Wil je varen?

Wil je varen?

Op zee of in de binnenvaart? Wij leiden op van matroos via stuurman en machinist naar schipper of zelfs kapitein op zee!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Smurfen sparen bij PLUS!

Smurfen sparen bij PLUS!

Bij PLUS LUNENBORG kun je nu sparen voor Smurfen. Spaar ze alle 24 en Smurf ze overal op!
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april 2017 gaat de bouw weer los en zijn we open voor publiek. Kom kijken en klim aan boord. Tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Roos van Rijswijk winnaar Anton Wachterprijs 2016 en Roeland van Wely winnaar Ina Dammanprijs 2016

05-10-2016

HARLINGEN - Roos van Rijswijk (Amsterdam, 1985) is de winnaar van de Anton Wachterprijs 2016, de tweejaarlijkse prijs voor een literair prozadebuut.

De schrijfster krijgt de prijs voor haar eerder dit jaar verschenen roman Onheilig. Roos van Rijswijk publiceerde eerder verhalen in verschillende literaire tijdschriften en schreef toneel voor toneelgroep Thomas en boekrecensies voor NRC-Handelsblad. Verder was ze initiatiefnemer van de J.M.A. Biesheuvelprijs, de prijs voor de beste korte verhalenbundel.

 

Onheilig van Roos van Rijswijk (verschenen bij uitgeverij Querido) gaat over een al wat oudere vrouw die kanker heeft en op zoek gaat naar haar zoon Miguel in het Duitse Nieheim, juist op het moment dat deze samen met zijn protegé, de zwakbegaafde Jorge, naar Amsterdam reist om zijn moeder te bezoeken. De jury noemt Onheilig ’ (…) een in veel opzichten ongrijpbare roman over twee mensen die langs elkaar heen scheren’.  Ze is onder de indruk hoe Van Rijswijk in haar psychologische karaktertekening niet terugvalt op gemakkelijke clichés maar de lezer ruimte laat voor eigen interpretaties van de menselijke verhoudingen.  Zowel de fraai gestileerde innerlijke monologen -  licht van toon en nuchter tegelijk -  als de heldere opbouw in negen delen worden door de jury geprezen.

 

Roos van Rijswijk is de 20e Anton Wachterprijswinnaar. De prijs, genoemd naar de hoofdpersoon uit de romancyclus van Simon Vestdijk, wordt op zaterdag 12 november uitgereikt in Harlingen door het Centraal Comité 1945 in samenwerking met de gemeente Harlingen en de Vestdijkkring.  De jury bestaat uit Joke Linders, Judith Uyterlinde,  Niña Weijers, Kees ‘t Hart en Geart de Vries (voorzitter). Er waren dit jaar 83 inzendingen. De andere genomineerden waren Cinderella van Michael Bijnens, De hemel boven Parijs van Bregje Hofstede, Nu ik van Rutger Pontzen,  Muidhond van Inge Schilperoord en Het smelt van Lize Spit.
Eerdere winnaars zijn onder meer Frans Kellendonk, Arnon Grunberg, A.F.Th. van der Heijden, Tessa de Loo en Peter Buwalda.

 

Tegelijk met de Anton Wachterprijs wordt de 9e Ina Dammanprijs uitgereikt, de tweejaarlijkse prijs die in 1999 is ingesteld door de Vestdijkkring. Dit jaar wordt de prijs toegekend aan Roeland van Wely, die zijn studie cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit heeft afgerond met een publicatie over de historische roman De Vuuraanbidders uit 1947 van Simon Vestdijk. De publicatie van Van Wely werpt een nieuw licht op Vestdijks houding tijdens de oorlog. 

 

Titel scriptie: De proloog tot nazi-Duitsland in De vuuraanbidders; Het anti-Duitse rassendiscours van William McDougall en Simon Vestdijk nader bekeken.

De Ina Dammanprijs werd eerder toegekend aan onder anderen Dick van Vliet (2010), Wim Hazeu (2012) en Emanuel Overbeeke (2014).

Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Altijd jong op het Noorderlicht

05-10-2016

HARLINGEN - De Kinderboekenweek, met als thema “Voor altijd jong; opa’s en oma’s” is op ikc het Noorderlicht begonnen met een verrassende start.

KEIK in de Grote Kerk te Harlingen

05-10-2016

HARLINGEN - Elke dag expositie gratis toegankelijk van 13.00 tot 17.00 uur.

Optredens Elske DeWall, Jelle B en Jelmer van der Wal in veerterminal Doeksen

05-10-2016

HARLINGEN - Op zondag 9 oktober treden Elske DeWall, Jelle B en Jelmer van der Wal op in het Grand Café Promenade in de Doeksenterminal in Harlingen.

Reacties

VVV-TIP HarlingenVVV-TIP Harlingen Atelier de GrootAtelier de Groot Joachim de Ruijter FotografieJoachim de Ruijter Fotografie Eetcafé De Lachende KoeEetcafé De Lachende Koe Visie EventsVisie Events Brasserie de JasmijnBrasserie de Jasmijn Hotel Café Restaurant "Zeezicht"Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Faber Lederwaren en BijouterieënFaber Lederwaren en Bijouterieën AlmamaterAlmamater IJssalon Min12IJssalon Min12 Zensa ModaZensa Moda Wereldwinkel HarlingenWereldwinkel Harlingen Ons Food&WineOns Food&Wine Strandpaviljoen 't ZiltStrandpaviljoen 't Zilt Maatschap Fysiotherapeuten HarlingenMaatschap Fysiotherapeuten Harlingen Copini OpticiënsCopini Opticiëns ForHim MenswearForHim Menswear Albert Heijn HarlingenAlbert Heijn Harlingen Karsten WonenKarsten Wonen Eetcafé NooitgedagtEetcafé Nooitgedagt Expert HogerhuisExpert Hogerhuis Vogelaar AudioVogelaar Audio HoMMM!nga's Fijne WinkeltjeHoMMM!nga's Fijne Winkeltje Plus LunenborgPlus Lunenborg De LichtboeiDe Lichtboei Hubo-FaberHubo-Faber Hema HarlingenHema Harlingen Harry Greve Gitaar- en BasgitaarlessenHarry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Jumbo Olaf HermusJumbo Olaf Hermus Anna Casparii Hotel Café RestaurantAnna Casparii Hotel Café Restaurant Salon & Parfumerie RonaSalon & Parfumerie Rona Fotografie DorusFotografie Dorus Dio JurienDio Jurien Kamsma SchoenenKamsma Schoenen Zeilcharter BoreasZeilcharter Boreas Haarmode CatsHaarmode Cats Harlinger Ondernemersvereniging (HOV)Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) De Jager Accountancy B.V.De Jager Accountancy B.V.
Vogelaar AudioVogelaar Audio Visie EventsVisie Events Zensa ModaZensa Moda Albert Heijn HarlingenAlbert Heijn Harlingen Dio JurienDio Jurien Eetcafé De Lachende KoeEetcafé De Lachende Koe Brasserie de JasmijnBrasserie de Jasmijn Hubo-FaberHubo-Faber IJssalon Min12IJssalon Min12 Haarmode CatsHaarmode Cats AlmamaterAlmamater Copini OpticiënsCopini Opticiëns