Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Spaar sneller met de PLUS app

Spaar sneller met de PLUS app

Als je er nu gebruik van maakt ontvang je 10 extra zegels. Dat tikt aan!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 10 november wegens winterstop gesloten. Groepen kunnen op verzoek een rondleiding boeken. Rond 1 april 2018 gaan we weer open.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Geschiedenis van het Centraal Comité 1945

11-11-2017

HARLINGEN - Centraal Comité - Jaarverslag 1945.

Door Joop van der Heide

 

Op een paar grote vellen vergeeld rekenpapier heeft secretaris Fokke Drost een jaarverslag van 1945 gemaakt. Drost: “Het comité werd opgericht op 17 mei 1945, als gevolg van een vergadering in het Gemeentehuis, die onder leiding stond van burgemeester A.E.Hannema en op initiatief van de Heeren Jac. v.d. Meer en F. Drost was bijeengeroepen” Het verslag verhaald verder van de benoeming van een groot aantal bestuursleden, vergaderingen die werden gehouden voorafgaand aan de bevrijdingsfeesten, het oprichten van een oorlogsmonument, de oprichting van een VVV, het oprichten van een sportcommissie, overleg met de gemeente over een vast bron van inkomsten. Dat werd dus de zomerkermis en overleg ook met de vereniging 1940 – 1945.

 

Onder het kopje Acties van het Centraal Comité schrijft Drost:

“Het CC trad voor het eerst voor het voetlicht op den verjaardag van prins Bernhard toen het een muziekkorps door de stad liet marcheeren en luidspreker muziek op de Voorstraat’. De eerste grote actie was de organisatie van de bevrijdingsfeesten. Aanvankelijk zou dat een landelijke feestdag worden maar dat is er nooit van gekomen dus organiseerde het CC een feestweek (foto 2) rond de Koninginnedag, en die slaagde volgens Drost ‘buitengewoon’ Het CC verzorgde twee dagen dinsdag 28 en vrijdag 31 augustus met onder andere kinder spelen, loop door Harlingen concert door het Ontario regiment orkest (de Canadese bevrijders van Harlingen). De feesten van de verschillende buurten werden door het CC. Ondersteunt. “op de Schritsen stonden eenige lunapark vermakelijkheden”(foto 1). De intocht van Sinterklaas 5 december 1945 kostte 150,00 gulden inclusief boot, rondrit door de stad, ontvangst Schouwburg en bezoek aan de kleuterscholen in de stad.

 

Het eerste oorlogsmonument een gedenksteen krijgt ook gestalte (foto 3). In het verslag kunnen we lezen dat na de komst van een permanent monument, Sint Joris en de Draak in het Harmenspark (foto 4), de steen aan Franekeradeel geschonken zou kunnen worden om te “plaatsen bij Herbaijum waar vier slachtoffers door de Duitsche moordenaars werden gefusilleerd”.

 

Tot op de dag van vandaag is het Centraal Comité 1945 betrokken bij de Tweede Wereld Oorlog, de herdenkingen en monumenten. Maar ook bij de organisatie van feestelijkheden rond de bevrijding en anderszins op sportgebied en cultuurbeleving, en daarbij de financiële ondersteuning op die thema’s. In een veranderende maatschappij trekt het Centraal Comité 1945 zich terug van het speelveld binnen het evenementen en feestgebeuren.

 

Stoppen met de zomerkermis

Het huidige bestuur van de stichting merkt dat het motief uit 1945: “niet terug te verlangen naar de vooroorlogse situatie waarbij elke richting haar eigen stads­ en feestvereniging had”, weer veranderd is in dat wel te willen, want de laatste jaren zag de ene na de andere evenementenstichting het levenslicht. Ook een deel van de doelstelling: coördinatie van feesten en het culturele, sportieve en sociale leven financieel steunen, is achterhaald. De opbrengst van de kermis liep terug terwijl de organisatiekosten toenamen. Daarop werd in 2016 begonnen met het werken naar afstoten van de kermis en de werkzaamheden te beperken tot Koningsdag, de ge- en herdenkingen en de twee jaarlijkse Anton Wachter prijsuitreikingen. Het besluit viel om in 2017 de laatste zomerkermis en feestweek te organiseren.

 

De kosten voor de resterende zaken werden in een begroting neergelegd bij de gemeente en na verschillende bijeenkomsten werd een modus gevonden die de voortzetting van de Koningsdag, 17 april, 4 en 5 mei herdenkingen en de twee jaarlijkse Anton Wachterprijs garandeerden. Vervolgens werd in goed overleg met kermisbureau Martin Meijer en de gemeente Harlingen de organisatie van de zomerkermis overgedragen aan stichting BENG, welke evenementen organiseert en ondersteund in Harlingen. Dus de zomerkermis wordt vanaf 2018 door die stichting verzorgd.       

 

Het huidige stichting bestuur Centraal Comité 1945 bestaat uit: Hans Burkels, voorzitter. Joop van der Heide, secretaris. Klaas Hager penningmeester en de leden de dames: Anna Marie Waar, Hilde de Jong en Joke Faber en de heer Willem visser.

 

Beheer Schouwburg later Trebol

Het dagelijks bestuur van het Centraal Comité 1945 tekende in juni 1967 statuten bij notaris kantoor Okkinga en Eppinga, standplaats Harlingen, die het beheer van een Sociaal Cultureel Centrum (Schouwburg) regelde. Voorzitter Gerardus Catharinus (Boy) van Raan, Was- industrieel (van Raan was eigenaar van Wasserij Van Raan), secretaris Fokke Drost, Drukker en Uitgever en penningmeester Hendrik de Vries, Administrateur Nijverheidsonderwijs, waren de ondertekenaars. De Stichting Centraal Comité 1945 exploiteert, vanaf de opening in 1971 het Sociaal Cultureel Centrum Trebol tot 1991. De ‘Skouburg’ was grondig verbouwd en een prijsvraag onder de Harlinger bevolking voor een passende naam voor het nieuwe Sociaal-Cultureel-Centrum leidde tot ‘Trebol’ een combinatie van Franeker Trekvaart en Bolwerk. Mw. M. Bekius bedacht die naam. Later bleek dat Trebol ook klaverblad in het Spaans betekend en Jan Murk de Vries schilderde een klaverblad met in de bladen de trekvaart, Bolwerk en cultuur. Dat schilderstuk bevond zich voor het linkerraam van de eerste verdieping van het gebouw aan de Zuid Oostersingel. Het was gebruikelijk dat vanwege de forse gemeentelijk inbreng, vooral financieel, een aantal raadsleden deel uit maakten van het comité. Dat waren door de tijd heen: mevrouw Mieke Souverein (wethouder PvdA) Tj. Kloosterman (PvdA), G. C. van Raan (VVD), Sj. van der Schaar (CDA). In 1991 vindt er opnieuw een statuten wijzing plaats alsmede de splitsing van het Comité in twee stichtingen: De Stichting Sociaal Cultureel Centrum Trebol en de Stichting Centraal Comité 1945. Deze splitsing werd statutair vastgelegd op het notariskantoor Jelsma door het dagelijks CC bestuur dat bestond uit voorzitter G.C. (Boy) van Raan, secretaris TJ. Kloosterman en penningmeester J. Teeuwen. In de Trebol stichting namen een aantal andere Harlinger plaats.

Algemeen Evenement Kunst & Cultuur Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

60 jarig huwelijksjubileum Piet Bosma en Leny IJntema

11-11-2017

HARLINGEN - Zaterdag 11 november zijn Piet en Leny Bosma 60 jaar getrouwd.

Reacties

Karsten Wonen Karsten Wonen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Hubo-Faber Hubo-Faber Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Dio Jurien Dio Jurien Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Almamater Almamater Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Visie Events Visie Events Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Haarmode Cats Haarmode Cats Plus Lunenborg Plus Lunenborg ForHim Menswear ForHim Menswear Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona VVV Harlingen VVV Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 BENG Evenementen BENG Evenementen Vogelaar Audio Vogelaar Audio De Lichtboei De Lichtboei Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Hema Harlingen Hema Harlingen Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Ons Food&Wine Ons Food&Wine Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zensa Moda Zensa Moda Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam
Visie Events Visie Events Zensa Moda Zensa Moda VVV Harlingen VVV Harlingen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Haarmode Cats Haarmode Cats Hema Harlingen Hema Harlingen IJssalon Min12 IJssalon Min12 ForHim Menswear ForHim Menswear Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis