Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Eurootje!

Eurootje!

Bij Plus Lunenborg: meer dan 100 aanbiedingen voor maar 1 Eurootje!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april 2017 gaat de bouw weer los en zijn we open voor publiek. Kom kijken en klim aan boord. Tot dan!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Eilandparkeren: Gemeente of ondernemer

05-11-2016

HARLINGEN - De gemeente Harlingen wil het alleenrecht betreffende het eilandparkeren en dwingt parkeerondernemers tot sluiting, waardoor er mensen op straat komen te staan.

Daarnaast neemt de gemeente onnodig financieel risico en stoot zij ondernemers voor het hoofd. Dat stelt Louis Hilarides namens Parkeer Groep Harlingen in een ingezonden stuk. “Dit is niet samenwerken maar afstoten. De vrije ondernemersgeest vertrekt zo uit Harlingen.”

 

Verkoop Witte Kas en kassencomplex levert ons een verlies van 25 arbeidsplaatsen op. De gemeente denkt dat de kwekerij gaat verhuizen en dat het personeel haar werk behoud. Er is hier echter tot op heden geen enkel plan voor gepresenteerd. Indien dit het geval is dan kan je daar open over zijn. We hebben gezien bij de aankoop van de grond van Autosloperij Hofma hoe het niet moet, laat dit niet weer gebeuren.

 

Bij de parkeerbedrijven die gedwongen worden te sluiten door de gemeente Harlingen verliezen nog eens 10 personen hun baan. Investeren in automatische betaalsystemen kosten banen bij P1 en nieuw P2, verlies van ongeveer 10 arbeidsplaatsen. Dit verlies van banen zien wij ook niet terug in de financiële onderbouwing van de gemeente Harlingen.

 

De Witte kas en de kwekerij gaan het nieuwe P2 worden. Zonder groenvoorziening e.d. 1600 plaatsen. Met groenvoorziening, Nuon hok en eigen afrit wordt dit ongeveer 1200 plaatsen. P1 = 1800 plaatsen, moet eigenlijk ook aan de NEN normen voldoen dan kunnen we 10% van de capaciteit afhalen. P1 en P2 gezamenlijk maximaal 3400 plaatsen, maar als we het realistisch benaderen zullen dit ongeveer 2800-3000 plaatsen worden. Er zal nog steeds een P3 nodig zijn om Oerol, de zomervakantie en 1 of 2 pieken op te kunnen vangen (minimaal 1500-2500 plaatsen, berekening op basis van de huidige piek capaciteit). Deze kosten voor P3 zien we niet terug in de begroting na 2020. Er wordt nu gecalculeerd in een jaarlijks verlies voor P2 van € 150.000, - daarbij komt nog het extra verlies voor P3. Dit moet betaald worden uit de meer opbrengst van P1 en de parkeergarage hier staan echter geen bedragen, B&W spreekt over verwacht maar heeft geen onderbouwing en dus ook geen garantie. Er is duidelijk nog geen totaal plan voor het eiland gerelateerd parkeren, maar we doen wat en zien later wat er nog bij moet. Dat is geen visie en overduidelijk geen lange termijn verantwoordelijkheid nemen. Investeren met gemeenschapsgeld moet zekerheid bieden en geen onverantwoorde risico’s opleveren.

 

De financiering voor de aankoop en de investering bedraagt ongeveer € 4,1 miljoen (inclusief verkoop woning), we zien echter geen concrete onderbouwing. Het rente percentage bedraagt 1,5 %, de rente gaat stijgen de komende jaren dat staat vast, de gemeente neemt hier geen extra post voor op in de begroting. Verder staat er niets vermeld over exploitatie en overheadkosten. Als dit mee genomen gaat worden dan wordt P2 dik verliesgevend.

 

Er wordt regelmatig gesproken over een nieuw parkeerterrein buiten de gemeente Harlingen. Indien dit gaat gebeuren kan de gemeente de eventuele meer opbrengst van P1 vergeten, sterker nog de omzet P1 neemt af en B&W krijgt veel minder jaarlijks binnen van P1. Het verlies voor P2 en P3 neemt exponentieel toe. Ik vind hier in de begroting geen risico dekking voor of wil B&W dit scenario bewust niet mee nemen. Wat gaan we dan met deze P2 en P3 doen, verkopen als landbouw grond voor € 6,- per vierkante meter.

 

Parkeren in Harlingen kost € 5, - bij de commerciëlen, bij de gemeente € 6,20 (excl. € 1,20 p.p. voor de bus) als we dat vergelijken met Holwerd € 4, - tot € 4,50 en Lauwersoog € 2,50 per dag kunnen we rustig stellen dat Harlingen duur is. Kan het goedkoper? Als we niet hele dure plannen ontwikkelen en ons Harlinger verstand gebruiken denk ik dat we een goed alternatief kunnen bieden aan de gemeente Harlingen. De gemeente moet dan wel met ons willen praten op basis van gelijkwaardigheid, tot op heden is dat niet het geval geweest. De onderhandelingen met de Ried zijn afgebroken door Drijfhout. In deze onderhandelingen vallen een paar dingen op: Witte Kas variant grondprijs omgerekend € 90,-, bij de Ried wil men niet verder gaan dan € 45,- per vierkante meter. Gemeente wil de woning van de Ried niet aankopen, bij de Witte Kas is dit geen probleem. Voor de aangelegde groenstroken wil de gemeente geen cent betalen bij de Ried, bij de Witte kas kan dat wel. De gemeente had meteen een trailer helling in handen gekregen wat kan leiden tot een besparing van € 200.000,- (opgave gemeente).

 

De eilanden hebben de lusten en niet de lasten. Harlingen heeft de lasten en rekent zich rijk met de lusten (opbrengst parkeren) met alle risico’s van dien. Laat Vlieland en Terschelling mee betalen aan een breed gedragen oplossing, waar ondernemers de risico dragers zijn in een transparant concurrerend model. Geen monopolie door de gemeente zoals ze nu willen doorvoeren. Er kan een einde gemaakt worden aan de ondoorzichtige constructie van de contracten die de gemeente afgesloten heeft. Transparantie betekent ook openbaarheid: advies van Trip (advocaat gemeente).

 

De bewoners van Midlum kunnen veel verkeer door het dorp verwachten omdat er regelmatig file staat voor de brug. Extra ontsluitingswegen zijn niet gepland vanwege de hoge kosten.

 

De nieuwe voorwaarden van het te sluiten 25 jarige contract met vof van Meurs zijn nog niet bekend maar we worden nu al gedwongen voor te stemmen. Wij denken dat de gemeente dit monopolie niet zo maar voor 25 jaar aan kan gaan met 1 contractant en de concurrentie de nek om kan draaien met machtsmisbruik. Mededing wetten en de vrij markt worden zo in de Waddenzee gedonderd. Ik kan u verzekeren dat de gemeente een hoge post in de begroting op kan nemen voor langdurige juridische procedures.

 

Economisch is Harlingen jammer genoeg niet sterk. We hebben al jarenlang een zeer hoge werkeloosheid. Met deze plannen van de gemeente voor het parkeren en het op slot zetten van bestemmingsplan gebieden voor detailhandel eventueel uit te breiden met andere nieuwe verboden, bindt de gemeente geen ondernemers aan zich maar vervreemd ze juist. Dit is niet samen werken maar afstoten. De vrije ondernemers geest vertrekt zo uit Harlingen. De overheid schept geen langdurige banen die geld opleveren, ze kan echter wel goede rand voorwaarden bieden waardoor ondernemers groeikansen zien en de stad en haar inwoners er uit eindelijk beter van worden.

 

Wij strijden voor gelijke kansen en bieden mogelijkheden die interessant zijn voor de gemeente en haar inwoners, wij sluiten niets uit en willen samenwerken.

 

Parkeer Groep Harlingen

Algemeen Bedrijfsleven Gemeente

Meer nieuws

Géén drup in Harlingen

05-11-2016

HARLINGEN - Anna Zuidema fotografeerde vanmorgen deze fikse bui bij Harlingen, boven het mooiste natuurgebied van Nederland.

Opening Full Mission Binnenvaartsimulator

05-11-2016

HARLINGEN - De meest geavanceerde Binnenvaartsimulator ter wereld.

Reacties

De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. Karsten Wonen Karsten Wonen VVV Harlingen VVV Harlingen HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Hema Harlingen Hema Harlingen Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hubo-Faber Hubo-Faber Ons Food&Wine Ons Food&Wine Copini Opticiëns Copini Opticiëns BENG Evenementen BENG Evenementen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant ForHim Menswear ForHim Menswear Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Atelier de Groot Atelier de Groot Plus Lunenborg Plus Lunenborg De Lichtboei De Lichtboei Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Dio Jurien Dio Jurien Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Zensa Moda Zensa Moda IJssalon Min12 IJssalon Min12 Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Vogelaar Audio Vogelaar Audio Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Haarmode Cats Haarmode Cats Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Fotografie Dorus Fotografie Dorus Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Almamater Almamater
Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Fotografie Dorus Fotografie Dorus Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Dio Jurien Dio Jurien Copini Opticiëns Copini Opticiëns Visie Events Visie Events Vogelaar Audio Vogelaar Audio