Bezoek onze Open Dag

Bezoek onze Open Dag

Woensdag 21 maart staan de deuren open en kunt u een kijkje nemen bij 't Wad, Noorderlicht en Middelstein!
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

Het CDA staat voor een toekomst met zingeving en perspectief. Een sterk netwerk met ervaren bestuurders en betrokken politici!
Lees verder...
HOOP

HOOP

Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij - Voor Harlingen is er niet alleen HOOP, maar ook zekerheid voor een mooie toekomst!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
5 jaar Plus Lunenborg!

5 jaar Plus Lunenborg!

Plus Lunenborg organiseert daarom zaterdag 24 maart van 13.00 uur tot 17.00 uur een jubileumfeestdag voor jong en oud!
Lees verder...
Heerlijk Binnen!

Heerlijk Binnen!

Culinaire paas-editie in het Entrepotgebouw te Harlingen, met foodstands, muziek, gezelligheid en er is óók een modeshow van ondernemers uit Harlingen e.o.!
Lees verder...
ChristenUnie Harlingen

ChristenUnie Harlingen

'Zet je in voor de bloei van de stad waarin je woont, want de bloei van de stad is ook jullie bloei'
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Stem 21 maart lokaal, sociaal en vertrouwd: stem op Harlinger Belang!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
WAD'N PARTIJ

WAD'N PARTIJ

Betrokken, transparant en kritisch op de inhoud.
Lees verder...
GroenLinks Harlingen

GroenLinks Harlingen

GroenLinks gaat de verkiezingen in met een nieuwe, verjongde kandidatenlijst. Lijsttrekker Stephanie Geurtz over haar belevenissen als nieuweling.
Lees verder...
PvdA Harlingen

PvdA Harlingen

Samen voor een sterke & sociale gemeente. Stem 21 maart PvdA Harlingen!
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Verantwoord, voortvarend, doelgericht. NU is de tijd voor VVD Harlingen!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Praktijkexamens vernieuwde vmbo gestart

14-04-2017

HARLINGEN - Afgelopen week zijn de vierdejaars basis- en kaderleerlingen van de Maritieme Academie Harlingen en het Maritiem College IJmuiden gestart met hun praktijkexamens.

Het is voor deze scholen de eerste keer dat het centraal schriftelijk en praktisch examen voor het profiel Maritiem en Techniek vernieuwde stijl wordt afgenomen.

 

Vorig jaar is het vmbo gewijzigd. In de bovenbouw zijn de ruim dertig afdelingsprogramma’s vervangen door tien profielen bestaande uit profiel- en keuzedelen. Deze profielen maken het beter mogelijk onderwijs op maat aan de leerling aan te bieden en optimale leerlijnen naar het mbo vorm te geven.

 

Pilotschool Maritiem en Techniek
Om te beoordelen of de beroepsgerichte programma’s voor het vernieuwde vmbo ook in de praktijk werken, worden de nieuwe examenprogramma’s nu eerst getest op een beperkt aantal pilotscholen. De Maritieme Academie Harlingen en het Maritiem College IJmuiden zijn pilotschool voor het profiel Maritiem en Techniek.

 

Jan-Henk Braam, docent Maritiem en Techniek op het Maritiem College IJmuiden, is vanaf het begin betrokken bij de totstandkoming van het examenprogramma MaT. Hij vertelt:

 

‘In het najaar van 2014 zijn wij als laatste, met drie vakrichtingen om de tafel gaan zitten om het 10e profiel te gaan vormgeven. Vanuit Haven & Vervoer, Scheeps- & Jachtbouw en Rijn-, binnen- en kustvaart is het profiel Maritiem en Techniek ontstaan. Heel belangrijk daarbij was voor ons ook dat we de beroepskwalificatie Rijn-, binnen- en kustvaart – dat wij als enige vmbo-opleiding in Nederland mogen afgeven – behouden hebben. Nu doen wij als eerste profielexamen in Maritiem en Techniek. De samensmelting van de drie vakrichtingen is een enorme verrijking voor onze leerlingen, wat tot uiting komt in dit examen. Het examen Maritiem en Techniek bestaat uit onderdelen die voor elke vakrichting herkenbaar zijn. Voor ons als docenten was het een spannende ervaring: staat alles op zijn plek?, hebben we overal over nagedacht?, de leerlingen goed voorbereid? Een enorme klus die wij met ons allen geklaard hebben. De leerlingen waren uiterst geconcentreerd en deden het hartstikke goed.’

 

De bedoeling is dat in 2018 alle leerlingen in het vmbo de beroepsgerichte examens nieuwe stijl afleggen.

Meer nieuws

Ook buurtpreventie in de Koningsbuurt

14-04-2017

HARLINGEN - In de Koningsbuurt in Harlingen is sinds een jaar een WhatsApp-groep actief.

Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden

14-04-2017

HARLINGEN - WestCord Hotels op de Wadden is altijd op zoek naar enthousiaste medewerkers die een (bij)baan zoeken in de horeca.

Actueel fiscaal en financieel nieuws van Almamater

14-04-2017

HARLINGEN - Harlingenboeit.nl houdt je op de hoogte van actuele fiscale en juridische wetenswaardigheden van Almamater.

Reacties

Karsten Wonen Karsten Wonen Atelier de Groot Atelier de Groot Plus Lunenborg Plus Lunenborg Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Ons Food&Wine Ons Food&Wine Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie VVV Harlingen VVV Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen ForHim Menswear ForHim Menswear Hubo-Faber Hubo-Faber Haarmode Cats Haarmode Cats De Lichtboei De Lichtboei Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zensa Moda Zensa Moda Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Vogelaar Audio Vogelaar Audio Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Almamater Almamater Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Copini Opticiëns Copini Opticiëns Dio Jurien Dio Jurien Fotografie Dorus Fotografie Dorus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hema Harlingen Hema Harlingen
Dio Jurien Dio Jurien Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje De Lichtboei De Lichtboei Almamater Almamater Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Hubo-Faber Hubo-Faber Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus