Wil je varen?

Wil je varen?

Op zee of in de binnenvaart? Wij leiden op van matroos via stuurman en machinist naar schipper of zelfs kapitein op zee!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Smurfen sparen bij PLUS!

Smurfen sparen bij PLUS!

Bij PLUS LUNENBORG kun je nu sparen voor Smurfen. Spaar ze alle 24 en Smurf ze overal op!
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april 2017 gaat de bouw weer los en zijn we open voor publiek. Kom kijken en klim aan boord. Tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Mysterieuze Minister in Trebol

13-03-2017

Harlingen – Een ouderwetse, gezellige, sfeervolle toneelavond in Trebol.

Mysterieuze Minister in Trebol Foto: Joachim de Ruijter.

Door: Joop van der Heide.

 

Prachtige humor, enthousiast toneelspel, mooi decor, prima techniek én een grandioze verloting dankzij ondernemend Harlingen. Ruim 250 bezoekers, zeg maar gasten, kon Beatrice van Ooyen, waarachter Joke Schippers schuil ging, verwelkomen in haar in verbouw zijnde Grand Hotel, dat als een feniks uit de overblijfselen van een verlopen pension moest herrijzen. Het programmaboekje gaf al een beetje de indruk van een mysterie dat zich rond de gasten afspeelde, en de maan deed buiten daar goed aan mee. Door een nevelige sluier begeleide zij de gasten op weg naar de Zuid Oostersingel 1, waar toevallig ook het Grand Hotel was gevestigd, zo liet Van Ooyen weten. Het gebruik van de actualiteit was knap in het stuk verweven. De Russische Vladimir Vleermans, piccolo, receptionist, keukenhulp, assistent kamermeisje: ‘kortom iek ben het ‘anusje van alles’ werd erg mooi neergezet door David van Mierlo en hij was de aangever van een aantal opmerkingen bv.: ‘Ja 15 maart verkiezingen wel schtemmen hoor…’ in een verrukkelijk Russisch Nederlands accent. Met name in het eerste bedrijf was hij op de top.

 

In het tweede bedrijf kwam hij pas laat in actie waardoor het begin een beetje vertraagde en minder ‘leuk’ overkwam. Klaas Hager, de vaste waarde binnen Contact heeft ook zo’n actua inbreng, als kelner Sander Falsch liet hij op een bepaald moment fijntjes weten dat Harlingen ‘zo nodig zelfstandig moest blijven’ ook de werkwijze van de kok: ‘kant en klaar maaltijden in de magnetron’; kwam ook zeer bekend voor. De andere vaste Contact waarde, Joke Schipper had de rol die haar op het lijf was geschreven. Heel begaan met haar horecazaak, de komst van een vermeende ministers dochter die cachet aan haar zaak zou geven en de komst van de Minister, de uitgebreide fantasie over suites, een grandeur van de kamers kortom een echte directrice met veel noten op haar zang. In het tweede bedrijf kreeg ze de lachers op haar hand toen ze tegen haar gaste Marianne van Steenwijk (Esther Kossen, ook een Contact talent met een gezellig plat Amsterdams accent) over inspecteur Patrick Boelhouwer, waarachter Jaap Jaspers schuilging: “Je weet dat politiemannetje nog die aan het eind van het eerste bedrijf op toneel kwam….? De schrijver en zijn partner van “De dochter van de Minister’ bevonden zich onder de ‘hotelgasten’ in de zaal en eigenlijk ben ik wel benieuwd hoe die denken over die Harlinger inbreng.

Franeker?

Nog een mooie, in het spel werd bedacht dat de Minister incognito kwam vanwege de rust. Wat is dan een rustiger plek dan ons Grand hotel? Vroeg Van Ooyen zich af. Vladimir: “Franeker?” De karakters werden uitstekend gepenseeld. De een wat sterker dan de ander maar knap hoe tekstvast iedereen eigenlijk was in de hoofdrollen, want het waren lappen tekst in monologen maar ook dialogen. Alleen op het einde viel een kleine hapering te noteren.

 

Terence Galjaar, de vermeende Minister van Steenwijk werd uitstekend gebracht door Iemke Pieter Zeijlemaker. In het tweede bedrijf vroeg dochter Marianne wanneer hij de kluis van mevr. Wildvanger had gekraakt: “nou toen ze in de pauze met de verloting bezig waren….”.Alle rollen waren overigens door regisseur Berry van Mierlo goed uitgezet. Talentje Sanne Nauta, als kamermeisje Stella Ooitgebracht was een feest om naar te luisteren. Mooi heldere stem en prima spel. Olivia Windvanger (Jonneke van Turnhout) was de tante met veel Afrikaans geld van de verzekering van haar ‘halve man, veroorzaakt door een krokodil” De ultieme Journaliste Olga van Tongeren, hinderlijk, nadrukkelijk alles willen weten etc. werd door Tjitske Koning prima verwoord. De al even hinderlijke advocate Thea de Rooy werd terug gevonden in Marjan Rutkens. Good Old Gerben Wijnia had een dubbel rol: als echtgenoot en hotelgast van Marina Hager, de familie Haas en als man in zwart pak samen met Henk de Jong inclusief zonnebril en hoed. Klaas Hager over dit duo: “Blues Brothers?” Uit Midlum waren Kees en Lorelei van Ingen ‘geleased’ om als forensische specialisten op te treden in het fraude en oplichting onderzoek van de Dochter van de Minister en de Minister. Albert Veldema tenslotte trad aan het einde voor het voetlicht als Minister Victor van Steenwijk. Het verdiende applaus was voor de uitgebreide cast en hun spel, maar zeker ook voor de Regie: Berry van Mierlo. Decorbouw: Klaas Hager. Souffleuse: Marina Hager, Grime: Joyce de Moor. Licht en geluid: Robert Korte en Kleding Joke Schippers. Toen Trebol weer leeg stroomde scheen het maantje nog steeds maar nu zonder een mysterieuze nevel ……..

 

  • Foto's: Joachim de Ruijter.

Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Kamerlid Aukje de Vries op bezoek bij KNRM Harlingen

13-03-2017

HARLINGEN - Vrijdag 10 maart heeft Aukje de Vries, sinds 2012 lid van de Tweede Kamer voor de VVD, een bezoek gebracht aan de KNRM in Harlingen.

Harlinger Volkstoneel speelt Vreemde Veugels

13-03-2017

HARLINGEN – Het Harlinger Volkstoneel speelt op vrijdag 17 en zaterdag 18 maart het blijspel Vreemde Veugels in Stadsschouwburg Trebol.

NLdoet was een groot succes in Harlingen

13-03-2017

HARLINGEN - NLdoet wordt georganiseerd door het Oranje Fonds en heeft als doel om de vrijwillige inzet in de spotlights te zetten.

Reacties

Strandpaviljoen 't ZiltStrandpaviljoen 't Zilt Zensa ModaZensa Moda Ons Food&WineOns Food&Wine Faber Lederwaren en BijouterieënFaber Lederwaren en Bijouterieën Hema HarlingenHema Harlingen De LichtboeiDe Lichtboei Harlinger PoffertjeskraamHarlinger Poffertjeskraam Eetcafé NooitgedagtEetcafé Nooitgedagt Kamsma SchoenenKamsma Schoenen Expert HogerhuisExpert Hogerhuis Eetcafé De Lachende KoeEetcafé De Lachende Koe Harry Greve Gitaar- en BasgitaarlessenHarry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Jumbo Olaf HermusJumbo Olaf Hermus IJssalon Min12IJssalon Min12 Fotografie DorusFotografie Dorus Dio JurienDio Jurien Plus LunenborgPlus Lunenborg Anna Casparii Hotel Café RestaurantAnna Casparii Hotel Café Restaurant Haarmode CatsHaarmode Cats Visie EventsVisie Events BENG EvenementenBENG Evenementen Vogelaar AudioVogelaar Audio HoMMM!nga's Fijne WinkeltjeHoMMM!nga's Fijne Winkeltje Albert Heijn HarlingenAlbert Heijn Harlingen Harlinger Ondernemersvereniging (HOV)Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Wereldwinkel HarlingenWereldwinkel Harlingen Hotel Café Restaurant "Zeezicht"Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Karsten WonenKarsten Wonen Zwembad Het Derde HaadZwembad Het Derde Haad Atelier de GrootAtelier de Groot AlmamaterAlmamater Brasserie de JasmijnBrasserie de Jasmijn Zeilcharter BoreasZeilcharter Boreas ForHim MenswearForHim Menswear VVV-TIP HarlingenVVV-TIP Harlingen Maatschap Fysiotherapeuten HarlingenMaatschap Fysiotherapeuten Harlingen Hubo-FaberHubo-Faber Joachim de Ruijter FotografieJoachim de Ruijter Fotografie
Harry Greve Gitaar- en BasgitaarlessenHarry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Atelier de GrootAtelier de Groot Copini OpticiënsCopini Opticiëns Faber Lederwaren en BijouterieënFaber Lederwaren en Bijouterieën Eetcafé De Lachende KoeEetcafé De Lachende Koe IJssalon Min12IJssalon Min12 Eetcafé NooitgedagtEetcafé Nooitgedagt Hubo-FaberHubo-Faber Joachim de Ruijter FotografieJoachim de Ruijter Fotografie VVV-TIP HarlingenVVV-TIP Harlingen HoMMM!nga's Fijne WinkeltjeHoMMM!nga's Fijne Winkeltje Strandpaviljoen 't ZiltStrandpaviljoen 't Zilt