Wie denkt dat grote Hollywoodproducties meestal buiten Nederland omgaan, komt in dit geval bedrogen uit. Nadat Nolan (met onder andere zijn vaste cameraregisseur Hoyte van Hoytema) opnames heeft gedaan in en om Duinkerke, zijn er opnames geweest op het IJsselmeer nabij Urk en in Engeland. Maar dit is nog niet alles. Er deden zelfs complete Nederlandse marineschepen mee, waaronder de ex-mijnenveger Hr.Ms. Sittard uit Harlingen.
Operatie Dynamo
De film ‘’Dunkirk’’ gaat over de evacuatie van een compleet Brits/Frans expeditieleger, welke na de Duitse inval in Frankrijk in 1940, genadeloos in de val kwam te zitten op de stranden van Duinkerke in Noord-Frankrijk. Terwijl moedige Franse soldaten de Duitsers buiten de stad proberen te houden, maakt de Britse admiraliteit gehaaste plannen om het leger te evacueren. Daarvoor wordt ‘’alles opgeroepen wat drijft’’. Van grote marineschepen tot aan vissersbootjes en zelfs privéjachten. Gedurende 9 dagen evacueren de Britten met in totaal meer dan 900 schepen ongeveer 340.000 militairen naar het Engelse vasteland. De operatie die dat tot stand bracht werd bedacht in de dynamokamer van het Engelse Marine hoofdkwartier in Dover en daarom ‘’Operation Dynamo’’ gedoopt.
‘Echte’ effecten
Regisseur Nolan staat erom bekend dat hij graag gebruik maakt van analoge ‘special effects’, waar dat mogelijk is. Naar zijn mening komt dit het gevoel van echtheid ten goede. Er zijn dus waar mogelijk vooral echte zaken gebruikt en zo min mogelijk computereffecten. Dat betekende dat ook schepen moesten worden gevonden die lijken op die uit de jaren ’30 en ’40. Schijnbaar is deze groep dun gezaaid, want naast een oude Franse onderzeebootjager en een Noors fjordenschip zijn de grootste schepen uit de film in Nederland gevonden; een loodsvaartuig en twee mijnenvegers waaronder de Sittard uit Harlingen. Ook bleken er in Engeland nog een hoop oude bootjes rond te varen die destijds ook geholpen hebben bij de evacuatie, een aantal daarvan is ook ingezet in de film.
Geruchten en een lange tocht
Reeds vorig jaar gingen al de geruchten dat er iets op touw gezet werd. De Sittard lag toen op een scheepswerf in Harlingen en scheepvaartkrant Schuttevaer wist enige feitjes te melden. De schepen zelf brachten geen nieuws naar buiten. Ook nu kan de jeugdvereniging Zeekadetkorps Harlingen, waar de Sittard het varend clubhuis van is, geen uitspraken doen. Ze geven te kennen dat ze een strikte geheimhoudingsverklaring hebben getekend; iets wat heel normaal is bij grote hollywoodproducenten zoals Warner Brothers (die de film Dunkirk uitbrengt). Wat ze wel kunnen zeggen is dat ze vorig jaar een geweldige tocht hebben gemaakt met vrijwilligers en dat ze een aantal maanden weg zijn geweest. Ook op hun website en facebookpagina is weinig te zien van haar avontuur.
Gedaanteverandering
De Sittard is onder andere op de sociale media terug te vinden in haar gedaante zoals gebruikt in de film. Er blijkt dat ze aan de buitenkant een heuse metamorfose heeft ondergaan, waar onder andere haar opbouw is aangepast en er grote kanonnen op het schip werden gezet. Ook het Loodsvaartuig ‘Castor’ kreeg deze aanpassing, de tweede mijnenveger ‘Naaldwijk’ bleef ongewijzigd. De Sittard kreeg aan elke voorzijde een ander nummer op de boeg, F34 en H32. Deze verwijzen naar de nummers van schepen die tijdens de echte operatie ook aanwezig waren. De Sittard werd volledig lichtgrijs en haar donkergrijze accenten verdwenen. Inmiddels ligt de Sittard weer in Harlingen en zijn er nog wat restanten te zien van de opnames, zoals ronde patrijspoortjes die op de scheepshuid zijn geplakt.
De film Dunkirk draait vanaf 21 juli in de bioscopen. Inmiddels zijn er ook advertenties en ‘trailers’ te zien op televisie, waar de Sittard ook zichtbaar in voorkomt.