Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Eurootje!

Eurootje!

Bij Plus Lunenborg: meer dan 100 aanbiedingen voor maar 1 Eurootje!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
3e Heerlijk Harlingen

3e Heerlijk Harlingen

8-9-10 september wordt het weer super gezellig aan de Dokkade te Harlingen met dé Heetste Hamburger, het Rad van Fortuin, eten & drinken!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april 2017 gaat de bouw weer los en zijn we open voor publiek. Kom kijken en klim aan boord. Tot dan!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

PvdA Harlingen tegen verzelfstandiging van de haven

26-10-2016

HARLINGEN - De PvdA heeft dinsdagavond 25 oktober 2016 in de gemeenteraad tegen de verzelfstandiging van de haven van Harlingen gestemd.

Sowieso vindt de PvdA dat de haven een taak voor de gemeente is, tenzij aangetoond wordt dat het als bedrijf –dus zonder de overheid– veel beter kan. Voor de PvdA-fractie zijn er –na alle onderzoeken– nog steeds teveel twijfels bij een zelfstandige haven om daar voor te stemmen.

 

Allereerst levert het nieuwe Havenbedrijf geen financieel voordeel voor de gemeente op. Sterker nog het is maar afwachten of de haven zelfs niet meer geld gaat kosten dan de huidige ruim 1.000.000 euro per jaar. De gemeente zal de eerste vier jaar de tekorten van het Havenbedrijf moeten aanvullen. En de gemeente zal ook geen belang hebben bij een failliet havenbedrijf en moet dus indien nodig weer geld bijleggen. Bovendien blijven de onderdelen van de haven (Noorder-, Zuider- en Willemshaven), waar geen winst is te maken, ‘gewoon’ bij de gemeente. Alleen het beheer van die delen gaat over naar het Havenbedrijf en voor dat beheer moet de gemeente dan ook nog aan het Havenbedrijf betalen.

 

Ten tweede is de berekening van de gronduitgifte volgens de PvdA te optimistisch. Er zou binnen een paar jaar al vier hectare verpacht moeten worden. In die optimistische berekening zit volgens de fractie een te groot financieel risico voor de gemeente.

 

Ten derde levert de gemeente zeggenschap in over de haven. Dat is voor sommige voorstanders juist een reden om voor een zelfstandige haven te stemmen, terwijl juist zij in het verleden de wethouder voor allerlei ditjes en datjes op het matje riepen. Nu zijn burgemeester en wethouders nog aansprakelijk en leggen zij verantwoording af aan de gemeenteraad, dus aan de burgers. Straks heeft de havendirecteur het alleen voor het zeggen en die hoeft geen tekst en uitleg te geven aan de gemeenteraad!

 

Al met al zijn dit voor de PvdA-fractie meer dan genoeg redenen om tegen een zelfstandige haven te stemmen.

 

De gemeenteraad heeft met 13 tegen 4 voor een zelfstandige haven gestemd.

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Algemene Beschouwingen 2016 VVD Harlingen

26-10-2016

HARLINGEN - De VVD wil de inwoners van Harlingen serieus nemen...

Afvalkalender Harlingen 2017

26-10-2016

HARLINGEN - De gemeente Harlingen is in 2016 gestart met de afvalapp van Omrin.

Havenverzelfstandiging nagenoeg een feit: kansen voor het bedrijfsleven en de gemeente

26-10-2016

HARLINGEN - De gemeente gaat de exploitatie van de havens in 2017 onderbrengen in een nog op te richten havenbedrijf.

Reacties

Plus Lunenborg Plus Lunenborg Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Zensa Moda Zensa Moda Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Karsten Wonen Karsten Wonen Ons Food&Wine Ons Food&Wine VVV Harlingen VVV Harlingen Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Dio Jurien Dio Jurien Haarmode Cats Haarmode Cats Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Hubo-Faber Hubo-Faber Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Atelier de Groot Atelier de Groot Visie Events Visie Events Fotografie Dorus Fotografie Dorus Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad IJssalon Min12 IJssalon Min12 Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis BENG Evenementen BENG Evenementen Almamater Almamater Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Copini Opticiëns Copini Opticiëns ForHim Menswear ForHim Menswear
Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis IJssalon Min12 IJssalon Min12 Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Atelier de Groot Atelier de Groot Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Dio Jurien Dio Jurien Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Almamater Almamater Haarmode Cats Haarmode Cats