CDA Harlingen

CDA Harlingen

Het CDA staat voor een toekomst met zingeving en perspectief. Een sterk netwerk met ervaren bestuurders en betrokken politici!
Lees verder...
HOOP

HOOP

Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij - Voor Harlingen is er niet alleen HOOP, maar ook zekerheid voor een mooie toekomst!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Spaar ze alle 24!

Spaar ze alle 24!

Bij PLUS LUNENBORG spaar je nu voor 24 verschillende Mario Kart Koins. Alle favoriete karakters zijn te verzamelen: Mario, Princess Peach, Luigi en nog veel meer!
Lees verder...
ChristenUnie Harlingen

ChristenUnie Harlingen

'Zet je in voor de bloei van de stad waarin je woont, want de bloei van de stad is ook jullie bloei'
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Stem 21 maart lokaal, sociaal en vertrouwd: stem op Harlinger Belang!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
PvdA Harlingen

PvdA Harlingen

Samen voor een sterke & sociale gemeente. Stem 21 maart PvdA Harlingen!
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Verantwoord, voortvarend, doelgericht. NU is de tijd voor VVD Harlingen!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Leerlingen bedenken interactieve afvalbakken

10-07-2017

HARLINGEN - ‘Jongeren zijn eerder geneigd afval netjes in de afvalbak te gooien als daar iets tegenover staat; een beloning om luiheid en nonchalance tegen te gaan.’

Dat was een belangrijke conclusie tijdens de presentaties in het oude stadhuis van Harlingen.

 

70 leerlingen eersteklas Technasium van RSG Simon Vestdijk hebben, in opdracht van Gemeente Harlingen, gewerkt aan een onderzoek naar zwerfafval. Op vrijdag 7 juli 2017 presenteerden de leerlingen hun onderzoeksgegevens, conclusies en aanbevelingen aan de opdrachtgever in de persoon van wethouder Harry Boon en teamleider RTO Peter van der Veen. Aangezien een beter milieu bij jezelf begint, heeft de gemeente de leerlingen zeven weken geleden opdracht gegeven hun onderzoek naar zwerfafval toe te spitsen op het eigen schoolplein en de directe omgeving ervan. Voor datzelfde plein wordt momenteel, door de gemeente in samenwerking met ouderejaars van de Simon Vestdijk, een ontwerp gemaakt voor een nieuwe inrichting. Het nieuwe schoolplein moet groener worden, uitnodigen tot bewegen en een fijne plek zijn om even lekker te kunnen zitten. 

 

Interactieve afvalbakken

Eén ding wat zeker niet gewenst is op zo’n nieuw, groener en gezonder schoolplein is zwerfafval. De leerlingen onderzochten de huidige situatie op het schoolplein om vervolgens ideeën aan te dragen hoe zwerfafval op het (nieuwe) schoolplein voorkomen kan worden. Mooie en interactieve ideeën passeerden de revue. Zo waren er afvalbakken bedacht die stimuleren tot bewegen: van tafeltennisafvalbak tot een levensgroot frisblikje met daarin een basket. Of een jukebox die muziek afspeelt na elke tien stukken gedeponeerd afval. Een zelfrijdende afvalbak die het vuil bij jou komt ophalen of eentje die je goede gedrag beloont met een tegoedbon voor wat lekkers uit de schoolkantine. Alle ideeën werden gepresenteerd aan de hand van 3D-modellen en (animatie)filmpjes.

 

Aanbevelingen

De opdrachtgever was behoorlijk onder de indruk. Niet alleen van het vooronderzoek dat de leerlingen gedaan hadden, maar ook van de ideeën en de uitwerking ervan in modellen en presentaties. Tijdens de presentaties bleek dat de bekende snoeproute tussen school en supermarkt nog steeds een hotspot voor zwerfafval is. Wethouder Boon stelde voor dat de gemeente contact houdt met de leerlingen om te bekijken of en hoe er, aan de hand van hun ideeën en suggesties, verbeteringen mogelijk zijn op die route.

 

Samen Fryslân Schoon

Het zwerfafvalproject is uitgevoerd onder de vlag van Samen Fryslân Schoon,een projectmatige samenwerking tussen Friese Milieu Federatie, IVN Fryslân en de gemeenten Franekeradeel,Harlingen,Littenseradiel,Leeuwarderadeel. De partijen willen Friese burgers,jong en ouder, bewust maken van de negatieve gevolgen van zwerfafval en ieders eigenaarschap daarin.  

 

Meer informatie

 

Algemeen Gemeente Onderwijs

Meer nieuws

Uitnodiging Tiny Houses in de gemeente Harlingen

10-07-2017

HARLINGEN - Tiny Houses zijn primaire, volwaardige woningen op kleine schaal.

Vrijdag 14 juli: Lustrum editie benefietconcert Live4Life!

10-07-2017

HARLINGEN - Voor de 5e editie van Live4Life op vrijdag 14 juli a.s. heeft de organisatie Slaanderij Fan Harlingen, DJ Funkbuster & the Masterchief en bijna alle leden van Motel Westcoast weten te enthousiasmeren.

Willem Jan Kimp neemt afscheid als voorzitter van fc Harlingen

10-07-2017

HARLINGEN - Ruim 2,5 jaar heeft Willem Jan zich als voorzitter ingezet als opvolger van Gerrit-Jan de Vries.

Reacties

Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Ons Food&Wine Ons Food&Wine Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus BENG Evenementen BENG Evenementen Zensa Moda Zensa Moda Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Hubo-Faber Hubo-Faber Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen De Lichtboei De Lichtboei ForHim Menswear ForHim Menswear Dio Jurien Dio Jurien Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Visie Events Visie Events Copini Opticiëns Copini Opticiëns Vogelaar Audio Vogelaar Audio VVV Harlingen VVV Harlingen HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Atelier de Groot Atelier de Groot Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Fotografie Dorus Fotografie Dorus Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Haarmode Cats Haarmode Cats Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Hema Harlingen Hema Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt
Hubo-Faber Hubo-Faber Ons Food&Wine Ons Food&Wine Visie Events Visie Events Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Haarmode Cats Haarmode Cats Almamater Almamater Zensa Moda Zensa Moda Dio Jurien Dio Jurien Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen