U bent hier: Home Nieuws Harlinger tegeltableaus naar India

Harlinger tegeltableaus naar India

HARLINGEN - Twee tegeltableaus van Harlinger Aardewerk- & Tegelfabriek hangen in 5 sterrenhotel in Kochi.

Harlinger tegeltableaus naar India

Kochi vroeger bekend als Cochin, is de op een na grootste stad in de Indiase deelstaat Kerala. De stad is gelegen in het district Ernakulam en de gemeente heeft 596.473 inwoners. De stad is een belangrijke havenstad en is al eeuwenlang het centrum van de specerijenhandel. Kochi werd in een vroeg stadium de "Koningin van de Arabische Zee" genoemd. In Kochi worden goud, textiel en vis verhandeld en verscheept. De stad is aantrekkelijk voor toeristen en bedrijven, actief in de IT. De natuurlijke haven van Kochi biedt toegang tot de Backwaters van Kerala.

 

Van 1503 tot 1663 viel Kochi onder de heerschappij van de Portugezen. Vasco da Gama, de ontdekkingsreiziger, overleed in 1524 in Kochi tijdens zijn derde reis naar India. Hij werd er in eerste instantie ook begraven. Zijn lichaam werd in 1539 naar Portugal overgebracht. In 1662 is de stad, met na Goa de belangrijkste Portugese bezetting, drie weken lang belegert door Rijklof van Goens. De Portugezen kregen versterking en de wintermoesson zette eerder in dan verwacht. Ondanks deze tegenslagen veroverden de Nederlanders de stad in 1663. In 1795 trok de VOC zich terug uit Kochi, waarna in 1814 het gebied in handen van de Britten kwam.

 

De Nederlandse begraafplaats in Kochi is een van de oudste Europese begraafplaatsen in India. Het oudste graf, van Vera van Heininge, werd in 1664 gedolven. Het meest recente Nederlandse graf is dat van de driejarige Helena Muller, die in december 1814 stierf. De renovatie van de koloniale begraafplaats is in januari 2007 afgerond. Sindsdien is de begraafplaats opengesteld voor het publiek. Het hotel staat aan de Dutch Cemetery road in fort Cochin, het voormalig koloniale deel van Kochi.

 

Via oud Harlinger Bauke van der Pol is er contact gelegd tussen de Harlinger Aardewerk- & Tegelfabriek en de Indiase hoteleigenaar. De Indiër heeft voor een bekend patroon met een vaas met bloemen welke is ingemetseld in een wand van het zwembad. Voor boven de bar is gekozen voor een meer historisch tafereel waarop te zien is dat de Hollanders Fort Cochin veroveren op de Portugezen.

 

Beide tegeltableaus zijn geschilderd door de Harlinger Peter Bonnema.

 

Document acties
gearchiveerd onder: ,