Wil je varen?

Wil je varen?

Op zee of in de binnenvaart? Wij leiden op van matroos via stuurman en machinist naar schipper of zelfs kapitein op zee!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Eurootje!

Eurootje!

Bij Plus Lunenborg: meer dan 100 aanbiedingen voor maar 1 Eurootje!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger Parkontbijt!

Harlinger Parkontbijt!

Reserveer nu alvast voor het Harlinger Parkontbijt - zaterdag 17 juni a.s.
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april 2017 gaat de bouw weer los en zijn we open voor publiek. Kom kijken en klim aan boord. Tot dan!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Havenverzelfstandiging nagenoeg een feit: kansen voor het bedrijfsleven en de gemeente

26-10-2016

HARLINGEN - De gemeente gaat de exploitatie van de havens in 2017 onderbrengen in een nog op te richten havenbedrijf.

Hiermee gaat een langgekoesterde wens van zowel het bedrijfsleven als Harlinger Belang in vervulling.

 

Al sinds 2010 pleiten wij voor een havenbedrijf, met de gemeente als enig aandeelhouder. Dit bedrijf opereert zelfstandig, staat los van de politiek en ambtelijke organisatie en kan daardoor zakelijker, sneller en adequater handelen. Het bedrijfsleven wordt hierdoor beter bediend en er kan beter ingespeeld worden op economische ontwikkelingen.

 

Niet alleen Harlinger Belang vindt dat de huidige havenexploitatie anders moet. Wij worden hierin gesteund door 2 externe onderzoeken. Zo berekende EY in 2012 dat de gemeente op de havenexploitatie ieder jaar circa € 1,7 miljoen verlies leed. In 2013 concludeerde de Rijksuniversiteit Groningen dat de aansturing van de haven versnipperd is en dichtbij de politiek staat. Dit laatste wordt ook door het bedrijfsleven als grootste bezwaar genoemd.

 

De afgelopen jaren hebben Harlinger Belang en de VVD vaak aandacht gevraagd voor de havens. Op ons verzoek zijn de opbrengsten en kosten van de diverse havens inzichtelijk gemaakt. Ook realiseerden wij voor de veerdiensten in 2013 een extra tariefstijging, om zo het gemeentelijk verlies te beperken. Samen pleitten wij voor een spoedige havenverzelfstandiging.

 

In het coalitieprogramma heeft Harlinger Belang een onderzoek naar havenverzelfstandiging bedongen. De twee experts die hieraan uitvoering gaven, concludeerden ook dat een verzelfstandiging haalbaar is, voordelen heeft en kansen biedt.

 

Harlingen is momenteel nog de enige gemeente die een (industrie-)haven in exploitatie heeft. Verzelfstandiging heeft bij andere gemeenten al plaatsgevonden. Met het raadsbesluit ontstaat een havenbedrijf dat genoeg ‘vet op de botten’ heeft eventuele risico’s het hoofd te bieden. Op termijn levert de haven zelfs een grotere financiële bijdrage aan de gemeentelijke begroting dan nu het geval is.

 

We zijn met de verzelfstandiging dus zeker niet over een nacht ijs gegaan. Harlinger Belang is dan ook erg blij, dat we na jarenlange gezamenlijke inspanningen met de VVD, nu ook andere partijen hebben kunnen overtuigen van het belang van zelfstandig havenbedrijf. Wij verwachten dat de verzelfstandiging kansen biedt voor zowel het bedrijfsleven als de gemeente en uiteindelijk een positieve bijdrage levert aan de lokale bedrijvigheid en werkgelegenheid.

 

De oprichting van een havenbedrijf zal naar verwachting volgend jaar een feit zal zijn.
 

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Algemene Beschouwingen 2016 VVD Harlingen

26-10-2016

HARLINGEN - De VVD wil de inwoners van Harlingen serieus nemen...

Afvalkalender Harlingen 2017

26-10-2016

HARLINGEN - De gemeente Harlingen is in 2016 gestart met de afvalapp van Omrin.

PvdA Harlingen tegen verzelfstandiging van de haven

26-10-2016

HARLINGEN - De PvdA heeft dinsdagavond 25 oktober 2016 in de gemeenteraad tegen de verzelfstandiging van de haven van Harlingen gestemd.

Reacties

Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Atelier de Groot Atelier de Groot Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Hema Harlingen Hema Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zensa Moda Zensa Moda Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" BENG Evenementen BENG Evenementen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Hubo-Faber Hubo-Faber Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Maatschap Fysiotherapeuten Harlingen Maatschap Fysiotherapeuten Harlingen Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Dio Jurien Dio Jurien Ons Food&Wine Ons Food&Wine Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Plus Lunenborg Plus Lunenborg De Lichtboei De Lichtboei ForHim Menswear ForHim Menswear Vogelaar Audio Vogelaar Audio Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie Events Visie Events VVV-TIP Harlingen VVV-TIP Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V.
Atelier de Groot Atelier de Groot Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Haarmode Cats Haarmode Cats Almamater Almamater Hema Harlingen Hema Harlingen Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Hubo-Faber Hubo-Faber Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Visie Events Visie Events Ons Food&Wine Ons Food&Wine De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. IJssalon Min12 IJssalon Min12