Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Eurootje!

Eurootje!

Bij Plus Lunenborg: meer dan 100 aanbiedingen voor maar 1 Eurootje!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april 2017 gaat de bouw weer los en zijn we open voor publiek. Kom kijken en klim aan boord. Tot dan!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Duurzame energie in Midlum

10-10-2016

MIDLUM - Onder de rook van de REC maar ook aan de voet van windmolens, hield het provinciaal bestuur van GroenLinks zaterdag 8 oktober haar ledenvergadering.

Duurzame energie in Midlum Foto: een overzicht van de vergaderruimte in de schuur van de boerderij in Midlum.

Door Joop vd Heide

 

Dat gebeurde op de boerderij van Wim Kroon, ook de residentie van windmolenpark ‘De Riedpolder’. Uit de provincie kwamen Groenlinksers naar Midlum om naast het huishoudelijk deel bijzondere interessante lezingen te horen. Gert Jan Offringa van zonnepark Harlingen opende met een uit een zetting over het Harlinger project. Achter de Mc Donald locatie op Oostpoort wordt binnenkort gestart met de bouw van het zonnepark. Doelen (onder andere): de afspraken om energie neutraal te gaan werken, realisatie van 20% duurzame energie in 2020, reductie van uitstoot vervuilende stoffen etc. Saillant natuurlijk om een dergelijke prima verhandeling te horen onder de rook van de afvalverbrander die dagelijks voor uitstoot van gevaarlijke stoffen tekent.

 

Ook Wim Kroon kwam met een lezing in actie over de nieuwe windmolens die langs de A31 bij Midlum zijn gebouwd. Offringa was in zijn praatje eerlijk door te zeggen dat het zonnepark qua opbrengst niet kan tippen aan windmolens. Het zonnepark Harlingen produceert slechts een derde van wat één molen aan opbrengst heeft. Wim Kroon liet dat zien door een opname van een paneel in de molen die windsnelheid, opbrengst, duur van opbrengst etc. te tonen. Op een vraag hoeveel gezinnen van de opbrengst van zo’n molen en op uurbasis zouden kunnen draaien: acht huishoudens op jaarbasis! Kroon vertelde dat de oude windmolens uit Midlum al weer operationeel zijn in Zweden. Ook gaan er Nederlandse molens naar bijvoorbeeld Ierland. Een uiteenzetting van het subsidie verhaal was helder en duidelijk. De vragen uit de zaal of het allemaal wel klopt wat de anti molen lobby verteld werden goed beantwoord: “Op de bouw wordt niets gesubsidieerd. Dat gaat met geld van banken wat ook terug betaald moet worden. De subsidie zit in het verschil tussen grijze en groene stroom. Daar zijn rekenmodellen voor waarbij de subsidie uiteindelijk marginaal is. De financiering van windmolenparken zoals ‘De Riedpolder’ wordt uit de opbrengst van de levering van stroom aan het net betaald”.

 

Na afloop van de vergadering konden de aanwezigen een molen bekijken. Van de landelijke organisatie kwam Rogier Elshout verantwoording afleggen van het hoofdbestuur en uiteenzetten dat GroenLinks met een permanente campagne aan de slag gaat voor de verkiezingen in: 2017 –Tweede kamer, 2018- gemeenteraden en 2019 provinciale verkiezingen. De Statenfractie liet bij monde van Retze van der Honing weten dat GroenLinks eigenlijk wel klaar is met het gedoe in en rond de afvaloven. “Sluiting is wat ons betreft de enige optie.” Dat dan de zoutwinning verstoken gaat worden van energie uit de afvalcentrale is een mooie bijkomstigheid. Ze moeten dan weer fossiele brandstoffen gaan gebruiken en daar zijn nog al wat regels aan verbonden.

 

Ook de zoutwinning onder het Wad is voor GroenLinks niet aan de orde. “In een vulkaan gaan lopen boren (want die zit in de Zuidwal onder het Wad vlak bij Harlingen) in een Unesco Werelderfgoed gebied en dan de ontstane ruimte vullen met dieselolie, belachelijk”. Er werd veel inspiratie opgedaan op deze bijeenkomst over duurzame energie, zonneparken, windmolens, verkiezingen, campagnes etc. Het was een goede bijeenkomst onder geweldige gastvrijheid van de familie Kroon in de Riedpolder in Midlum.

 

Natuur & Milieu Politiek & Maatschappij Regio

Meer nieuws

Samen sterk voor Stichting Semmy

10-10-2016

HARLINGEN - fc Harlingen en zmvv Zeerobben slaan de handen in één voor Stichting Semmy.

Al 313.000 passagiers boekten groen bij Doeksen

10-10-2016

HARLINGEN - Zo’n 313.000 passagiers van Harlingen naar Terschelling en Vlieland hebben sinds de samenwerking van Rederij Doeksen met het FairClimateFund hun overtocht klimaatneutraal gemaakt.

De week van de scheidsrechter

10-10-2016

HARLINGEN - Ook Zeerobben heeft de afgelopen 2 zaterdagen aandacht besteed aan de Week van de scheidsrechter.

Reacties

Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Haarmode Cats Haarmode Cats Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt BENG Evenementen BENG Evenementen Hema Harlingen Hema Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Ons Food&Wine Ons Food&Wine Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Hubo-Faber Hubo-Faber Dio Jurien Dio Jurien De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. Almamater Almamater De Lichtboei De Lichtboei IJssalon Min12 IJssalon Min12 Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Fotografie Dorus Fotografie Dorus Atelier de Groot Atelier de Groot Copini Opticiëns Copini Opticiëns Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Plus Lunenborg Plus Lunenborg Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus VVV Harlingen VVV Harlingen Vogelaar Audio Vogelaar Audio Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Visie Events Visie Events
Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Copini Opticiëns Copini Opticiëns Ons Food&Wine Ons Food&Wine Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus VVV Harlingen VVV Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Dio Jurien Dio Jurien Zensa Moda Zensa Moda Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt