HOOP

HOOP

Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij - Voor Harlingen is er niet alleen HOOP, maar ook zekerheid voor een mooie toekomst!
Lees verder...
Open Dagen RSG Simon Vestdijk

Open Dagen RSG Simon Vestdijk

Harlingen – 7 februari 2018 Franeker – 8 februari 2018
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Stem 21 maart lokaal, sociaal en vertrouwd: stem op Harlinger Belang!
Lees verder...
Spaar sneller met de PLUS app

Spaar sneller met de PLUS app

Als je er nu gebruik van maakt ontvang je 10 extra zegels. Dat tikt aan!
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Verantwoord, voortvarend, doelgericht. NU is de tijd voor VVD Harlingen!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Platina echtpaar Baarda-Hoekstra 70 jaar getrouwd

16-10-2017

HARLINGEN - Jacobus Baarda en Margaretha Hoekstra ontmoetten elkaar in 1945 op de Geuzenkade in Amsterdam, waar beiden aanwezig waren bij de J.V.O. en A.J.C., geheelonthouders-verenigingen.

Platina echtpaar Baarda-Hoekstra 70 jaar getrouwd Echtpaar Baarda met de kinderen en burgemeester Roel Sluiter. Foto: Joachim de Ruijter

Ze waren toen 21 en 18 jaar en het was liefde op het eerste gezicht!

 

Jacobus Baarda, werd op 16 september 1924 in Harlingen geboren uit het huwelijk van Sjoerd Baarda en Jetske Dreunhuizen. Margaretha Hoekstra is een dochter van Sjouke Hoekstra en Geertje Teitsma en werd geboren in Sexbierum op 4 maart 1927.

 

In de verkeringstijd liep Kobus ’s avonds mee tot de Hôle en daarna ging Greta op de fiets verder naar Sexbierum, want klokslag 10 uur moest thuis ze zijn, anders was de deur op slot. Na twee jaar verkering zijn ze verloofd en een paar maanden later op 16 oktober 1947 getrouwd. Kobus werkte bij de firma Broersma, betonbedrijf. Margaretha was huisvrouw en om wat extra’s te verdienen, het was een arme tijd, deed ze thuiswerk: lolly’s vouwen voor Bouritius.

 

In april 1948 werd dochter Allegonda geboren. Het echtpaar woonde toen op het Molenpad in Harlingen. De familie verhuisde later naar de Westerstraat waarin december 1951 hun zoon Sjoerd werd geboren. In 1955 startten zij met IJsbrand Hoekstra (broer van Greta) een winkeltje op de Kleine Bredeplaats. Ze verkochten daar galanterieën en borstelwaren. Later zijn ze overgegaan in snoep. Met de bakfiets gingen ze naar de markten in Harlingen, Franeker en Bolsward, om hun waren te verkopen. Later kwam er een kleine auto, zodat ze hun waren konden uitbreiden met koek en gingen ze naar meer markten. Dat was een zware en drukke tijd, soms waren er twee markten per dag en zaterdags zelfs drie markten. Ze waren soms tot midden in de nacht bezig om alles klaar te maken voor de volgende dag. Gelukkig hielpen niet alleen de kinderen Sjoerd en Gonnie mee, maar kregen ze ook hulp van de ouders van Kobus, een zuster en een broer van Greta, Piet Hoekstra.

 

In juni 1967 werd dochter Gerda geboren. Omdat vader en moeder elke dag om vijf uur met de werkdag begonnen en lange dagen maakten was Gerda vaak thuis bij tante Settie en ome Tjalling, zuster en zwager van Kobus. Zowel Kobus als Greta hadden een vrachtwagenrijbewijs voor de grote verkoopauto die in 1970 werd aangeschaft. De mensen keken vreemd als Greta achter het stuur zat, want men zag zelden een vrouw op zo’n grote auto rijden! De werkzaamheden werden toen wat makkelijker. Helaas werd Kobus in 1982 afgekeurd en ging Greta met zoon Sjoerd naar de markt. Alleen nog op zaterdag, de doordeweekse markten werden afgestoten.

 

In 1987, inmiddels woonden Kobus en Greta in Wijnaldum, zijn ze helemaal met de markt gestopt. De werkzaamheden werden Greta te zwaar en Kobus kreeg hartproblemen. Zij verhuisden toen naar Sexbierum. Na een paar jaar wilden ze toch weer naar Harlingen terug en kwamen aan de Noordoostersingel te wonen in het z.g. “aquarium”. Daar hebben ze 9 jaar gewoond en moesten toen vanwege de toekomstige sloop van hun huis weer verhuizen. Niet ver van hun oude stek gingen zij weer aan de Singel wonen in het nieuwe Casa Cara. Greta woont momenteel in verzorgingshuis De Spiker vanwege gezondheidsproblemen.

 

Ondanks de armoede van vroeger kunnen Kobus en Greta terug kijken op een rijk leven. Vooral de 9 kleinkinderen en 12 achterkleinkinderen zijn een verrijking van hun leven.

 

Burgemeester Roel Sluiter heeft het bruidspaar maandagmiddag 16 oktober 2017 gefeliciteerd.

Algemeen Gemeente

Meer nieuws

FC Harlingen 1 nipt onderuit in streekderby

16-10-2017

FRANEKER - FC Harlingen heeft afgelopen zondag in een enerverende derby tegen sc Franeker aan het kortste eind getrokken.

Fc Harlingen VR 1 pakt 3 punten in topper tegen Minnertsga/St. Jacob VR 1

16-10-2017

HARLINGEN - Na de nipte 0-1 overwinning bij DFC VR 2, de overtuigende 11-0 overwinning op CVO VR 1 en de ietwat tegenvallende 4-4 uit tegen VVT VR 1 moest fc Harlingen VR 1 zaterdag in een thuiswedstrijd tegen koploper Minnertsga/St. Jacob VR 1 aantreden.

Jarige EHBO vereniging organiseert Hulpdag

16-10-2017

HARLINGEN - De afdeling Harlingen van de knv. EHBO is opgericht in mei 1932.

Reacties

Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Zensa Moda Zensa Moda Plus Lunenborg Plus Lunenborg BENG Evenementen BENG Evenementen Atelier de Groot Atelier de Groot Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Visie Events Visie Events Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Ons Food&Wine Ons Food&Wine Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas VVV Harlingen VVV Harlingen Almamater Almamater Copini Opticiëns Copini Opticiëns De Lichtboei De Lichtboei Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Hubo-Faber Hubo-Faber Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Fotografie Dorus Fotografie Dorus Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Karsten Wonen Karsten Wonen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Vogelaar Audio Vogelaar Audio Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen ForHim Menswear ForHim Menswear Dio Jurien Dio Jurien Haarmode Cats Haarmode Cats Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis IJssalon Min12 IJssalon Min12
Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie VVV Harlingen VVV Harlingen Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Dio Jurien Dio Jurien Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier de Groot Atelier de Groot Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam