan.

 

We hebben een redelijke start en zeilen hoger en harder dan iedereen om ons heen. We maken een slag naar stuurboord en hebben de grootste moeite het schip in balans te houden. Ondanks dat we vrije wind hebben zeilt iedereen die we net hebben ingehaald bij ons vandaan. We staan op de rem en zijn aan het zoeken.

 

De lange slag naar de baai is geen pretje. We hebben de grootste moeite de vlagen er af te werken. We varen met een kil in de zeilen en knikken als dollen. Ondertussen proberen we te zoeken waar het aan ligt. We proberen onze positie te behouden, maar verliezen snel terrein. In de baai zoeken we de rust om te kijken of we de trim kunnen verbeteren. Opeens is er een vlaag, we laten de zeilen vieren, maar de giek komt in het water. Deze geeft zoveel weerstand dat het schip hard begint af te vallen. We kunnen niet verder vieren omdat de giek in het water ligt. De boot draait en helt. We slaan om.

 

Iedereen is ongedeerd en de reddingsdiensten zijn direct ter plaatse. De sleepboot Argus zet ons snel weer overeind. Dankzij deze snelle actie hebben we geen schade. Er is wel wat water in de boot en wat los in het schip lag, ligt allemaal aan stuurboord. Na een check van de motor varen we op eigen kracht de haven in.

 

We kijken terug op een prachtig zeilweekend. Het omgaan was zeker niet grappig toen het gebeurde, maar de meeste stoere verhalen zijn aan het begin nooit grappig. Gelukkig is alles uiteindelijk is goed afgelopen en worden we toch nog 9e.

 

  • Foto"s: Jaap Cuperus.

Sport & Recreatie

Meer nieuws

Pre order now: Scuderia Ferrari Collectie van Ray-Ban

01-06-2017

HARLINGEN - PRE ORDER NOW! De speciale collectie Ray-Ban zonnebrillen van de Scuderia Ferrari Collectie.

Zeerobben komt met “testtoernooi”

01-06-2017

HARLINGEN – Zeerobben de voetbalclub in Harlingen die constant in beweging is en zoekt naar nieuwe uitdagingen voor de jeugd maar ook probeert snel in te spelen op veranderingen die er komen gaan binnen de voetballerij.

Rectificatie scheepvaartbericht 02-03-2017 Zuidoostersingel

01-06-2017

HARLINGEN - Zuidoostersingel, geen bediening.

Reacties

Ons Food&Wine Ons Food&Wine Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Dio Jurien Dio Jurien Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Karsten Wonen Karsten Wonen Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Vogelaar Audio Vogelaar Audio Haarmode Cats Haarmode Cats Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Hubo-Faber Hubo-Faber Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt De Lichtboei De Lichtboei BENG Evenementen BENG Evenementen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zensa Moda Zensa Moda Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Copini Opticiëns Copini Opticiëns Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Almamater Almamater Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis VVV Harlingen VVV Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie ForHim Menswear ForHim Menswear Plus Lunenborg Plus Lunenborg
Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Visie Events Visie Events De Lichtboei De Lichtboei Zensa Moda Zensa Moda Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Ons Food&Wine Ons Food&Wine Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn IJssalon Min12 IJssalon Min12 Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad