Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Spaar sneller met de PLUS app

Spaar sneller met de PLUS app

Als je er nu gebruik van maakt ontvang je 10 extra zegels. Dat tikt aan!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Vuurwerk koop je bij Hubo Faber

Vuurwerk koop je bij Hubo Faber

Vuurwerk kopen in Harlingen! Het beste vuurwerk bij je in de buurt. Direct online vuurwerk kopen tot 29 december 23:59!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

In memoriam Gerry Kuijper

13-10-2017

HARLINGEN - Op 11 oktober 2017 is Gerry Kuijper in haar slaap overleden.

In memoriam Gerry Kuijper Gerry Kuijper 1946 – 2017

Ze was de laatste tijd niet fit, maar haar overlijden kwam toch plotseling. Binnen haar familie, kennissen en vriendenkring is de verslagenheid groot. Stadsgids, Centraal Comité, Stadshistorie, koorzangeres, Madelief, toneelspeelster; liedjes en tekst schrijfster, samenstelster van Stadswandelingen, maar ook moeder van Anneke en Douwe, Berend Jan en Annett, oma van Wietse, Johan en Charlotte.

 

Harlinger icoon met roots op Terschelling. Vader Kuijper werkte bij Doeksen. Gerry Kuijper groeide op in Harlingen en woonde onder andere in Neptunus. Op 9 maart 1946 werd ze geboren. Het gezin Kuijper woonde toen in de Weeshuisstraat. Met de beschieting rond de Bevrijdingsdag 17 april van Harlingen, kwam haar broertje om. In 1985 werd Gerry Kuijper lid van het Centraal Comité 1945. Eén van de taken van dat comité was en is, het organiseren van herdenkingen. Het overlijden van haar broertje bleef altijd aanwezig en werd op de laatste grote herdenking in 2015 als thema bij het bevrijdingsconcert in de Grote Kerk gebruikt.

 

Gerry Kuijper vormde in 1983 en 1984 een tandem met Mieke Souverein Koning. In de voorbereiding en viering van 750 jaar stadsrechten in 1984 kwam de enorme creativiteit van Gerry tot volle wasdom. Het eerste grote project was in 1984 de allegorische optocht die de twee dames bijna alleen organiseerden en die een groot succes bleek. Bedenker van de Ouwe Seunendag, na 1984 zouden er nog 5 volgen met de laatste in 2000. Gerry Kuijper stond in 1984 ook aan de basis van de start van het Stadsgidsenteam. Het begon als Hostessteam van een groep vrouwen die in 1984 gastvrouw was voor de Harlinger om Utens. Ze was samen met Mieke Souverein natuurlijk ook betrokken bij de charmante kleding die de dames droegen. Ze is de bedenker van het Singelconcert, de bevrijdingsrevue, het volkstoneel ‘De Ommekeer’. Bij één van de Ouwe Seunen dagen had Gerry bedacht om zakjes Harlinger grond aan de Harlingers om utens mee te geven. De viering van 50 jaar bevrijding in 1995 was ook één van de hoogtepunten in haar bijzonder creatieve leven. Prachtig vond ze de rit in een van de Keep them Rolling voertuigen die de stad binnen denderden op die 5de mei 1995. Maar ook het concert met de Canadese band in de Grote kerk was onvergetelijk. In 2015 was het de laatste keer dat er nog een groep Canadese bevrijders Harlingen bezochten op 5 mei. Gerry Kuijper was ook hierbij voluit betrokken net als bij de dodenherdenkingen op de 4de mei. Als lid van het Centraal Comité 1945 was ook zeer betrokken bij alles rond Simon Vestdijk en de Anton Wachter prijs.

 

Ze paarde de enorme creativiteit aan een evenzo grote bescheidenheid. Dat uitte zich in de weigering van de Koninklijke Onderscheiding die was aangevraagd en toegekend. De toenmalige burgemeester Chris Arlman deed verwoede pogingen om haar te overtuigen, maar, en dat is óók Gerry Kuijper: ”Nee ik wil het niet. Er zijn mensen die hebben er veel meer recht op dan ik”.  Het zal duidelijk zijn dat alle relaties, vrienden en familie dat respecteerden maar het er natuurlijk niet mee eens waren én zijn. Want als er één recht op had…..

 

Er is nog een eigenschap die, naast de bescheidenheid op Gerry Kuijper van toepassing is en dat is optimaal om gaan met geldmiddelen. Ze kon als geen ander met heel weinig budget enorm veel voor elkaar krijgen. Waar ze moeite mee had was het gegeven dat haar ideeën voluit werden overgenomen door derden zonder enige last of ruggespraak. Maar daar heeft ze mee leren omgaan en het verhinderde niet om als maar door te gaan met haar creatieve ideeën.

 

Tot op de dag van haar overlijden was Gerry als een spin in het web bij onder meer de Stadsgidsen. Bij haar kwamen de aanvragen voor een Stadswandeling binnen en dat meerdere keren per week of zelfs dag. Tekenend voor die regie functie was de opmerking naar de reiscommissie van het team: “Ik wil me nergens mee bemoeien hoor maar een werkbezoek aan Schokland is ook wel interessant”.

 

En zo kreeg ze op milde wijze altijd wel haar zin...

Haar betrokkenheid bij de Stad, de Harlingers, de geschiedenis en de toekomst is uitzonderlijk. 

We zullen haar missen.       

                                                                                                       

Joop van der Heide

 

Algemeen

Meer nieuws

Lucky Saturday bij HUBO Faber

13-10-2017

HARLINGEN - Op zaterdag 14 oktober is het Lucky Saturday bij Hubo.

Eerste test potvisspuit meer dan geslaagd

13-10-2017

HARLINGEN - Visser SMP en AirTotaal hebben het spuitmechanisme voor de Harlinger Potvis 2018-fontein getest.

Uitnodiging inloopbijeenkomst over het Badhuus

13-10-2017

HARLINGEN - De gemeente Harlingen werkt aan de ontwikkeling van het Willemshavengebied.

Reacties

Hubo-Faber Hubo-Faber Atelier de Groot Atelier de Groot Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Dio Jurien Dio Jurien Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Karsten Wonen Karsten Wonen Hema Harlingen Hema Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Copini Opticiëns Copini Opticiëns HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe IJssalon Min12 IJssalon Min12 Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Almamater Almamater Haarmode Cats Haarmode Cats Fotografie Dorus Fotografie Dorus BENG Evenementen BENG Evenementen ForHim Menswear ForHim Menswear Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona De Lichtboei De Lichtboei Vogelaar Audio Vogelaar Audio Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Visie Events Visie Events Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus VVV Harlingen VVV Harlingen
Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Karsten Wonen Karsten Wonen Almamater Almamater Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Hema Harlingen Hema Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Atelier de Groot Atelier de Groot Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt