Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Eurootje!

Eurootje!

Bij Plus Lunenborg: meer dan 100 aanbiedingen voor maar 1 Eurootje!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april 2017 gaat de bouw weer los en zijn we open voor publiek. Kom kijken en klim aan boord. Tot dan!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Havenverzelfstandiging nagenoeg een feit: kansen voor het bedrijfsleven en de gemeente

26-10-2016

HARLINGEN - De gemeente gaat de exploitatie van de havens in 2017 onderbrengen in een nog op te richten havenbedrijf.

Hiermee gaat een langgekoesterde wens van zowel het bedrijfsleven als Harlinger Belang in vervulling.

 

Al sinds 2010 pleiten wij voor een havenbedrijf, met de gemeente als enig aandeelhouder. Dit bedrijf opereert zelfstandig, staat los van de politiek en ambtelijke organisatie en kan daardoor zakelijker, sneller en adequater handelen. Het bedrijfsleven wordt hierdoor beter bediend en er kan beter ingespeeld worden op economische ontwikkelingen.

 

Niet alleen Harlinger Belang vindt dat de huidige havenexploitatie anders moet. Wij worden hierin gesteund door 2 externe onderzoeken. Zo berekende EY in 2012 dat de gemeente op de havenexploitatie ieder jaar circa € 1,7 miljoen verlies leed. In 2013 concludeerde de Rijksuniversiteit Groningen dat de aansturing van de haven versnipperd is en dichtbij de politiek staat. Dit laatste wordt ook door het bedrijfsleven als grootste bezwaar genoemd.

 

De afgelopen jaren hebben Harlinger Belang en de VVD vaak aandacht gevraagd voor de havens. Op ons verzoek zijn de opbrengsten en kosten van de diverse havens inzichtelijk gemaakt. Ook realiseerden wij voor de veerdiensten in 2013 een extra tariefstijging, om zo het gemeentelijk verlies te beperken. Samen pleitten wij voor een spoedige havenverzelfstandiging.

 

In het coalitieprogramma heeft Harlinger Belang een onderzoek naar havenverzelfstandiging bedongen. De twee experts die hieraan uitvoering gaven, concludeerden ook dat een verzelfstandiging haalbaar is, voordelen heeft en kansen biedt.

 

Harlingen is momenteel nog de enige gemeente die een (industrie-)haven in exploitatie heeft. Verzelfstandiging heeft bij andere gemeenten al plaatsgevonden. Met het raadsbesluit ontstaat een havenbedrijf dat genoeg ‘vet op de botten’ heeft eventuele risico’s het hoofd te bieden. Op termijn levert de haven zelfs een grotere financiële bijdrage aan de gemeentelijke begroting dan nu het geval is.

 

We zijn met de verzelfstandiging dus zeker niet over een nacht ijs gegaan. Harlinger Belang is dan ook erg blij, dat we na jarenlange gezamenlijke inspanningen met de VVD, nu ook andere partijen hebben kunnen overtuigen van het belang van zelfstandig havenbedrijf. Wij verwachten dat de verzelfstandiging kansen biedt voor zowel het bedrijfsleven als de gemeente en uiteindelijk een positieve bijdrage levert aan de lokale bedrijvigheid en werkgelegenheid.

 

De oprichting van een havenbedrijf zal naar verwachting volgend jaar een feit zal zijn.
 

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Algemene Beschouwingen 2016 VVD Harlingen

26-10-2016

HARLINGEN - De VVD wil de inwoners van Harlingen serieus nemen...

Afvalkalender Harlingen 2017

26-10-2016

HARLINGEN - De gemeente Harlingen is in 2016 gestart met de afvalapp van Omrin.

PvdA Harlingen tegen verzelfstandiging van de haven

26-10-2016

HARLINGEN - De PvdA heeft dinsdagavond 25 oktober 2016 in de gemeenteraad tegen de verzelfstandiging van de haven van Harlingen gestemd.

Reacties

Zensa Moda Zensa Moda Plus Lunenborg Plus Lunenborg Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie ForHim Menswear ForHim Menswear Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Hema Harlingen Hema Harlingen Visie Events Visie Events Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Dio Jurien Dio Jurien Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Ons Food&Wine Ons Food&Wine Karsten Wonen Karsten Wonen De Lichtboei De Lichtboei Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Vogelaar Audio Vogelaar Audio Atelier de Groot Atelier de Groot Fotografie Dorus Fotografie Dorus Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Haarmode Cats Haarmode Cats De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. BENG Evenementen BENG Evenementen Hubo-Faber Hubo-Faber Almamater Almamater Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus
Dio Jurien Dio Jurien Hubo-Faber Hubo-Faber Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Hema Harlingen Hema Harlingen De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën