HOOP

HOOP

Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij - Voor Harlingen is er niet alleen HOOP, maar ook zekerheid voor een mooie toekomst!
Lees verder...
Open Dagen RSG Simon Vestdijk

Open Dagen RSG Simon Vestdijk

Harlingen – 7 februari 2018 Franeker – 8 februari 2018
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Stem 21 maart lokaal, sociaal en vertrouwd: stem op Harlinger Belang!
Lees verder...
Spaar sneller met de PLUS app

Spaar sneller met de PLUS app

Als je er nu gebruik van maakt ontvang je 10 extra zegels. Dat tikt aan!
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Verantwoord, voortvarend, doelgericht. NU is de tijd voor VVD Harlingen!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

RSH Nieuwjaarscolumn: 'Ut gefoel van Simone'

07-01-2018

HARLINGEN - Tijdens de Radio Stad Harlingen Nieuwjaarsuitzending van afgelopen zaterdag presenteerde Simone Scheffer haar gevoel voor Harlingen, lees en luister hier de volledige column.

RSH Nieuwjaarscolumn: 'Ut gefoel van Simone' RSH Nieuwjaarscolumn: 'Ut gefoel van Simone'

'Harlingen myn stadsie'

Ik bin gewoan om Frysk te praten, mar ik ha al gau begrepen dat de echte Ouwe Seun dan al gau ôfheakket. En dat wol ik Radio Stad Harlingen(RSH) fansels net oandwaan. Alhoewol’t ik it gek finen bliuw dat as der in alvestêdetocht is Harns ek grutsk is op it feit dat it ien fan de Fryske alvesteden is. Mar ik sil nou myn best doen om ut in ut Harlingers te doen. Vergeef mij myn foutsjes…

 

Dat gefoel wat ik bedoel. Dy sin kinne jim allemaal. En dy sin kreeg ik oek al heel gauw te horen toen ik hier kwam woanen. 12 jaar leden alweer. Vanut Pingjum maakten we eindelijk de grote oversteek. Een wens ging eindelijk in vervulling. Harlingen,de stad aan het Wad. Vanaf jongs af aan toen ik hier regelmatig kwam bij myn stief opa en oma op de Oostersingel was ik gek op Harlingen. We reden altijd over de Willemshaven as we der waren. En later voer ik vaak met op de zandzuigers met mien stiefvader hier de Waddenzee op. Mien eerste echte vriendsie was een Harlinger. Achter op ut brommerke ging ik bij hem achterop vanut Boalsert naar deze stad. Ja as jong meiske maakte it ut eerste echte utgaansleven met in deze stad. Ut ging der wat maalder an tu as yn de stad wêr ik woande. Ik keek mij de ogen út en vond het wel stoer. Harlingen, de zee, de mensen, het had toen blijkbaar al een aantrekkingskracht. Toen dacht ik al, later as ik groat bin.

 

Maar ut leven gaat syn gang, de wegen binne kronkelig en hewwe in soad kruspunten en sydwegen. Ut duurde dus nog vrij lang voordat ik hier kwam. Wel kwam ik steeds dichterbij. In Pingjum weet je deze stad ook makkelijk te finen. En altyd as ik hier kwam voelde ut as thuskommen. En toen soan Bartele de stap naar het voorzet onderwijs maakte kon ik gaan.

 

De dag dat ik verhusde was een heel  bijzondere. Heel Nederland leed onder een sneeuwstorm. Maar één plek bleef skoan en was zonnig. De route tussen Pingjum en Harlingen. Het was prachtig weer terwijl die dag in de rest van het land de langste files ooit stonden. Maar voor Harlingen was het oek een memorabele dag. 25 November 2005 overleed Hotze Schuil. Het voelde op meerdere vlakken voor mij as iet s heel  raars. De man van wie ik mooie verhalen hoord had over mijn vader bij een genoeglijk bakje koffie was niet meer. En ik kwam naar Harlingen. Een raar gevoel maar ook bijzonder.

 

Afijn, de Oosterstraat werd ons stekje. Een chaos in het begin, maar manman, wat was ik blij. En vanaf toen werd ik een Harlingse… tenminste dat dacht ik. Maar al heel gauw leerde ik dat je as Harlinger geboren wurde en it niet later wurde kinne, of in elk geval su as burgemeester Chris Arlman mij ooit vermanend toesprak: ouwe seun bin je, ouwe seun wurd je nooit. No hawar… dat is dan su, maar Harlinger voelde ik mij al heel gauw. Thus. En dus kroegen ontdekke, voorzichtig vriendskappen krije. De politiek volge, Visserijdagen… dat was trouwens de eerste keer niet sun sukses… ik dacht dat we in pingjum bij de Merke al aardig oans best deden, maar de eerste keer was ik na de woensdagavond al útteld. Donderdags de hele dag su siek as un hond. Vrijdags was ik der weer een bitsie en hew ut toen langzaamaan leerd. Nou red ik ut vier dagen. En dan komt der weer een vijfde bij, de afterparty… Pfffff… su mutte altyd weer even meer hier. Maar ik doe blijmoedig met!

 

Maar wat is het nou, dat gevoel wat ik bedoel. Dat gevoel wêr jim met opgroeid binne en wat ik naar ik denk ook voel. Dat gevoel van eigenzinnigheid, directheid en trots. Is ut in woorden te vangen? Dat as it tegenzit in het leven en je van je werk weer naar hus ride en met wat ekstra gas Franeker voorbij raced binne je dat moment van geluk voele. Daar doemt Harlingen op. Dat gevoel dat ik voelde toen de verhuskarre voorbij het plysjeburo over de spoorovergang ging op de 25e november 2005, een moment van geluk en trots, ik woon nou in Harlingen.

 

Ik zal het probere: De zee, de havens, altijd horizon. Ut bepaalde vrijheidsdenken van; wij woane hier en wij rêde ut wel met mekaar. We sjantere en seure dat ut un lieve lust is, maar as we met syn allen voor de Weinstube staan en metzinge met Wiebe of Theun die der helaas niet meer is binne we met ziel en zaligheid geaard in de stad. As we sjantere op de politiek en wat der allemaal mis is dan is ut oek altyd met een bepaalde humor en miskien oek wel relativearing, asof der altyd een kleine knipoog in zit. Dat is wêr ik van hou. Maar oek ut sosjale hart van deze stad. Toen de sporthal opensteld werd voor de vluchtelingen en bulten spul brocht werd en der een voetbaltoernooi organiseard werd was ik meer dan trots en gelukkig.

 

As ut lanenkaatsen is en ik alle minsen weer zie die ik verder nooit zie, die weer even helden binne op de klinkers van de straat en de skellerij. En dan de echte seunen weer te treffen. Wiebe as een standbeeld met su nou en dan een zeer alerte keerbal, Age Tichelaar as skeidsrechter en Johnny Lightart die van perk naar perk strunt. Datsoart beelden. En niet te vergeten as de reklames van de plaatselijke bedrieven op Harlinger wijze omroepen wurde mut ik altyd glimlache. Vooral die ene: Hells Angels, ook sponsor van het lanenkaatsen. Haha, waar in Nederland su dat nog meer gebeure?

 

Toen de herindelingskwestie hier was. En Harlingen zei: wij blijven zelfstandig. Dwars tegen de grote bestuurlijke wereld in. Maar met Franeker samen??? Het is meer dan vloeken in de kerk. Wij kinne ut zelf wel. En de Tall Ships. Wete jim ut nog. Natuurlijk, ut geld wat ut allemaal koste werd over sjanterd. Maar de zakdoekjes kwamen der bij aardig wat minsen bij toen de MIR met die prachtig mooie matroazen de trossen losgoaide om vanut Harlingen de wijde wereld weer in te gaan. De liefde voor de haven, de zee en de stad kwamen op dat moment voor mij allemaal bijmekaar. Ut is miskien wel één van de mooiste dagen weest hier. It skip vertrok. Wij bleven achter. We hadden het flikt, zij hadden zien hoe mooi onze stad is. Maar nou was de stad weer van ons en dus gingen we naar de Weinstube. Dêr dronken we bier en zongen dat het een lieve lust was. Iedereen was gelukkig en blij. Blij om Harlinger te wezen. De ware havenstad. Die iedereen een blik gunt in de skoanheid van de voorstad van Londen, maar oek dudlik wete laat. Ouwe seun wurd je niet, ouwe seun bin je.

 

Dat ik dêr as dwerse Friezinne tuskentroch hobbelje mei en fan dizze mienskip is myn gelok. En doe’t ik fyfich waard song Wiebe voor mij 'Mooie stad aan het Wad'. Toen ha ik sein: oke, ik bin hier niet geboren, maar ik hoop dat ik hier wel mien laatste adem útblaze mag.

 

Simone Scheffer

Algemeen

Meer nieuws

Huldiging prijswinnaars P.V. Ons – Genoegen 2017

07-01-2018

HARLINGEN - De feestelijke afsluiting van het vliegseizoen 2017 werd dit jaar ook weer gecombineerd met een Nieuwjaarsreceptie op zaterdagmiddag 6 januari 2018.

Wereldrecord grootste duurzame parade in Friesland

07-01-2018

FRYSLÂN - Op 14 juli 2018 zet de Elfwegentocht Parade een wereldrecord neer in Friesland: de grootste parade van duurzame voertuigen ooit.

Reacties

Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe IJssalon Min12 IJssalon Min12 Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Atelier de Groot Atelier de Groot Haarmode Cats Haarmode Cats Visie Events Visie Events Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad De Lichtboei De Lichtboei VVV Harlingen VVV Harlingen Vogelaar Audio Vogelaar Audio Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Ons Food&Wine Ons Food&Wine ForHim Menswear ForHim Menswear Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Karsten Wonen Karsten Wonen HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona BENG Evenementen BENG Evenementen Hubo-Faber Hubo-Faber Dio Jurien Dio Jurien Copini Opticiëns Copini Opticiëns Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hema Harlingen Hema Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zensa Moda Zensa Moda Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Almamater Almamater Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen
Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen BENG Evenementen BENG Evenementen Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zensa Moda Zensa Moda Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Almamater Almamater Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad