Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Spaar sneller met de PLUS app

Spaar sneller met de PLUS app

Als je er nu gebruik van maakt ontvang je 10 extra zegels. Dat tikt aan!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Vuurwerk koop je bij Hubo Faber

Vuurwerk koop je bij Hubo Faber

Vuurwerk kopen in Harlingen! Het beste vuurwerk bij je in de buurt. Direct online vuurwerk kopen tot 29 december 23:59!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Mysterieuze Minister in Trebol

13-03-2017

Harlingen – Een ouderwetse, gezellige, sfeervolle toneelavond in Trebol.

Mysterieuze Minister in Trebol Foto: Joachim de Ruijter.

Door: Joop van der Heide.

 

Prachtige humor, enthousiast toneelspel, mooi decor, prima techniek én een grandioze verloting dankzij ondernemend Harlingen. Ruim 250 bezoekers, zeg maar gasten, kon Beatrice van Ooyen, waarachter Joke Schippers schuil ging, verwelkomen in haar in verbouw zijnde Grand Hotel, dat als een feniks uit de overblijfselen van een verlopen pension moest herrijzen. Het programmaboekje gaf al een beetje de indruk van een mysterie dat zich rond de gasten afspeelde, en de maan deed buiten daar goed aan mee. Door een nevelige sluier begeleide zij de gasten op weg naar de Zuid Oostersingel 1, waar toevallig ook het Grand Hotel was gevestigd, zo liet Van Ooyen weten. Het gebruik van de actualiteit was knap in het stuk verweven. De Russische Vladimir Vleermans, piccolo, receptionist, keukenhulp, assistent kamermeisje: ‘kortom iek ben het ‘anusje van alles’ werd erg mooi neergezet door David van Mierlo en hij was de aangever van een aantal opmerkingen bv.: ‘Ja 15 maart verkiezingen wel schtemmen hoor…’ in een verrukkelijk Russisch Nederlands accent. Met name in het eerste bedrijf was hij op de top.

 

In het tweede bedrijf kwam hij pas laat in actie waardoor het begin een beetje vertraagde en minder ‘leuk’ overkwam. Klaas Hager, de vaste waarde binnen Contact heeft ook zo’n actua inbreng, als kelner Sander Falsch liet hij op een bepaald moment fijntjes weten dat Harlingen ‘zo nodig zelfstandig moest blijven’ ook de werkwijze van de kok: ‘kant en klaar maaltijden in de magnetron’; kwam ook zeer bekend voor. De andere vaste Contact waarde, Joke Schipper had de rol die haar op het lijf was geschreven. Heel begaan met haar horecazaak, de komst van een vermeende ministers dochter die cachet aan haar zaak zou geven en de komst van de Minister, de uitgebreide fantasie over suites, een grandeur van de kamers kortom een echte directrice met veel noten op haar zang. In het tweede bedrijf kreeg ze de lachers op haar hand toen ze tegen haar gaste Marianne van Steenwijk (Esther Kossen, ook een Contact talent met een gezellig plat Amsterdams accent) over inspecteur Patrick Boelhouwer, waarachter Jaap Jaspers schuilging: “Je weet dat politiemannetje nog die aan het eind van het eerste bedrijf op toneel kwam….? De schrijver en zijn partner van “De dochter van de Minister’ bevonden zich onder de ‘hotelgasten’ in de zaal en eigenlijk ben ik wel benieuwd hoe die denken over die Harlinger inbreng.

Franeker?

Nog een mooie, in het spel werd bedacht dat de Minister incognito kwam vanwege de rust. Wat is dan een rustiger plek dan ons Grand hotel? Vroeg Van Ooyen zich af. Vladimir: “Franeker?” De karakters werden uitstekend gepenseeld. De een wat sterker dan de ander maar knap hoe tekstvast iedereen eigenlijk was in de hoofdrollen, want het waren lappen tekst in monologen maar ook dialogen. Alleen op het einde viel een kleine hapering te noteren.

 

Terence Galjaar, de vermeende Minister van Steenwijk werd uitstekend gebracht door Iemke Pieter Zeijlemaker. In het tweede bedrijf vroeg dochter Marianne wanneer hij de kluis van mevr. Wildvanger had gekraakt: “nou toen ze in de pauze met de verloting bezig waren….”.Alle rollen waren overigens door regisseur Berry van Mierlo goed uitgezet. Talentje Sanne Nauta, als kamermeisje Stella Ooitgebracht was een feest om naar te luisteren. Mooi heldere stem en prima spel. Olivia Windvanger (Jonneke van Turnhout) was de tante met veel Afrikaans geld van de verzekering van haar ‘halve man, veroorzaakt door een krokodil” De ultieme Journaliste Olga van Tongeren, hinderlijk, nadrukkelijk alles willen weten etc. werd door Tjitske Koning prima verwoord. De al even hinderlijke advocate Thea de Rooy werd terug gevonden in Marjan Rutkens. Good Old Gerben Wijnia had een dubbel rol: als echtgenoot en hotelgast van Marina Hager, de familie Haas en als man in zwart pak samen met Henk de Jong inclusief zonnebril en hoed. Klaas Hager over dit duo: “Blues Brothers?” Uit Midlum waren Kees en Lorelei van Ingen ‘geleased’ om als forensische specialisten op te treden in het fraude en oplichting onderzoek van de Dochter van de Minister en de Minister. Albert Veldema tenslotte trad aan het einde voor het voetlicht als Minister Victor van Steenwijk. Het verdiende applaus was voor de uitgebreide cast en hun spel, maar zeker ook voor de Regie: Berry van Mierlo. Decorbouw: Klaas Hager. Souffleuse: Marina Hager, Grime: Joyce de Moor. Licht en geluid: Robert Korte en Kleding Joke Schippers. Toen Trebol weer leeg stroomde scheen het maantje nog steeds maar nu zonder een mysterieuze nevel ……..

 

  • Foto's: Joachim de Ruijter.

Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Kamerlid Aukje de Vries op bezoek bij KNRM Harlingen

13-03-2017

HARLINGEN - Vrijdag 10 maart heeft Aukje de Vries, sinds 2012 lid van de Tweede Kamer voor de VVD, een bezoek gebracht aan de KNRM in Harlingen.

Harlinger Volkstoneel speelt Vreemde Veugels

13-03-2017

HARLINGEN – Het Harlinger Volkstoneel speelt op vrijdag 17 en zaterdag 18 maart het blijspel Vreemde Veugels in Stadsschouwburg Trebol.

NLdoet was een groot succes in Harlingen

13-03-2017

HARLINGEN - NLdoet wordt georganiseerd door het Oranje Fonds en heeft als doel om de vrijwillige inzet in de spotlights te zetten.

Reacties

Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen BENG Evenementen BENG Evenementen Zensa Moda Zensa Moda Karsten Wonen Karsten Wonen Haarmode Cats Haarmode Cats VVV Harlingen VVV Harlingen Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Atelier de Groot Atelier de Groot Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën ForHim Menswear ForHim Menswear HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Dio Jurien Dio Jurien Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Hubo-Faber Hubo-Faber Plus Lunenborg Plus Lunenborg Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Visie Events Visie Events De Lichtboei De Lichtboei Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Almamater Almamater Ons Food&Wine Ons Food&Wine Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hema Harlingen Hema Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Fotografie Dorus Fotografie Dorus
Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe ForHim Menswear ForHim Menswear Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Ons Food&Wine Ons Food&Wine Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Copini Opticiëns Copini Opticiëns Dio Jurien Dio Jurien Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Lichtboei De Lichtboei