Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Spaar sneller met de PLUS app

Spaar sneller met de PLUS app

Als je er nu gebruik van maakt ontvang je 10 extra zegels. Dat tikt aan!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
RSH Radio Marathon!

RSH Radio Marathon!

54 uren live radio in het weekend van 27, 28 en 29 oktober 2017! Kom langs of luister via 104.1 FM, 106.2 FM!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april 2017 gaat de bouw weer los en zijn we open voor publiek. Kom kijken en klim aan boord. Tot dan!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Fries Blauw als cultuurimpuls in Harlingen

17-11-2016

HARLINGEN - Harlingen zet de hele maand november het Fries aardewerk volop in de schijnwerpers onder de naam 'Fries Blauw'.

Fries Blauw als cultuurimpuls in Harlingen Foto: Dorus Breidenbach.

In de Gouden Eeuw was het Harlinger aardewerk een geliefd internationaal exportproduct. Nog dagelijks bakken Harlinger ambachtslieden 'Delftware' voor een internationale markt. Met verschillende activiteiten, routes en arrangementen pakt Harlingen uit.

 

Fries Blauw is samenwerking

Vanwege de landelijke cultuurcampagne van Merk Fryslân nam de werkgroep Harlinger Aardewerk afgelopen zomer het initiatief om de cultuurhistorische traditie in Harlingen te markeren. Samen met de VVV, het Hannemahuis en de Harlinger Aardewerk & Tegelfabriek werd november omgedoopt tot 'maand van het Fries aardewerk'. De naam Fries Blauw is een verwijzing naar het internationaal bekende Delfts blauw, dat het zelfde maakproces heeft.

 

Hierbij is ook aandacht voor het Fries Blauw in de streek, zoals Makkum en Bolsward. Daarmee moet het belang van deze onderscheidende cultuur onder de aandacht worden gebracht. In de hoogtijdagen van de 18e eeuw huisveste Harlingen maar liefst zes, Bolsward twee en Makkum één fabriek(en). Nu kent West-Europa nog één fabriek waar het aardewerk op de oude ambachtelijke wijze wordt geproduceerd, deze staat in Harlingen.

 

Activiteiten

In november zijn er de volgende activiteiten in Harlingen en omgeving:

 

  • Nieuwe expositie Hannemahuis 'Topstukken Fries Blauw'

Belangrijk aardewerk uit de verzameling van de dit jaar overleden Minze van den Akker is te zien.

 

  • Tegels & Tapas

In Harlinger restaurants staat een bijzondere culinaire verrassing op het menu: amuses of: tapas, geserveerd op Fries Blauwe tegeltjes. De gast mag, na de consumptie, de tegel mee nemen. Als onderdeel van een tableau van negen tegels.

 

  • Cultuurhistorische route binnenstad Harlingen

Op verschillende plaatsen in Harlingen wordt onder ander in etalages aandacht besteed aan de historie van het aardewerk en de betekenis van het erfgoed nu en in de toekomst.

 

  • Fries Blauw in bedrijf - Harlinger Aardewerk & Tegelfabriek

De hele maand november is de Harlinger Aardewerk & Tegelfabriek open voor bezoekers. Hier kan men het ambacht letterlijk zien en voelen.

 

  • Themawandelingen stadsgidsen

De stadsgidsen in Harlingen bieden thematische wandelingen aan over het Fries Blauw. Met name de locaties van de voormalige bakkerijen komen voorbij.

 

  • Natuurtocht Hegewiersterfjild

Op 12 en 26 november organiseert Natuurmonumenten met de VVV een natuurwandeling in de voormalige kleiafgraving tussen Kimswerd en Harlingen. Het plassengebied trekt met name in november veel trekvogels. Een boswachter en tegelbakker lopen mee.

 

  • Tegels thuis kijken

Diverse Harlingers openen deze maand hun deuren. Geïnteresseerde cultuurliefhebbers mogen privé historische Harlinger tegeltableaus bekijken. Via de VVV is er een route beschikbaar.

 

Kansrijke toekomst

Met Leeuwarden 2018 en de ontwikkelingen rond de Afsluitdijk en het internationale toerisme denkt de initiatiefgroep kansen te zien met het aanbod van Fries Blauw. Naast de themamaand zijn een aantal routes en activiteiten het hele jaar beschikbaar. Waar Harlingen economisch steeds meer afhankelijk wordt van het toerisme is Fries Blauw een kans voor een doelgroep met een interessant bestedingsniveau. Het initiatief is mede gefinancierd door de gemeente Harlingen.

 

--------------------------------------

 

Meer info: www.friesblauw.nl / https://www.facebook.com/friesblauw/_

 

Algemeen Eten, Drinken, Uitgaan Evenement Gemeente Kunst & Cultuur Regio Shoppen

Meer nieuws

Luchtkwaliteitsonderzoek op leefniveau van start

17-11-2016

HARLINGEN - Op dinsdag 15 november 2016 is het luchtkwaliteitsonderzoek op leefniveau in de omgeving van de REC officieel van start gegaan.

Een nieuwe, frisse look bij Copini Opticiëns

17-11-2016

HARLINGEN - Als je recent bij Copini Optiëns in Harlingen bent geweest dan heb je het al gezien...

Wie Kent Volbeat

17-11-2016

HARLINGEN - Wie vorige week met Jim Steinman het al hard vond moet nu maar even overslaan want deze week staat Volbeat centraal.

Reacties

HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Zensa Moda Zensa Moda Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt IJssalon Min12 IJssalon Min12 De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus ForHim Menswear ForHim Menswear Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie BENG Evenementen BENG Evenementen Almamater Almamater Atelier de Groot Atelier de Groot Visie Events Visie Events Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Haarmode Cats Haarmode Cats VVV Harlingen VVV Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Ons Food&Wine Ons Food&Wine Vogelaar Audio Vogelaar Audio Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Plus Lunenborg Plus Lunenborg De Lichtboei De Lichtboei Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hubo-Faber Hubo-Faber Karsten Wonen Karsten Wonen Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV)
Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor ForHim Menswear ForHim Menswear Atelier de Groot Atelier de Groot Vogelaar Audio Vogelaar Audio Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hubo-Faber Hubo-Faber Ons Food&Wine Ons Food&Wine Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V.