Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Eurootje!

Eurootje!

Bij Plus Lunenborg: meer dan 100 aanbiedingen voor maar 1 Eurootje!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april 2017 gaat de bouw weer los en zijn we open voor publiek. Kom kijken en klim aan boord. Tot dan!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Positie raad bij gemeentelijke samenwerking verdient versterking

07-02-2017

HARLINGEN - De Rekenkamercommissie van de gemeente Harlingen heeft onderzoek gedaan naar de rol van de raad bij samenwerkingsverbanden waaraan Harlingen deelneemt, aan de hand van de Gemeenschappelijke Regeling van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid (GR).

In dit samenwerkingsverband werken zeven gemeenten samen ter uitvoering van een pakket (deels nieuwe) taken binnen het sociaal domein. Het gaat met name om de uitvoering van de WMO 2015, de Participatiewet en de Jeugdwet. Centraal in dit onderzoek stond de vraag hoe de gemeenteraad van Harlingen zijn kaderstellende en controlerende taak invulling geeft en of hierin verbetering mogelijk of wenselijk is. Ook is nadrukkelijk stil gestaan bij het gegeven dat als gevolg van de komende gemeentelijke herindelingen deze samenwerking opnieuw tegen het licht zal worden gehouden.

 

Beperkte mogelijkheden

Op basis van het onderzoek kan geconcludeerd worden dat de raad beperkte mogelijkheden heeft om het beleid in het sociaal domein te beïnvloeden. De raad benut deze ruimte wel, maar de commissie beveelt aan de beleidsruimte voor de raad te vergroten, om de raad aldus beter in de positie te brengen als kaderstellende orgaan. Hiertoe worden ook concrete suggesties gedaan. In het verlengde hiervan beveelt de commissie aan om de raad beter van informatie te voorzien om zo zijn controlerende taak beter te kunnen uitvoeren.

 

Voorkeursmodel

Met het oog op de komende herindeling in noordwest Fryslân heeft de commissie diverse scenario’s geschetst voor wat betreft de toekomstige vervulling van de taken binnen het sociaal domein op basis van de kennis van nu. De commissie adviseert de raad om zich tijdig uit te spreken over een voorkeursmodel.

 

Op basis van de tijdens het onderzoek verworven kennis ‘als bijvangst’ adviseert de commissie aan de raad om zich duidelijk uit te spreken over de wijze waarop de gemeente de komende tijd invulling zou moeten geven aan de sturing op samenwerking in algemene zin; nu vindt dat per casus plaats. De gebruikte term ‘regiegemeente’ of ‘wendbare gemeente’ zijn door de raad niet geijkt. Hoewel niet nadrukkelijk onderwerp van onderzoek kon geconstateerd worden dat alle bij het onderzoek betrokken partijen positief waren over het functioneren van de Gemeenschappelijke Regeling.

 

Drie aanbevelingen

In een bestuurlijke reactie heeft het college aangegeven de drie aanbevelingen die rechtstreeks te maken hebben met de onderzochte Gemeenschappelijke Regeling te gaan volgen, maar de laatste aanbeveling – over de samenwerking in algemene zin - overbodig te achten. Het college hecht er aan juist per geval naar de gewenste samenwerking te kijken. Het rapport is aangeboden aan de gemeenteraad. Naar verwachting wordt het op woensdag 1 maart 2017 in de Raadscommissie geagendeerd.

 

Lees hieronder de reactie en het volledige eindrapport

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Druk wielerweekend voor Wielervereniging WCT Ouwe Seun

07-02-2017

HARLINGEN - Afgelopen zaterdag en zondag was het een druk weekend voor de leden van de Harlinger Wielervereniging WCT Ouwe Seun.

Dames 1 ongeslagen zaalkampioen

07-02-2017

HARLINGEN - Afgelopen zondag werd er in De Trije in Franeker gehockeyd en voor de dames 1 van Harlingen waren dit de kampioenswedstrijden.

Valentijn kassabon aktie bij Salon en Parfumerie Rona!

07-02-2017

HARLINGEN - Wil je samen een heerlijk ontbijt in je eigen bed...?

Reacties

Karsten Wonen Karsten Wonen Hema Harlingen Hema Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Dio Jurien Dio Jurien Almamater Almamater Visie Events Visie Events Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen BENG Evenementen BENG Evenementen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis IJssalon Min12 IJssalon Min12 Hubo-Faber Hubo-Faber VVV Harlingen VVV Harlingen Ons Food&Wine Ons Food&Wine De Lichtboei De Lichtboei ForHim Menswear ForHim Menswear Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Vogelaar Audio Vogelaar Audio De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Copini Opticiëns Copini Opticiëns Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Atelier de Groot Atelier de Groot Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor
Almamater Almamater Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Dio Jurien Dio Jurien Haarmode Cats Haarmode Cats Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Plus Lunenborg Plus Lunenborg Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad ForHim Menswear ForHim Menswear Vogelaar Audio Vogelaar Audio Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen