Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Spaar sneller met de PLUS app

Spaar sneller met de PLUS app

Als je er nu gebruik van maakt ontvang je 10 extra zegels. Dat tikt aan!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 10 november wegens winterstop gesloten. Groepen kunnen op verzoek een rondleiding boeken. Rond 1 april 2018 gaan we weer open.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Harlingen roeit!

03-02-2017

HARLINGEN - Op 28 januari 2017 vond in Den Smeerpaal een bijzondere overdracht plaats.

Harlingen roeit! Team Bartix vlnr: Nellie Outhuijse, Akkie Dijkstra, Simone Scheffer, Annette Hoeben, Kyra Landsmeer, Teatske vd Leij, Jellie Tichelaar, Mirjam Vuijk, Antine de Hoop.

Leve de Bartix!

Stichting Stivabex verkocht de Harlinger vrouwensloep de Bartix voor een symbolisch bedrag aan de onlangs opgerichte Stichting de Bartix. De achtergrond van de opmerkelijke transactie was een trieste: het hout van de oude zwarte dame was totaal verrot. De boot kon het water niet meer op. Aan een lange roemruchte roeigeschiedenis, met de HT als jaarlijks hoogtepunt leek een einde te zijn gekomen. Maar niets is minder waar, de ten dode opgeschreven Bartix leeft weer. Lees het hele verhaal over de wonderbaarlijke wederopstanding.

 

Ondergang en opkomst van een oude zwarte dame

Al meer dan dertig jaar is er een roeisloep in Harlingen die door louter vrouwen wordt bemand: de Bartix. Deelname aan de HT-race is ieder jaar weer het absolute hoogtepunt. In 2016 eindigde de roemruchte ‘historische’ boot nog met een mooie podiumplek. Maar daarna ging het mis. Na het traditionele opknappen, oliën en verven kwam de klap. Ze was lek, als een mandje! Hier konden de dames het water niet mee op, niet in de singel, niet in de haven en zeker niet op zee. Dit was een hard gelag voor de roeisters waarvan een aantal met deze sloep zelfs de oversteek Hull - Harlingen heeft gemaakt. Met de vertrouwde oude zwarte dame kon niet langer geracet worden. Er moest gezocht worden naar iets of iemand die haar weer in haar oude glorie terug kon brengen.

 

De een was te duur, de ander kon niet en een volgende kreeg gezondheidsproblemen. Een nachtmerrie dreigde. Naar anderen kijken en niks doen. Met hulp van verschillende roeiploegen konden de dames toch meetrainen en aan verschillende wedstrijden meedoen. Een schrale troost, maar alle ploegen hiervoor bedankt! 

 

Er kwam toch licht aan het eind van de tunnel. De roeisters gingen in onderhandeling met de stichting Stivabex die eigenaar was van de sloep. Het doel was om te proberen om de Bartix in het water te houden en de stoere zwarte sloep in een nieuwe eigen Harlinger stichting te plaatsen, Stichting de Bartix. Met louter roeisters in het bestuur. Op 4 januari 2017 was de oprichting een feit.

 

Afgelopen weken hebben de beide stichtingen alle papieren in orde gemaakt en op 28 januari 2017 werden in Den Smeerpaal de handtekeningen gezet. De overdracht was werkelijkheid geworden. De verschillende dames hebben er de nodige pintjes op gedronken, dit tot groot genoegen van de bardame die vroeger ook heel wat slagen in de sloep heeft gemaakt. 

 

Momenteel wordt er keihard gewerkt aan de sloep. Willem de Graaf is 'de projectleider' en is dag in dag uit bezig om haar in zo'n staat te brengen dat ze behandeld kan worden met polyester. Het rotte hout is er tussenuit. Er bleef weinig sloep over, wel heel veel gaten. En die worden weer met nieuwe delen opgevuld. Schuren, veel schuren. De rest van de behandeling krijgt de Bartix van Rob in Makkum. Daarna nog een kwast, belettering erop, de dames erin en het startschot voor een nieuw roeiseizoen kan klinken. De concurrentie kan de borst natmaken.

 

Wil je de vorderingen volgen? Dat kan op Facebook door Bartix te volgen.

 

  • Als je eens mee wilt roeien om te kijken of dit ook wat voor jou is, alleen of met meer, dan kun je via het volgend email adres roeiploegbartix@gmail.com contact opnemen met de roeidames.

 

Foto: Willem de Graaf schuurt de zwarte dame.

 

Algemeen Sport & Recreatie

Meer nieuws

DNA van de POP-muziek

03-02-2017

HARLINGEN - Op zondag 5 januari zendt Radio Stad Harlingen het programma DNA van de POP-muziek uit.

Doe-middagen rsg Simon Vestdijk Harlingen: 8 en 15 februari 2017

03-02-2017

HARLINGEN - Op 8 en 15 februari organiseert de rsg Simon Vestdijk in Harlingen nog 2 doe-middagen.

Jeugdgemeenteraad spreekt met Sander de Rouwe

03-02-2017

HARLINGEN - Op donderdag 2 februari was er een vergadering van de jeugdgemeenteraad van Harlingen.

Reacties

Karsten Wonen Karsten Wonen Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Almamater Almamater Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier de Groot Atelier de Groot Hubo-Faber Hubo-Faber IJssalon Min12 IJssalon Min12 Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Dio Jurien Dio Jurien Ons Food&Wine Ons Food&Wine De Lichtboei De Lichtboei Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Plus Lunenborg Plus Lunenborg Vogelaar Audio Vogelaar Audio VVV Harlingen VVV Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zensa Moda Zensa Moda Copini Opticiëns Copini Opticiëns Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Hema Harlingen Hema Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen BENG Evenementen BENG Evenementen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor ForHim Menswear ForHim Menswear Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Fotografie Dorus Fotografie Dorus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona
De Lichtboei De Lichtboei Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Plus Lunenborg Plus Lunenborg Dio Jurien Dio Jurien Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Hema Harlingen Hema Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Atelier de Groot Atelier de Groot