Open Dagen RSG Simon Vestdijk

Open Dagen RSG Simon Vestdijk

Harlingen – 7 februari 2018 Franeker – 8 februari 2018
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Spaar sneller met de PLUS app

Spaar sneller met de PLUS app

Als je er nu gebruik van maakt ontvang je 10 extra zegels. Dat tikt aan!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 10 november wegens winterstop gesloten. Groepen kunnen op verzoek een rondleiding boeken. Rond 1 april 2018 gaan we weer open.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

De VVD over Buiten Zwemmen, Groenbeleid en Sociaal Beleid

26-05-2017

HARLINGEN - Verslag van de VVD Harlingen uit de Raad van 24 mei jl.

Hoe heeft de VVD Harlingen gestemd in de raad van 24 mei:

 • Vóór het nieuwe Groenbeleidsplan
 • Vóór het onderbrengen van de gebiedsteams bij de gemeente Harlingen
 • Vóór de op VVD initiatief tot stand gekomen notitie Visserijbeleid (hamerstuk)
 • Vóór het instandhouden van de geheimhouding op onderhandelingen langparkeren
 • Vóór het starten van een onderzoek naar mogelijkheden om buiten te zwemmen en te recreëren

 

Zie hieronder voor een toelichting bij de belangrijkste onderwerpen uit de raad van 24 mei, vanuit het perspectief van de VVD Harlingen bezien:

 

Groenbeleid

Na tien jaar was het tijd voor een nieuw groenbeleidsplan.

 • De belangrijkste veranderingen:

 

 

Een motie om de Pollendam bij Ludinga op gazonniveau te onderhouden werd, vanwege de veiligheid van kinderen, ook door de VVD gesteund. In z'n algemeenheid plaatsen we wel een kanttekening bij de term 'verzorgd'. Daar kan je van mening over verschillen. Wij vinden het geen gezicht om alle bermen altijd maar tot stoppelhoogte af te maaien. Een rijke berm met wilde bloemen heeft voor de VVD meer bekoring, en is ook nog eens beter voor de bijen. Groen Rechts zullen we maar zeggen😉!

 

Positionering gebiedsteams

Met een kleine meerderheid van CU, CDA, VVD, GL en PvdA is besloten om de gebiedsteams onder te brengen bij de gemeente. De tegenstanders van dit plan, met name Harlinger Belang, wilden de gebiedsteams onder brengen bij de Sociale Dienst. Wij vinden dat, met de wethouder, geen goed idee. Door de gebiedsteams onder te brengen bij de gemeente houden we maximale invloed op het sociale beleid. Je geeft de werknemers, die op dit moment prima werk verrichten, zekerheid en motivatie om iets moois te maken hier in Harlingen. Bij de sociale dienst (waarvan de toekomst ook nog eens ongewis is nu er een nieuwe grotere gemeente Waadhoeke wordt gevormd) komt de leiding te liggen bij een meerkoppig dagelijks bestuur, waarin  Harlingen op dit moment niet eens een zetel heeft. Anderen beslissen dan over onze gebiedsteams.

 

Wij vinden het sociale beleid van een dusdanig direct belang voor de inwoners van Harlingen dat wij kiezen voor deze oplossing. Korte lijnen en maximale beleidsinvloed voor college en gemeenteraad. Daarbij is het ook nog eens goedkoper: er wordt naar schatting twee ton vrijgespeeld.

 

In een poging van D66 raadslid Tjepke van der Pol om een wedstrijdje 'Liberaal ver plassen' te starten voelden we dus helemaal niks. Afgezien van het feit dat de Sociale Dienst ook een overheidsorgaan is, en deze discussie dus niks te maken heeft met een 'kleinere overheid' gaat het hier om de beste manier om zélf  een goed sociaal beleid te kunnen vormgeven, en niet om ideologische profileringsdrang, zoals D66 dit blijkbaar wil.

 

Buiten zwemmen/recreëren

Recent heeft het college onderzocht of er meerdere geschikte buitenzwemlocaties te vinden zijn in de gemeente Harlingen. Uit dit onderzoek zou blijken dat er, naast het zeestrand, geen geschikte locaties zijn. Er blijft dus een algeheel zwemverbod in Harlingen van kracht. En afgelopen vrijdag is voor het strand een burgerinitiatief gelanceerd om te komen tot een getijdenzwembad. Het zeestrand is op dit moment, vooral voor kleine kinderen, totaal ongeschikt om te zwemmen wanneer er veel slibvorming is. Het onderwerp leeft dus, en we constateren dat er wél behoefte is om buiten te zwemmen en te recreëren, vooral voor kinderen..

 

De VVD vindt dat nu dus de tijd rijp om verder te kijken en om serieus werk te maken van de ontwikkeling van het Westerzeedijkgebied, en te kijken wat er aan de zeezijde nog mogelijk is. Het CDA heeft in 2014 een initiatiefvoorstel gelanceerd met ideeën voor het Westerzeedijkgebied en de VVD heeft middels een motie bewerkstelligd dat er een 'Open Planproces' komt voor dit gebied, dat wil zeggen dat de Harlinger burgers kunnen gaan meepraten over de ontwikkeling van deze locatie.

 

Uitgangspunt van de planvorming moet ons inziens zijn dat het gebied aantrekkelijk moet worden voor zowel inwoners van Harlingen als voor (dag)toeristen.

 

Middels een motie die op initiatief van de VVD tot stand is gekomen geeft de Harlinger gemeenteraad unaniem het college de volgende opdracht:

 • De raad van Harlingen actiever te betrekken bij de planvorming voor de ontwikkeling van het Westerzeedijkgebied.
 • Een raadsinformatiebrief naar de gemeenteraad te sturen met daarin de stand van zaken, wat kunnen we verwachten van DNA?
 • Op korte termijn een startmoment voor het Open Plan Proces Westerzeedijk te bepalen.
 • Om in ieder geval drie mogelijkheden tot 'buiten zwemmen en recreëren' te onderzoeken op (o.a. praktische, juridische en financiële) haalbaarheid:
 1. een getijdenbad aan de zeekant
 2. een 'Kleine Wielen variant' aan de Noordkant van het Westerzeedijkgebied
 3. een natuurbad naar het voorbeeld van Jubbega

 

Voor het einde van het jaar de bevindingen van dit onderzoek én de uitkomsten uit het Open Plan Proces aan de raad voor te leggen ter verdere beraadslaging en besluitvorming.

 

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Deze week in 'Afslag Harlingen'

26-05-2017

HARLINGEN - Zaterdag 27 mei wordt het RSH programma 'Afslag Harlingen' gepresenteerd door Henk Jan Cornelisse en Doede van der Hoek.

HT Roeirace 2017: spierkracht, doorzettingsvermogen, strijd en zonnestralen!

26-05-2017

HARLINGEN - Vrijdag 26 mei is voor de 43e keer de HT Roeirace gehouden.

fc Harlingen JO9-3 Kampioen

26-05-2017

HARLINGEN – Na een mooie winstpartij van 3-0 tegen Frisia JO9-1 mag fc Harlingen JO9-3 zich kampioen noemen van de voorjaarscompetitie.

Reacties

Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Atelier de Groot Atelier de Groot Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Visie Events Visie Events Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Hema Harlingen Hema Harlingen De Lichtboei De Lichtboei Ons Food&Wine Ons Food&Wine Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Zensa Moda Zensa Moda Karsten Wonen Karsten Wonen Haarmode Cats Haarmode Cats HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor BENG Evenementen BENG Evenementen VVV Harlingen VVV Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Copini Opticiëns Copini Opticiëns Dio Jurien Dio Jurien Almamater Almamater ForHim Menswear ForHim Menswear Vogelaar Audio Vogelaar Audio IJssalon Min12 IJssalon Min12 Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Plus Lunenborg Plus Lunenborg
Haarmode Cats Haarmode Cats Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" ForHim Menswear ForHim Menswear VVV Harlingen VVV Harlingen Hema Harlingen Hema Harlingen Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt BENG Evenementen BENG Evenementen Hubo-Faber Hubo-Faber Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen