Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Eurootje!

Eurootje!

Bij Plus Lunenborg: meer dan 100 aanbiedingen voor maar 1 Eurootje!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
3e Heerlijk Harlingen

3e Heerlijk Harlingen

8-9-10 september wordt het weer super gezellig aan de Dokkade te Harlingen met dé Heetste Hamburger, het Rad van Fortuin, eten & drinken!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april 2017 gaat de bouw weer los en zijn we open voor publiek. Kom kijken en klim aan boord. Tot dan!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Nieuwe campagne vraagt aandacht voor laaggeletterdheid

09-09-2016

HARLINGEN - Donderdag 8 september gaven wethouder Kuiken en gedeputeerde Schrier tijdens Het Fries Taalontbijt op het Stadhuis in Harlingen het startschot voor “Better lêze en skriuwe?”, de Friese campagne over laaggeletterdheid.

In de provincie Fryslân zijn er naar schatting ruim 55.000 mensen tussen de 16 en 65 jaar die moeite hebben met lezen en schrijven. Met de campagne wil de provincie Fryslân, samen met Stichting Lezen & Schrijven, aandacht vragen voor laaggeletterdheid in de provincie. In de week van de alfabetisering, van 5 tot en met 11 september, brengt heel Nederland via inspirerende activiteiten laaggeletterdheid onder de aandacht van zo veel mogelijk mensen. De Friese campagne laaggeletterdheid maakt hier onderdeel van uit.


Meer bekendheid over laaggeletterdheid

Aanleiding voor de Friese campagne laaggeletterdheid is het recent uitgevoerd onderzoek door onderzoeksbureau Partoer. Onderzoeksbureau Partoer heeft, in opdracht van de provincie Fryslân, per gemeente het aantal laaggeletterden in kaart gebracht. Eén van de aanbevelingen uit het onderzoek is te zorgen voor een gezamenlijke aanpak om de bekendheid van laaggeletterdheid te vergroten.

 

Campagne

Tijdens de campagneweek worden er radiocommercials op Omrop Fryslân uitgezonden. De campagne is er op gericht om het onderwerp laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen en bespreekbaar te maken. Zo zegt ervaringsdeskundige Tineke Leyten: “Leren lezen en schrijven brengt mij heel veel. Ik durf nu meer. Jij kan het ook!”. In de campagne wordt verwezen naar een landelijk telefoonnummer waar mensen die moeite hebben met lezen en schrijven naar kunnen bellen voor advies (0800 – 023 44 44). Inwoners van de provincie Fryslân kunnen ook terecht bij een Digi-Taalhuis in de buurt.

 

Na de Week van de Alfabetisering kunnen Friese gemeenten zelf lokaal invulling geven aan de campagne met verhalen van mensen uit eigen dorp of stad. De provincie heeft de basis voor de campagne opgezet.

 

Digi-Taalhuis

Een Digi-Taalhuis is dé plek waar iedereen terecht kan die aan de slag wil met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Er is informatie beschikbaar over een passende taalcursus, het aanbod in de buurt en er zijn vaak computers om op te oefenen.

 

Via de Digi-Taalhuizen zijn (taal)vrijwilligers actief die een training hebben gevolgd en die als taalmaatje fungeren voor de mensen die beter willen leren lezen en schrijven. Een taalcoördinator, een docent van ROC Friesland College, zorgt voor een match tussen deelnemer en vrijwilliger en ondersteunt de vrijwilligers op didactische vlak. In bijna 20 Friese gemeenten is nu een Digi-Taalhuis en binnenkort openen er meer. Bekijk hier een overzicht van alle Digi-Taalhuizen in de provincie Fryslân.

 

Samenwerkingspartner MCL

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is een actieve samenwerkingspartner tijdens deze campagne. Zo plaatsen zij in de Week van de Alfabetisering (5 tot en met 11 september) in de centrale hal van het ziekenhuis vier grote banners met daarop foto's en ervaringen van een ex-laaggeletterde, een taalvrijwilliger, een medisch assistent en een internist. Ook de beeldschermen in de poliklinieken tonen deze ervaringen. Het MCL brengt de problematiek actief onder de aandacht bij medewerkers. Zij worden er regelmatig via interne media op geattendeerd hoe laaggeletterdheid bij patiënten te herkennen is.

 

Vervolg

De provincie Fryslân zal, samen met Stichting Lezen & Schrijven, de komende periode gemeenten, ziekenhuizen en zorginstellingen uitnodigen om te participeren in de Friese campagne over laaggeletterdheid.

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Kennismaken met de waterscouts

09-09-2016

HARLINGEN - Na de drukbezochte Open Dag van vorige week kunnen nieuwe kinderen 10 september komen kijken en meedoen bij de waterscouts.

Voorbeschouwing: Trynwalden - fc Harlingen

09-09-2016

HARLINGEN - De eerste speelronde is een feit en als we naar de resultaten kijken van afgelopen zondag zitten er mooie uitslagen bij.

Mooie overwinning voor verjongd fc Harlingen VR 1

09-09-2016

HARLINGEN - Tegenstander was deze keer het VR 1 team van de vv Oudega dat hun eerste wedstrijd had gewonnen van EBC/D waarvan de fc Harlingen dames hadden verloren en dus waren de VR 1 dames gewaarschuwd.

Reacties

Vogelaar Audio Vogelaar Audio Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) VVV Harlingen VVV Harlingen De Lichtboei De Lichtboei Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Atelier de Groot Atelier de Groot Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zensa Moda Zensa Moda IJssalon Min12 IJssalon Min12 ForHim Menswear ForHim Menswear Hubo-Faber Hubo-Faber Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Hema Harlingen Hema Harlingen HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Dio Jurien Dio Jurien Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Almamater Almamater Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Visie Events Visie Events De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Ons Food&Wine Ons Food&Wine Fotografie Dorus Fotografie Dorus
De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. De Lichtboei De Lichtboei Visie Events Visie Events Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Ons Food&Wine Ons Food&Wine Copini Opticiëns Copini Opticiëns Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt VVV Harlingen VVV Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad