Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Rondvlucht boven Harlingen

Rondvlucht boven Harlingen

Spaar nu vliegensvlug voor hoge korting bij PLUS Lunenborg! U kunt de spaarkaart afhalen in de winkel.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Kom kijken en klim aan boord! Vanaf 31 maart 2018 weer open voor publiek, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

De VVD over Buiten Zwemmen, Groenbeleid en Sociaal Beleid

26-05-2017

HARLINGEN - Verslag van de VVD Harlingen uit de Raad van 24 mei jl.

Hoe heeft de VVD Harlingen gestemd in de raad van 24 mei:

 • Vóór het nieuwe Groenbeleidsplan
 • Vóór het onderbrengen van de gebiedsteams bij de gemeente Harlingen
 • Vóór de op VVD initiatief tot stand gekomen notitie Visserijbeleid (hamerstuk)
 • Vóór het instandhouden van de geheimhouding op onderhandelingen langparkeren
 • Vóór het starten van een onderzoek naar mogelijkheden om buiten te zwemmen en te recreëren

 

Zie hieronder voor een toelichting bij de belangrijkste onderwerpen uit de raad van 24 mei, vanuit het perspectief van de VVD Harlingen bezien:

 

Groenbeleid

Na tien jaar was het tijd voor een nieuw groenbeleidsplan.

 • De belangrijkste veranderingen:

 

 

Een motie om de Pollendam bij Ludinga op gazonniveau te onderhouden werd, vanwege de veiligheid van kinderen, ook door de VVD gesteund. In z'n algemeenheid plaatsen we wel een kanttekening bij de term 'verzorgd'. Daar kan je van mening over verschillen. Wij vinden het geen gezicht om alle bermen altijd maar tot stoppelhoogte af te maaien. Een rijke berm met wilde bloemen heeft voor de VVD meer bekoring, en is ook nog eens beter voor de bijen. Groen Rechts zullen we maar zeggen😉!

 

Positionering gebiedsteams

Met een kleine meerderheid van CU, CDA, VVD, GL en PvdA is besloten om de gebiedsteams onder te brengen bij de gemeente. De tegenstanders van dit plan, met name Harlinger Belang, wilden de gebiedsteams onder brengen bij de Sociale Dienst. Wij vinden dat, met de wethouder, geen goed idee. Door de gebiedsteams onder te brengen bij de gemeente houden we maximale invloed op het sociale beleid. Je geeft de werknemers, die op dit moment prima werk verrichten, zekerheid en motivatie om iets moois te maken hier in Harlingen. Bij de sociale dienst (waarvan de toekomst ook nog eens ongewis is nu er een nieuwe grotere gemeente Waadhoeke wordt gevormd) komt de leiding te liggen bij een meerkoppig dagelijks bestuur, waarin  Harlingen op dit moment niet eens een zetel heeft. Anderen beslissen dan over onze gebiedsteams.

 

Wij vinden het sociale beleid van een dusdanig direct belang voor de inwoners van Harlingen dat wij kiezen voor deze oplossing. Korte lijnen en maximale beleidsinvloed voor college en gemeenteraad. Daarbij is het ook nog eens goedkoper: er wordt naar schatting twee ton vrijgespeeld.

 

In een poging van D66 raadslid Tjepke van der Pol om een wedstrijdje 'Liberaal ver plassen' te starten voelden we dus helemaal niks. Afgezien van het feit dat de Sociale Dienst ook een overheidsorgaan is, en deze discussie dus niks te maken heeft met een 'kleinere overheid' gaat het hier om de beste manier om zélf  een goed sociaal beleid te kunnen vormgeven, en niet om ideologische profileringsdrang, zoals D66 dit blijkbaar wil.

 

Buiten zwemmen/recreëren

Recent heeft het college onderzocht of er meerdere geschikte buitenzwemlocaties te vinden zijn in de gemeente Harlingen. Uit dit onderzoek zou blijken dat er, naast het zeestrand, geen geschikte locaties zijn. Er blijft dus een algeheel zwemverbod in Harlingen van kracht. En afgelopen vrijdag is voor het strand een burgerinitiatief gelanceerd om te komen tot een getijdenzwembad. Het zeestrand is op dit moment, vooral voor kleine kinderen, totaal ongeschikt om te zwemmen wanneer er veel slibvorming is. Het onderwerp leeft dus, en we constateren dat er wél behoefte is om buiten te zwemmen en te recreëren, vooral voor kinderen..

 

De VVD vindt dat nu dus de tijd rijp om verder te kijken en om serieus werk te maken van de ontwikkeling van het Westerzeedijkgebied, en te kijken wat er aan de zeezijde nog mogelijk is. Het CDA heeft in 2014 een initiatiefvoorstel gelanceerd met ideeën voor het Westerzeedijkgebied en de VVD heeft middels een motie bewerkstelligd dat er een 'Open Planproces' komt voor dit gebied, dat wil zeggen dat de Harlinger burgers kunnen gaan meepraten over de ontwikkeling van deze locatie.

 

Uitgangspunt van de planvorming moet ons inziens zijn dat het gebied aantrekkelijk moet worden voor zowel inwoners van Harlingen als voor (dag)toeristen.

 

Middels een motie die op initiatief van de VVD tot stand is gekomen geeft de Harlinger gemeenteraad unaniem het college de volgende opdracht:

 • De raad van Harlingen actiever te betrekken bij de planvorming voor de ontwikkeling van het Westerzeedijkgebied.
 • Een raadsinformatiebrief naar de gemeenteraad te sturen met daarin de stand van zaken, wat kunnen we verwachten van DNA?
 • Op korte termijn een startmoment voor het Open Plan Proces Westerzeedijk te bepalen.
 • Om in ieder geval drie mogelijkheden tot 'buiten zwemmen en recreëren' te onderzoeken op (o.a. praktische, juridische en financiële) haalbaarheid:
 1. een getijdenbad aan de zeekant
 2. een 'Kleine Wielen variant' aan de Noordkant van het Westerzeedijkgebied
 3. een natuurbad naar het voorbeeld van Jubbega

 

Voor het einde van het jaar de bevindingen van dit onderzoek én de uitkomsten uit het Open Plan Proces aan de raad voor te leggen ter verdere beraadslaging en besluitvorming.

 

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Deze week in 'Afslag Harlingen'

26-05-2017

HARLINGEN - Zaterdag 27 mei wordt het RSH programma 'Afslag Harlingen' gepresenteerd door Henk Jan Cornelisse en Doede van der Hoek.

HT Roeirace 2017: spierkracht, doorzettingsvermogen, strijd en zonnestralen!

26-05-2017

HARLINGEN - Vrijdag 26 mei is voor de 43e keer de HT Roeirace gehouden.

fc Harlingen JO9-3 Kampioen

26-05-2017

HARLINGEN – Na een mooie winstpartij van 3-0 tegen Frisia JO9-1 mag fc Harlingen JO9-3 zich kampioen noemen van de voorjaarscompetitie.

Reacties

Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Ons Food&Wine Ons Food&Wine Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen ForHim Menswear ForHim Menswear Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas De Lichtboei De Lichtboei Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Atelier de Groot Atelier de Groot Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Almamater Almamater VVV Harlingen VVV Harlingen Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Hubo-Faber Hubo-Faber Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus IJssalon Min12 IJssalon Min12 Dio Jurien Dio Jurien Haarmode Cats Haarmode Cats Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Karsten Wonen Karsten Wonen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Plus Lunenborg Plus Lunenborg Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hema Harlingen Hema Harlingen Vogelaar Audio Vogelaar Audio Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Zensa Moda Zensa Moda BENG Evenementen BENG Evenementen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Visie Events Visie Events Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen
ForHim Menswear ForHim Menswear Ons Food&Wine Ons Food&Wine Almamater Almamater Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE VVV Harlingen VVV Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Copini Opticiëns Copini Opticiëns Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona