Wil je varen?

Wil je varen?

Op zee of in de binnenvaart? Wij leiden op van matroos via stuurman en machinist naar schipper of zelfs kapitein op zee!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Eurootje!

Eurootje!

Bij Plus Lunenborg: meer dan 100 aanbiedingen voor maar 1 Eurootje!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april 2017 gaat de bouw weer los en zijn we open voor publiek. Kom kijken en klim aan boord. Tot dan!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

PvdA Harlingen tegen verzelfstandiging van de haven

26-10-2016

HARLINGEN - De PvdA heeft dinsdagavond 25 oktober 2016 in de gemeenteraad tegen de verzelfstandiging van de haven van Harlingen gestemd.

Sowieso vindt de PvdA dat de haven een taak voor de gemeente is, tenzij aangetoond wordt dat het als bedrijf –dus zonder de overheid– veel beter kan. Voor de PvdA-fractie zijn er –na alle onderzoeken– nog steeds teveel twijfels bij een zelfstandige haven om daar voor te stemmen.

 

Allereerst levert het nieuwe Havenbedrijf geen financieel voordeel voor de gemeente op. Sterker nog het is maar afwachten of de haven zelfs niet meer geld gaat kosten dan de huidige ruim 1.000.000 euro per jaar. De gemeente zal de eerste vier jaar de tekorten van het Havenbedrijf moeten aanvullen. En de gemeente zal ook geen belang hebben bij een failliet havenbedrijf en moet dus indien nodig weer geld bijleggen. Bovendien blijven de onderdelen van de haven (Noorder-, Zuider- en Willemshaven), waar geen winst is te maken, ‘gewoon’ bij de gemeente. Alleen het beheer van die delen gaat over naar het Havenbedrijf en voor dat beheer moet de gemeente dan ook nog aan het Havenbedrijf betalen.

 

Ten tweede is de berekening van de gronduitgifte volgens de PvdA te optimistisch. Er zou binnen een paar jaar al vier hectare verpacht moeten worden. In die optimistische berekening zit volgens de fractie een te groot financieel risico voor de gemeente.

 

Ten derde levert de gemeente zeggenschap in over de haven. Dat is voor sommige voorstanders juist een reden om voor een zelfstandige haven te stemmen, terwijl juist zij in het verleden de wethouder voor allerlei ditjes en datjes op het matje riepen. Nu zijn burgemeester en wethouders nog aansprakelijk en leggen zij verantwoording af aan de gemeenteraad, dus aan de burgers. Straks heeft de havendirecteur het alleen voor het zeggen en die hoeft geen tekst en uitleg te geven aan de gemeenteraad!

 

Al met al zijn dit voor de PvdA-fractie meer dan genoeg redenen om tegen een zelfstandige haven te stemmen.

 

De gemeenteraad heeft met 13 tegen 4 voor een zelfstandige haven gestemd.

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Algemene Beschouwingen 2016 VVD Harlingen

26-10-2016

HARLINGEN - De VVD wil de inwoners van Harlingen serieus nemen...

Afvalkalender Harlingen 2017

26-10-2016

HARLINGEN - De gemeente Harlingen is in 2016 gestart met de afvalapp van Omrin.

Havenverzelfstandiging nagenoeg een feit: kansen voor het bedrijfsleven en de gemeente

26-10-2016

HARLINGEN - De gemeente gaat de exploitatie van de havens in 2017 onderbrengen in een nog op te richten havenbedrijf.

Reacties

Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Visie Events Visie Events Maatschap Fysiotherapeuten Harlingen Maatschap Fysiotherapeuten Harlingen Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Vogelaar Audio Vogelaar Audio Plus Lunenborg Plus Lunenborg Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) VVV-TIP Harlingen VVV-TIP Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën BENG Evenementen BENG Evenementen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie ForHim Menswear ForHim Menswear Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad De Lichtboei De Lichtboei Haarmode Cats Haarmode Cats De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Dio Jurien Dio Jurien IJssalon Min12 IJssalon Min12 Fotografie Dorus Fotografie Dorus Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zensa Moda Zensa Moda Almamater Almamater Atelier de Groot Atelier de Groot Hubo-Faber Hubo-Faber Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Hema Harlingen Hema Harlingen
Haarmode Cats Haarmode Cats Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Visie Events Visie Events Hema Harlingen Hema Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Dio Jurien Dio Jurien Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" IJssalon Min12 IJssalon Min12 VVV-TIP Harlingen VVV-TIP Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen