Samen de N31 op!

Samen de N31 op!

Samen 1 WKND: vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 oktober!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Eurootje!

Eurootje!

Bij Plus Lunenborg: meer dan 100 aanbiedingen voor maar 1 Eurootje!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april 2017 gaat de bouw weer los en zijn we open voor publiek. Kom kijken en klim aan boord. Tot dan!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Sfeervolle uitreiking Anton Wachterprijs

13-11-2016

HARLINGEN - Afgelopen zaterdag had wethouder Hein Kuiken de eer om de Anton Wachterprijs aan ‘zijn leeftijdgenoot’ Roos van Rijswijk uit te mogen reiken en hij deed dat op onnavolgbare wijze.

Sfeervolle uitreiking Anton Wachterprijs Roos Rijswijk met wethouder Hein Kuiken.

Door Joop van der Heide

 

Er werden zaterdag 12 november twee prijzen uitgereikt, de Anton Wachter aan Roos van Rijswijk en de Ina Dammanprijs aan Roeland van Wely.

 

De ruim gevulde Grote Kerk, meer dan 100 belangstellenden, genoot naast die uitreikingen van hoogstaande muzikale invullingen en toneel. Jong talent, Thirza Wynia (piano, muziekschool Ritmyk), speelde een aantal stukken volledig uit het hoofd. Van de muziekschool Ritmyk kwamen ook Sjoerd Prins, altblokfluit -Stella Boggia, spinet in actie en dit intermezzo was van eveneens een hoogstaand gehalte. Leerlingen van de rsg Simon Vestdijk hielden een Dialoog & Duet. Onder leiding van docenten Hessel Joustra, Bonne Ziengs en Diederik de Vries, speelden Nynke Gerbenzon (zang), Mick Tijdeman (zang), Maarten Oostelaar (piano), Nelly Blanksma en Bjarne de Vries het dialoog, de onmogelijke liefde tussen Simon Vestdijk en Ina Damman.

 

De Ina Dammanprijs ging naar Roeland van Wely, door Hans van  Velzen, voorzitter van de Vestdijkkring uitgereikt waarna een lezing door Roeland van Wely volgde over ‘De proloog tot nazi-Duitsland in De vuuraanbidders; Het anti-Duitse rassendiscours van William McDougall en Simon Vestdijk nader bekeken’. De vuuraanbidders is een van de boeken van van Simon Vestdijk.

‘Onheilig’ het winnende boek

 

De voorzitter van de jury van de Anton Wachterprijs, Geart de Vries, las het juryrapport voor en gaf helder weer waarom de debuutroman ‘Onheilig’ van de charmante Roos van Rijswijk de winnaar werd van de 19de Anton Wachterprijs. Onder andere zei hij: 'Onheilig is in veel opzichten een ongrijpbare roman en laat dat een compliment zijn. Het plot, het genre, de psychologie van de personages (een wat oudere vrouw met kanker die haar zoon zoekt) alles roept vragen op'.

 

De uitreiking van de Anton Wachterprijs, een beeldje van Anton, geldbedrag en oorkonde aan Roos van Rijswijk gebeurde dus door wethouder Hein Kuiken. In zijn humorvolle speech zei hij ondermeer: 'Dat het best wel gevaarlijk is om met zo’n uitstekend werk te debuteren, want alles moet altijd beter. In de sport, politiek, maatschappij en literaire wereld, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken'. Ook vertelde hij van de Harlinger familie van Roos van Rijswijk. Haar overgrootvader Jan Sytsma was in de gemeente Harlingen timmerman en naast dat werk was hij ook vioolbouwer. Haar voorvader woonde in de Jacob Backerstraat. Een verrassend muzikaal intermezzo kwam na de uitreiking van Jaap Sytsma (cello door Jan Sytsma gebouwd!) en Coby Berculo op viool. Duidelijk zal zijn dat Jaap Sytsma dus ook familie is van Roos van Rijswijk. Ze sprak in haar dankwoord van de grote eer die haar ten deel viel en vond het prachtig dat men de Harlinger familiebanden had ontdekt. Natuurlijk werd in haar dankwoord de uitgever Querido betrokken net als alle familie en vrienden en ook het Centraal Comité die de Anton Wachterprijs al sinds de jaren '70 van de vorige eeuw uitreikt.

 

In zijn dankwoord gaf Hans Burkels (CC’45) aan dat men binnen het comité met de gedachte speelt om over twee jaar bij de 20ste uitreiking in 2018 een reünie van alle prijswinnaars te organiseren en dat zijn zonder uitzondering allemaal zeer geslaagde literatoren geworden. Naast alle andere betrokkenen werd de jury van de Anton Wachterprijs, Geart de Vries, voorzitter Niña Weijers, Joke Linders, Kees ’t Hart en Judith Uyterlinde bedankt voor het werk om 82 titels te lezen om daaruit de winnares te destilleren. De uitstekende catering in de opvolgende receptie was van de Schippersvrouw uit Harlingen. Ook het management van de Grote Kerk had de zaken uitstekend voor elkaar, kortom een sfeervolle zeer geslaagde Anton Wachterprijs 2016. 

Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Sinterklaas is weer in Harlingen!

13-11-2016

HARLINGEN - Het lange wachten zit er op: zaterdagmiddag meerde de Pakjesboot weer aan in Harlingen, Sinterklaas zwaaide al van verre vanaf het dek naar de Harlinger kindertjes.

Zeerobben blijft "in the winning mood"

13-11-2016

HARLINGEN - De uitslag doet vermoeden, dat het een “walk-over” was.

Bijeenkomst over Kindermishandeling

13-11-2016

HARLINGEN - Van 14 tot 18 november is het de “week tegen de kindermishandeling”.

Reacties

Ons Food&Wine Ons Food&Wine Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Karsten Wonen Karsten Wonen De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Zensa Moda Zensa Moda VVV Harlingen VVV Harlingen Atelier de Groot Atelier de Groot Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Hema Harlingen Hema Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Vogelaar Audio Vogelaar Audio IJssalon Min12 IJssalon Min12 Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Copini Opticiëns Copini Opticiëns Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn ForHim Menswear ForHim Menswear Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Almamater Almamater Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Haarmode Cats Haarmode Cats BENG Evenementen BENG Evenementen De Lichtboei De Lichtboei HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Plus Lunenborg Plus Lunenborg Dio Jurien Dio Jurien Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Visie Events Visie Events
Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Ons Food&Wine Ons Food&Wine Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt VVV Harlingen VVV Harlingen De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. IJssalon Min12 IJssalon Min12