Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Eurootje!

Eurootje!

Bij Plus Lunenborg: meer dan 100 aanbiedingen voor maar 1 Eurootje!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april 2017 gaat de bouw weer los en zijn we open voor publiek. Kom kijken en klim aan boord. Tot dan!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Leerlingen bedenken interactieve afvalbakken

10-07-2017

HARLINGEN - ‘Jongeren zijn eerder geneigd afval netjes in de afvalbak te gooien als daar iets tegenover staat; een beloning om luiheid en nonchalance tegen te gaan.’

Dat was een belangrijke conclusie tijdens de presentaties in het oude stadhuis van Harlingen.

 

70 leerlingen eersteklas Technasium van RSG Simon Vestdijk hebben, in opdracht van Gemeente Harlingen, gewerkt aan een onderzoek naar zwerfafval. Op vrijdag 7 juli 2017 presenteerden de leerlingen hun onderzoeksgegevens, conclusies en aanbevelingen aan de opdrachtgever in de persoon van wethouder Harry Boon en teamleider RTO Peter van der Veen. Aangezien een beter milieu bij jezelf begint, heeft de gemeente de leerlingen zeven weken geleden opdracht gegeven hun onderzoek naar zwerfafval toe te spitsen op het eigen schoolplein en de directe omgeving ervan. Voor datzelfde plein wordt momenteel, door de gemeente in samenwerking met ouderejaars van de Simon Vestdijk, een ontwerp gemaakt voor een nieuwe inrichting. Het nieuwe schoolplein moet groener worden, uitnodigen tot bewegen en een fijne plek zijn om even lekker te kunnen zitten. 

 

Interactieve afvalbakken

Eén ding wat zeker niet gewenst is op zo’n nieuw, groener en gezonder schoolplein is zwerfafval. De leerlingen onderzochten de huidige situatie op het schoolplein om vervolgens ideeën aan te dragen hoe zwerfafval op het (nieuwe) schoolplein voorkomen kan worden. Mooie en interactieve ideeën passeerden de revue. Zo waren er afvalbakken bedacht die stimuleren tot bewegen: van tafeltennisafvalbak tot een levensgroot frisblikje met daarin een basket. Of een jukebox die muziek afspeelt na elke tien stukken gedeponeerd afval. Een zelfrijdende afvalbak die het vuil bij jou komt ophalen of eentje die je goede gedrag beloont met een tegoedbon voor wat lekkers uit de schoolkantine. Alle ideeën werden gepresenteerd aan de hand van 3D-modellen en (animatie)filmpjes.

 

Aanbevelingen

De opdrachtgever was behoorlijk onder de indruk. Niet alleen van het vooronderzoek dat de leerlingen gedaan hadden, maar ook van de ideeën en de uitwerking ervan in modellen en presentaties. Tijdens de presentaties bleek dat de bekende snoeproute tussen school en supermarkt nog steeds een hotspot voor zwerfafval is. Wethouder Boon stelde voor dat de gemeente contact houdt met de leerlingen om te bekijken of en hoe er, aan de hand van hun ideeën en suggesties, verbeteringen mogelijk zijn op die route.

 

Samen Fryslân Schoon

Het zwerfafvalproject is uitgevoerd onder de vlag van Samen Fryslân Schoon,een projectmatige samenwerking tussen Friese Milieu Federatie, IVN Fryslân en de gemeenten Franekeradeel,Harlingen,Littenseradiel,Leeuwarderadeel. De partijen willen Friese burgers,jong en ouder, bewust maken van de negatieve gevolgen van zwerfafval en ieders eigenaarschap daarin.  

 

Meer informatie

 

Algemeen Gemeente Onderwijs

Meer nieuws

Uitnodiging Tiny Houses in de gemeente Harlingen

10-07-2017

HARLINGEN - Tiny Houses zijn primaire, volwaardige woningen op kleine schaal.

Vrijdag 14 juli: Lustrum editie benefietconcert Live4Life!

10-07-2017

HARLINGEN - Voor de 5e editie van Live4Life op vrijdag 14 juli a.s. heeft de organisatie Slaanderij Fan Harlingen, DJ Funkbuster & the Masterchief en bijna alle leden van Motel Westcoast weten te enthousiasmeren.

Willem Jan Kimp neemt afscheid als voorzitter van fc Harlingen

10-07-2017

HARLINGEN - Ruim 2,5 jaar heeft Willem Jan zich als voorzitter ingezet als opvolger van Gerrit-Jan de Vries.

Reacties

Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Plus Lunenborg Plus Lunenborg Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Almamater Almamater Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Vogelaar Audio Vogelaar Audio Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam ForHim Menswear ForHim Menswear Zensa Moda Zensa Moda Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Atelier de Groot Atelier de Groot Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Hubo-Faber Hubo-Faber Haarmode Cats Haarmode Cats Copini Opticiëns Copini Opticiëns Karsten Wonen Karsten Wonen Dio Jurien Dio Jurien HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hema Harlingen Hema Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Ons Food&Wine Ons Food&Wine Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Visie Events Visie Events VVV Harlingen VVV Harlingen
Atelier de Groot Atelier de Groot Dio Jurien Dio Jurien VVV Harlingen VVV Harlingen De Lichtboei De Lichtboei Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Zensa Moda Zensa Moda Karsten Wonen Karsten Wonen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Haarmode Cats Haarmode Cats