Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Spaar sneller met de PLUS app

Spaar sneller met de PLUS app

Als je er nu gebruik van maakt ontvang je 10 extra zegels. Dat tikt aan!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Vuurwerk koop je bij Hubo Faber

Vuurwerk koop je bij Hubo Faber

Vuurwerk kopen in Harlingen! Het beste vuurwerk bij je in de buurt. Direct online vuurwerk kopen tot 29 december 23:59!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Enquête afvalscheiding: kennis over afvalscheiding is groot, de na-scheiding is te onbekend

04-12-2017

HARLINGEN -

Enquête afvalscheiding: kennis over afvalscheiding is groot, de na-scheiding is te onbekend Foto: Joachim de Ruijter

Dit voorjaar heeft de gemeente Harlingen haar inwoners gevraagd een enquête in te vullen over afvalscheiding. Zo wilde de gemeente meer inzicht krijgen in de kennis, houding en het gedrag van haar inwoners over het scheiden van afval en dan met name GFT.

Uit de enquête blijkt onder ander dat de inwoners goed op de hoogte zijn van afvalscheiding.
 

Uitkomsten van de enquête

Bijna 1000 huishoudens hebben de enquête ingevuld. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten:

 • Kennis over afvalscheiding is groot.
  De inwoner van de gemeente Harlingen weet goed welke soorten afval niet bij het restafval horen. Ook weet de inwoner wat wel en wat niet bij het GFT-afval hoort.
 • Lage bekendheid na-scheiding. 
  Bij minder dan de helft van de inwoners is bekend dat er in onze gemeente nascheiding plaatsvindt. Vele weten bijvoorbeeld niet dat plastic, blik en drankenkartons niet apart worden ingezameld omdat dit achteraf uit het restafval wordt gehaald.
 • Betere scheiding. 
  Een ruime meerderheid van de inwoners vindt dat GFT-afval beter gescheiden moet worden. Dat vinden ze belangrijk voor het milieu. Iets minder dan de helft wil ook zelf beter scheiden. Daarbij willen ze graag ondersteuning van de gemeente, zoals dat de container voor GFT-afval vaker geleegd kan worden en het aanbieden van een apart afvalemmertje voor keukenafval. Een ruime meerderheid vindt dat iemand die beter GFT-afval scheidt minder afvalstoffenheffing hoeft te betalen.
 • Verzamelcontainers.
  De inwoner van de binnenstad van Harlingen vindt dat er een netter straatbeeld ontstaat door meer met verzamelcontainers te werken. Een kleine meerderheid van de inwoners uit de binnenstad wil van een verzamelcontainer gebruik maken.  De inwoners die hun afval naar een verzamelcontainer brengen willen meer GFT-zuilen.

 

Mevrouw Van Esveld was één van de inwoners die de enquête heeft ingevuld en werd vorige week voor haar deelname bedankt door wethouder Boon.
 

Wat gaan we met de uitkomsten doen

Wethouder Boon is tevreden over de enquête. “Een groot aantal huishoudens heeft deelgenomen aan het onderzoek. Dit geeft ons een goed beeld van de kennis en houding van onze inwoners over het scheiden van afval. Dat zoveel mensen weten wat wel en wat niet bij het restafval kan is erg mooi. Toch zijn er ook nog genoeg zaken die beter moeten. Zo weten nog te weinig mensen dat we hier aan na-scheiding doen. De komende tijd gaan we hier dan ook mee aan de slag”.

 

De gemeente Harlingen richt zich de komende tijd daarnaast vooral op het verbeteren van de scheiding van GFT afval. Hiervoor worden de volgende zaken opgepakt:

 • De groene container vaker legen in de winterperiode.
 • Biobakjes beter verspreiden.
 • Pilot houden met bladkorven.
 • Actie compostvaten organiseren.
 • Organiseren van een grotere bewustwording door containers te wegen. Het wegen van de container heeft geen gevolgen voor de hoogte van het afvaltarief.
 • Het opstellen van een plan van aanpak voor meer GFT-zuilen in de binnenstad.
   

Verzamelcontainers

Daarnaast werkt de gemeente Harlingen aan het opstellen van een plan van aanpak voor verzamelcontainers in de binnenstad. Wethouder Boon: “veel woningen in de binnenstad hebben geen achterom. Hierdoor staan de containers nu vaak voor het huis op de stoep of op straat. Dit levert een rommelig straatbeeld op. Uit het onderzoek komt naar voren dat inwoners wel over willen gaan op verzamelcontainers in de binnenstad. We werken dit de komende tijd verder uit in een plan van aanpak”.
 

Download

Gemeente Natuur & Milieu

Meer nieuws

Fc Harlingen verrast vc Trynwalden

04-12-2017

HARLINGEN - Het veel hoger op de ranglijst staande Trynwalden kwam op bezoek bij de fc Harlingen.

Stremming Zoutsloter Kerstmarkt

04-12-2017

HARLINGEN - Zaterdag 9 december 2017 wordt de Zoutsloter Kerstmarkt georganiseerd hierdoor zijn de volgende straten vanaf 11.00 uur tot 24.00 uur afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Huisregels Zoutsloter Kerstmarkt 2017

04-12-2017

HARLINGEN - Om de Zoutsloter Kerstmarkt voor iedereen veilig, leuk en gezellig te houden heeft de organisatie een aantal huisregels opgesteld die van toepassing zijn op iedereen die het evenement bezoekt.

Reacties

Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Haarmode Cats Haarmode Cats Plus Lunenborg Plus Lunenborg Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Atelier de Groot Atelier de Groot Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt IJssalon Min12 IJssalon Min12 Hubo-Faber Hubo-Faber Zensa Moda Zensa Moda Dio Jurien Dio Jurien Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Ons Food&Wine Ons Food&Wine Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona ForHim Menswear ForHim Menswear Visie Events Visie Events Hema Harlingen Hema Harlingen Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) VVV Harlingen VVV Harlingen Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn BENG Evenementen BENG Evenementen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Karsten Wonen Karsten Wonen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Almamater Almamater Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas
Ons Food&Wine Ons Food&Wine Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Atelier de Groot Atelier de Groot De Lichtboei De Lichtboei ForHim Menswear ForHim Menswear VVV Harlingen VVV Harlingen Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn