CDA Harlingen

CDA Harlingen

Het CDA staat voor een toekomst met zingeving en perspectief. Een sterk netwerk met ervaren bestuurders en betrokken politici!
Lees verder...
HOOP

HOOP

Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij - Voor Harlingen is er niet alleen HOOP, maar ook zekerheid voor een mooie toekomst!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Spaar ze alle 24!

Spaar ze alle 24!

Bij PLUS LUNENBORG spaar je nu voor 24 verschillende Mario Kart Koins. Alle favoriete karakters zijn te verzamelen: Mario, Princess Peach, Luigi en nog veel meer!
Lees verder...
ChristenUnie Harlingen

ChristenUnie Harlingen

'Zet je in voor de bloei van de stad waarin je woont, want de bloei van de stad is ook jullie bloei'
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Stem 21 maart lokaal, sociaal en vertrouwd: stem op Harlinger Belang!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
PvdA Harlingen

PvdA Harlingen

Samen voor een sterke & sociale gemeente. Stem 21 maart PvdA Harlingen!
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Verantwoord, voortvarend, doelgericht. NU is de tijd voor VVD Harlingen!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Mysterieuze Minister in Trebol

13-03-2017

Harlingen – Een ouderwetse, gezellige, sfeervolle toneelavond in Trebol.

Mysterieuze Minister in Trebol Foto: Joachim de Ruijter.

Door: Joop van der Heide.

 

Prachtige humor, enthousiast toneelspel, mooi decor, prima techniek én een grandioze verloting dankzij ondernemend Harlingen. Ruim 250 bezoekers, zeg maar gasten, kon Beatrice van Ooyen, waarachter Joke Schippers schuil ging, verwelkomen in haar in verbouw zijnde Grand Hotel, dat als een feniks uit de overblijfselen van een verlopen pension moest herrijzen. Het programmaboekje gaf al een beetje de indruk van een mysterie dat zich rond de gasten afspeelde, en de maan deed buiten daar goed aan mee. Door een nevelige sluier begeleide zij de gasten op weg naar de Zuid Oostersingel 1, waar toevallig ook het Grand Hotel was gevestigd, zo liet Van Ooyen weten. Het gebruik van de actualiteit was knap in het stuk verweven. De Russische Vladimir Vleermans, piccolo, receptionist, keukenhulp, assistent kamermeisje: ‘kortom iek ben het ‘anusje van alles’ werd erg mooi neergezet door David van Mierlo en hij was de aangever van een aantal opmerkingen bv.: ‘Ja 15 maart verkiezingen wel schtemmen hoor…’ in een verrukkelijk Russisch Nederlands accent. Met name in het eerste bedrijf was hij op de top.

 

In het tweede bedrijf kwam hij pas laat in actie waardoor het begin een beetje vertraagde en minder ‘leuk’ overkwam. Klaas Hager, de vaste waarde binnen Contact heeft ook zo’n actua inbreng, als kelner Sander Falsch liet hij op een bepaald moment fijntjes weten dat Harlingen ‘zo nodig zelfstandig moest blijven’ ook de werkwijze van de kok: ‘kant en klaar maaltijden in de magnetron’; kwam ook zeer bekend voor. De andere vaste Contact waarde, Joke Schipper had de rol die haar op het lijf was geschreven. Heel begaan met haar horecazaak, de komst van een vermeende ministers dochter die cachet aan haar zaak zou geven en de komst van de Minister, de uitgebreide fantasie over suites, een grandeur van de kamers kortom een echte directrice met veel noten op haar zang. In het tweede bedrijf kreeg ze de lachers op haar hand toen ze tegen haar gaste Marianne van Steenwijk (Esther Kossen, ook een Contact talent met een gezellig plat Amsterdams accent) over inspecteur Patrick Boelhouwer, waarachter Jaap Jaspers schuilging: “Je weet dat politiemannetje nog die aan het eind van het eerste bedrijf op toneel kwam….? De schrijver en zijn partner van “De dochter van de Minister’ bevonden zich onder de ‘hotelgasten’ in de zaal en eigenlijk ben ik wel benieuwd hoe die denken over die Harlinger inbreng.

Franeker?

Nog een mooie, in het spel werd bedacht dat de Minister incognito kwam vanwege de rust. Wat is dan een rustiger plek dan ons Grand hotel? Vroeg Van Ooyen zich af. Vladimir: “Franeker?” De karakters werden uitstekend gepenseeld. De een wat sterker dan de ander maar knap hoe tekstvast iedereen eigenlijk was in de hoofdrollen, want het waren lappen tekst in monologen maar ook dialogen. Alleen op het einde viel een kleine hapering te noteren.

 

Terence Galjaar, de vermeende Minister van Steenwijk werd uitstekend gebracht door Iemke Pieter Zeijlemaker. In het tweede bedrijf vroeg dochter Marianne wanneer hij de kluis van mevr. Wildvanger had gekraakt: “nou toen ze in de pauze met de verloting bezig waren….”.Alle rollen waren overigens door regisseur Berry van Mierlo goed uitgezet. Talentje Sanne Nauta, als kamermeisje Stella Ooitgebracht was een feest om naar te luisteren. Mooi heldere stem en prima spel. Olivia Windvanger (Jonneke van Turnhout) was de tante met veel Afrikaans geld van de verzekering van haar ‘halve man, veroorzaakt door een krokodil” De ultieme Journaliste Olga van Tongeren, hinderlijk, nadrukkelijk alles willen weten etc. werd door Tjitske Koning prima verwoord. De al even hinderlijke advocate Thea de Rooy werd terug gevonden in Marjan Rutkens. Good Old Gerben Wijnia had een dubbel rol: als echtgenoot en hotelgast van Marina Hager, de familie Haas en als man in zwart pak samen met Henk de Jong inclusief zonnebril en hoed. Klaas Hager over dit duo: “Blues Brothers?” Uit Midlum waren Kees en Lorelei van Ingen ‘geleased’ om als forensische specialisten op te treden in het fraude en oplichting onderzoek van de Dochter van de Minister en de Minister. Albert Veldema tenslotte trad aan het einde voor het voetlicht als Minister Victor van Steenwijk. Het verdiende applaus was voor de uitgebreide cast en hun spel, maar zeker ook voor de Regie: Berry van Mierlo. Decorbouw: Klaas Hager. Souffleuse: Marina Hager, Grime: Joyce de Moor. Licht en geluid: Robert Korte en Kleding Joke Schippers. Toen Trebol weer leeg stroomde scheen het maantje nog steeds maar nu zonder een mysterieuze nevel ……..

 

  • Foto's: Joachim de Ruijter.

Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Kamerlid Aukje de Vries op bezoek bij KNRM Harlingen

13-03-2017

HARLINGEN - Vrijdag 10 maart heeft Aukje de Vries, sinds 2012 lid van de Tweede Kamer voor de VVD, een bezoek gebracht aan de KNRM in Harlingen.

Harlinger Volkstoneel speelt Vreemde Veugels

13-03-2017

HARLINGEN – Het Harlinger Volkstoneel speelt op vrijdag 17 en zaterdag 18 maart het blijspel Vreemde Veugels in Stadsschouwburg Trebol.

NLdoet was een groot succes in Harlingen

13-03-2017

HARLINGEN - NLdoet wordt georganiseerd door het Oranje Fonds en heeft als doel om de vrijwillige inzet in de spotlights te zetten.

Reacties

Visie Events Visie Events De Lichtboei De Lichtboei Fotografie Dorus Fotografie Dorus Ons Food&Wine Ons Food&Wine VVV Harlingen VVV Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Dio Jurien Dio Jurien HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Haarmode Cats Haarmode Cats Hema Harlingen Hema Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Vogelaar Audio Vogelaar Audio Atelier de Groot Atelier de Groot Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Hubo-Faber Hubo-Faber Copini Opticiëns Copini Opticiëns Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Plus Lunenborg Plus Lunenborg Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Almamater Almamater
Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Dio Jurien Dio Jurien VVV Harlingen VVV Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Visie Events Visie Events IJssalon Min12 IJssalon Min12 HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Plus Lunenborg Plus Lunenborg Ons Food&Wine Ons Food&Wine Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen