Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Eurootje!

Eurootje!

Bij Plus Lunenborg: meer dan 100 aanbiedingen voor maar 1 Eurootje!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
RSH Radio Marathon!

RSH Radio Marathon!

54 uren live radio in het weekend van 27, 28 en 29 oktober 2017! Kom langs of luister via 104.1 FM, 106.2 FM!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april 2017 gaat de bouw weer los en zijn we open voor publiek. Kom kijken en klim aan boord. Tot dan!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Luchtkwaliteitsonderzoek op leefniveau van start

17-11-2016

HARLINGEN - Op dinsdag 15 november 2016 is het luchtkwaliteitsonderzoek op leefniveau in de omgeving van de REC officieel van start gegaan.

Via twee meetstations op de grond en zoutzuurmeters bij ondernemers wordt de kwaliteit van de lucht rondom de REC gemeten. De gemeente Harlingen is opdrachtgever van het onderzoek en is hierbij bijgestaan door de begeleidingsgroep, FUMO en de provincie Fryslân.

 

Continue metingen met meetapparatuur

Op twee locaties rondom de REC is een meetstation geplaatst. Er staat een station op de Readyk in Wijnaldum en er staat een station op het terrein van het Windpowercentre aan de Lange Lijnbaan.

Het meetstation meet continue de volgende stoffen: PM10 (fijnstof), CO (koolstofmonoxide), SO2 (zwaveldioxide), BTX (benzeen, tolueen en xyleen) en NOx (stikstofoxiden).

Daarnaast worden op 21 locaties in en rondom Harlingen buisjes geplaatst die luchtmetingen verrichten. Deze buisjes worden regelmatig verwisseld en geanalyseerd. De buisjes meten NO2 (stikstofdioxide), SO2 (zwafeldioxide), HCL (Waterstofchloride), HF (waterstoffluoride) en NH3 (ammoniak).

 

Hoe kunt u de metingen volgen?

De continue metingen worden uitgevoerd door de GGD Amsterdam. De meetgegevens uit de meetstations worden per uur bijgewerkt en zijn via internet en via een zogenaamde App te bekijken. Zie daarvoor de website www.luchtmeetnet.nl en de App Mijn Luchtkwaliteit (android en ios). Iedere twee maanden volgt er een samenvattende rapportage van de meetresultaten van de stations en de buisjes. Deze wordt samen met een reactie van de GGD Fryslân en de begeleidingsgroep op www.recloket.nl geplaatst.

 

Zoutzuurmeters bij de ondernemers

Naast de continue meting wordt specifiek de aanwezigheid van waterstofchloride in de lucht rondom de REC gemeten. Waterstofchloride is een bijtende damp, afkomstig van zoutzuur, die kan leiden tot gezondheidsklachten. Vijf bedrijven in een cirkel van 1000 meter rondom de REC nemen deel aan de zoutzuurmeting. Elk deelnemend bedrijf krijgt een zoutzuurmeter in bruikleen, die door een medewerker wordt gedragen tijdens werkzaamheden in de buitenlucht. Bij een hogere concentratie waterstofchloride in de lucht, geeft de zoutzuurmeter een signaal. De ondernemers hebben van de GGD Fryslân instructies gekregen hoe te handelen wanneer er een bepaalde signaal gegeven wordt. 

 

Hoe kunt u de metingen volgen?

De zoutzuurmetingen worden uitgevoerd door GGD Fryslân. Eens per maand worden signaleringen die in die maand zijn binnengekomen op www.recloket.nl geplaatst. Daarbij wordt aangegeven op welke manier is gehandeld na signalering. 

 

Duur luchtkwaliteitsonderzoek

Het totale luchtkwaliteitsonderzoek duurt een jaar. Het meetstation in Wijnaldum wordt na drie maanden geëvalueerd met de mogelijkheid tot verlenging. De zoutzuurmetingen worden na een half jaar geëvalueerd en kunnen dan ook verlengd worden. 

 

Vragen

Heeft u vragen? Stel deze gerust.

  • Algemene vragen over het onderzoek kunt u stellen aan de gemeente Harlingen via 14 0517.
  • Specifieke vragen over de twee meetstations kunt u stellen aan de GGD Amsterdam via 020 55 55 405.
  • Specifieke vragen over de zoutzuurmeting kunt u stellen aan GGD Fryslân.
    Ook voor vragen over de volksgezondheid kunt u terecht bij GGD Fryslân. Kijk hiervoor op www.ggdfryslan.nl/rec of neem telefonisch contact op via 088 22 99 222.

 

Extra

 

Algemeen Bedrijfsleven Gemeente Natuur & Milieu Regio Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Een nieuwe, frisse look bij Copini Opticiëns

17-11-2016

HARLINGEN - Als je recent bij Copini Optiëns in Harlingen bent geweest dan heb je het al gezien...

Wie Kent Volbeat

17-11-2016

HARLINGEN - Wie vorige week met Jim Steinman het al hard vond moet nu maar even overslaan want deze week staat Volbeat centraal.

Schetsen van Allaard Hidding: Spraakverwarring

17-11-2016

HARLINGEN - 'Schetsen' - Kort en bondige verhalen- van Allaard Hidding delen we zo nu en dan met de lezers van Harlingenboeit.nl.

Reacties

Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hema Harlingen Hema Harlingen Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Almamater Almamater Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Atelier de Groot Atelier de Groot Haarmode Cats Haarmode Cats De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn BENG Evenementen BENG Evenementen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Hubo-Faber Hubo-Faber Visie Events Visie Events Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën De Lichtboei De Lichtboei IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zensa Moda Zensa Moda Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Ons Food&Wine Ons Food&Wine Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje VVV Harlingen VVV Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Karsten Wonen Karsten Wonen Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Dio Jurien Dio Jurien ForHim Menswear ForHim Menswear Fotografie Dorus Fotografie Dorus Vogelaar Audio Vogelaar Audio Copini Opticiëns Copini Opticiëns
Karsten Wonen Karsten Wonen Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Dio Jurien Dio Jurien Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Visie Events Visie Events Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen