Samen de N31 op!

Samen de N31 op!

Samen 1 WKND: vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 oktober!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Eurootje!

Eurootje!

Bij Plus Lunenborg: meer dan 100 aanbiedingen voor maar 1 Eurootje!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april 2017 gaat de bouw weer los en zijn we open voor publiek. Kom kijken en klim aan boord. Tot dan!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Friesland zonder zelfmoord

11-09-2017

HARLINGEN - GGD Fryslân, 113 Zelfmoordpreventie en de Gemeente Harlingen sloegen in mei dit jaar de handen ineen om het taboe van praten over zelfmoord te doorbreken, en gaan onverminderd door.

Friesland zonder zelfmoord Directeur van 113 Jan Mokkenstorm (rechts), directeur Publieke Gezondheid Margreet de Graaf (links) en wethouder Hein Kuiken (midden).

Zelfmoord kun je niet altijd voorkomen, maar in veel gevallen wel. Dat was afgelopen zondag 10 september de boodschap op de Wereld Suïcide Preventie Dag. Friesland sluit daarbij aan met de campagne: “Stel de vraag van je leven”. Aan deze campagne wordt van 4-17 september opnieuw extra aandacht besteed in Friesland en met name in Harlingen.

 

Samen slagen

Midden in de campagnetijd komen directeur van 113 Jan Mokkenstorm, directeur Publieke Gezondheid Margreet de Graaf en wethouder Hein Kuiken van de Gemeente Harlingen bij elkaar om slagen te maken in deze missie. Jan Mokkenstorm: “Wat ons bindt is dat we niet willen dat mensen eenzaam en radeloos sterven door zelfmoord. Tegelijkertijd inzetten op het trainen van gatekeepers, het optimaliseren van ketenzorg, aandacht voor specifieke risicogroepen en het voeren van een publiekscampagne is de kern van de samenwerking waar niet alleen Friesland maar ook nog vijf andere regio’s in Nederland aan meedoen. Effectieve suïcidepreventie vraagt om een scala aan interventies die gelijktijdig worden uitgevoerd zoals hier in Harlingen nu het geval is”.

 

De nood is hoog

De campagne is nodig. Het aantal zelfmoorden stijgt en met name in Friesland is de nood hoog. Wereldwijd plegen 800.000 mensen per jaar zelfmoord. In Nederland zijn dat in 2016 1.894, waarvan 90 uit Friesland. Na Groningen kent Friesland het hoogste aantal zelfmoorden in Nederland. Namelijk 13,9 zelfmoorden op 100.000 inwoners. Bovendien hebben in Friesland ongeveer 30.000 mensen zelfmoordgedachten (6%).

 

Taboe

Veruit de meeste Nederlanders (87%) ervaren een taboe rondom zelfmoord. De campagne ‘De vraag van je leven’ laat zien dat je door een vraag te stellen het verschil kan maken en kan bijdragen aan het doorbreken van het taboe op zelfmoord.

 

‘Stel de vraag’

In de Friese campagne zijn verschillende radiospotjes, tv-commercials, reportages en interviews in de krant en op de radio te zien of te horen. Ook online is de campagne zichtbaar op Facebook en Twitter van GGD Fryslân, 113 Zelfmoordpreventie en Gemeente Harlingen. Naast de campagne worden professionals die in contact komen met risicogroepen, getraind in onder andere het herkennen van signalen en zelfmoord bespreekbaar maken. Denk hierbij aan huisartsen, gebiedsteams, maar ook medewerkers van UWV, scholen of schuldhulpverlening.

 

"In een samenleving waarin vooral online veel aandacht is voor hoe goed het gaat, moet er ook ruimte zijn om negatieve gevoelens te delen. Als je het niet meer ziet zitten voel je een verwijdering van anderen. Alleen vanuit de omgeving kunnen wij deze muur doorbreken. Dat is niet makkelijk en nog steeds een taboe. Wij willen daarom mensen de juiste handvatten meegeven om toch dit lastige onderwerp te bespreken. De trainingen helpen hier bij. Ook voor professionals geldt namelijk dat het vragen naar zelfmoordgedachten niet vanzelfsprekend is. De training helpt om het taboe te doorbreken. We zijn nog maar net begonnen en hopen nog vele van deze zogenaamde ‘gatekeepers‘ te mogen trainen." Aldus Margreet de Graaf, directeur van GGD Fryslân.

 

Gemeente Harlingen heeft inmiddels de eerste training ingezet voor de gebiedsteams. Wethouder Kuiken: "Wij zijn nauw betrokken bij het project en zetten ons de komende tijd in om te kijken hoe we de trainingen breder kunnen uitzetten in onze gemeente. Veel mensen vormen, zonder het te beseffen, een belangrijke schakel in de keten. Wij zien het mede als onze verantwoordelijkheid deze mensen de mogelijkheid te geven een training te volgen."

 

Maandag 11 september is in Stadschouwburg Trebol een bijeenkomst over zelfmoordpreventie. De avond wordt georganiseerd door GGD Fryslân in samenwerking met 113 zelfmoordpreventie en Gemeente Harlingen.

 

Het programma is als volgt:

  • 18:45 Inloop met koffie en thee
  • 19:00 Persoonlijke verhalen en opening door Margreet de Graaf
  • 19:30 Documentaire "Het taboe voorbij"
  • 20:00 Panelgesprek
  • 20:55 Syb van der Ploeg zingt live ‘Stel de vraag van je leven’

 

Iedereen is van harte welkom en toegang is gratis.

Algemeen Gemeente Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Goede vangst bij najaar-regiowedstrijd

11-09-2017

PARREGA - Op 9 september is de najaar-regiowedstrijd gevist, georganiseerd door de gezamenlijke besturen van HSV de Voorn te Harlingen, HSV Ons Genoegen te Makkum, HSV De Bears te Balk en HSV de Deinende Dobber te St. Annaparochie.

Atelierroute Harlingen

11-09-2017

HARLINGEN - Voor iedereen, die de atelierroute van 7 en 8 oktober al in zijn agenda heeft staan, de atelierroute is verschoven naar 4 en 5 november.

Meisjes E61 HMHC starten hockeyseizoen met klinkende zege

11-09-2017

HARLINGEN – Het hockeyseizoen is weer begonnen.

Reacties

ForHim Menswear ForHim Menswear Vogelaar Audio Vogelaar Audio Visie Events Visie Events IJssalon Min12 IJssalon Min12 Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Hema Harlingen Hema Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Plus Lunenborg Plus Lunenborg Ons Food&Wine Ons Food&Wine De Lichtboei De Lichtboei Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Dio Jurien Dio Jurien Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Karsten Wonen Karsten Wonen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis BENG Evenementen BENG Evenementen Almamater Almamater Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Haarmode Cats Haarmode Cats Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Atelier de Groot Atelier de Groot Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona VVV Harlingen VVV Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hubo-Faber Hubo-Faber Fotografie Dorus Fotografie Dorus
Atelier de Groot Atelier de Groot Hubo-Faber Hubo-Faber Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad ForHim Menswear ForHim Menswear Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Almamater Almamater Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zensa Moda Zensa Moda Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" De Lichtboei De Lichtboei