Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Rondvlucht boven Harlingen

Rondvlucht boven Harlingen

Spaar nu vliegensvlug voor hoge korting bij PLUS Lunenborg! U kunt de spaarkaart afhalen in de winkel.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Kom kijken en klim aan boord! Vanaf 31 maart 2018 weer open voor publiek, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

De Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek schildert voor Rederij Doeksen

22-11-2017

HARLINGEN - Woeste baren, klippers en aluminium schepen.

“Johnny Depp nog even toevoegen? Dat kan hoor!” lacht Lucia. “Harm schudt hem zó uit zijn mouw!” Lucia Bazzano en Harm Posthumus werken inmiddels al ruim vier maanden aan acht tegeltableaus voor de nieuwe schepen van Rederij Doeksen. Viermaal Terschelling en viermaal Vlieland. “Maar vervelen doet het niet, hoor,” vertelt Lucia, “ze zijn allemaal zo verschillend.” Het idee voor het verwerken van dit ambacht in het interieur van de nieuwe schepen, kwam van ontwerpbureau Vripack, dat tekende voor het design van zowel het interieur als exterieur.

 

In april van dit jaar organiseerde Rederij Doeksen een tekenwedstrijd voor de Vlielander en Terschellinger basisschoolleerlingen van groep 5, 6, 7 en 8. Aan hen werd gevraagd om de meest bijzondere plekken van hun eiland te tekenen. De mooiste tekeningen worden nu door de twee plateelschilders vereeuwigd op handgevormde tegels. De winnaar van de állermooiste tekening was een leerlinge van OBS ’t Hunnighouwersgat uit Midsland. Zij kwam, samen met haar klasgenootjes en lerares eind juni naar Harlingen. Hier werden de leerlingen ontvangen door Doeksendirecteur Paul Melles, die hen van alles vertelde over de nieuwe schepen. Daarna kreeg de klas een rondleiding in de Harlinger Aardewerkfabriek, waar ze de eerste schilderingen konden bekijken. Alle tekeningen waren de hele zomervakantie in de Harlinger veerterminal te bewonderen.

 

“Prachtig, hè?” zegt Lucia, terwijl ze naar één van de voorstellingen wijst. “Dit zeehondje is overduidelijk getekend door een kind, zo fantastisch! Ik heb geprobeerd die stijl en de tekening zo precies mogelijk na te schilderen, bijvoorbeeld de diktes van de lijnen.” Harm en Lucia kwamen 28 jaar geleden kort na elkaar binnen bij de Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek. “Als groentjes,” lacht Harm. Aardig tekenen en schilderen kon hij al, maar intern werd hij net als Lucia verder opgeleid in het specifieke vak als plateelschilder. Nu zijn zij de meest geroutineerde schilders van het bedrijf. Samen werkten ze aan diverse grote projecten bestemd voor binnen- en buitenland. “We hebben ieder afzonderlijk een heel verschillende stijl,” vertelt Harm. “Maar als we samen aan een project werken, stemmen we die heel goed op elkaar af.”

 

Op de tableaus voor de nieuwe schepen zijn de eilanden Vlieland en Terschelling te zien, met daarin verwerkt de tekeningen van de basisschoolleerlingen. De lege vlakken in de zee zijn opgevuld met taferelen van klippers en zeemonsters. Zoals een enorme kraak die een zeilschip met zijn lange tentakels omvat. Het zou zó een scène uit Pirates of the Caribbean kunnen zijn! Maar ook de Geelvink, het schip van Willem de Vlamingh, is te herkennen, Willem Barentsz zelf en de nieuwe schepen van Doeksen.

 

“Per paneel zijn er circa 250 handgevormde tegels gebruikt,” vertelt Rikus Oswald, eigenaar van de Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek. “De klei hiervoor wordt grotendeels lokaal gewonnen en gemengd met kalkrijke mergel.” De fabriek produceert de ambachtelijke tegels op dezelfde manier als de eerste Harlinger fabriek in 1598. De tableaus vormen straks een prachtig contrast met de strakke vormgeving van de aluminium schepen. “Er is zóveel op te zien,” zegt Lucia. “We zijn erg benieuwd wat de passagiers, maar vooral de schoolkinderen die hiervoor hebben getekend, er straks van vinden!”

Bedrijfsleven Kunst & Cultuur

Meer nieuws

Het Alternatief 1e jaargang uitzending 16

22-11-2017

HARLINGEN - Vrijdag 24 november gaan we weer los met twee uren Het Alternatief op Radio Stad Harlingen.

Jeugdoverzicht fc Harlingen week 46

22-11-2017

HARLINGEN - Er werden een paar wedstrijden afgelast vanwege het weer.

Kans op een baan dankzij nieuwbouw Kluerd/Ropens

22-11-2017

HARLINGEN - Nieuwe woningen in de wijk en kans op een baan voor buurtbewoners?

Reacties

Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Karsten Wonen Karsten Wonen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje BENG Evenementen BENG Evenementen Visie Events Visie Events Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Fotografie Dorus Fotografie Dorus Hema Harlingen Hema Harlingen Ons Food&Wine Ons Food&Wine Hubo-Faber Hubo-Faber Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Copini Opticiëns Copini Opticiëns Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Atelier de Groot Atelier de Groot Plus Lunenborg Plus Lunenborg VVV Harlingen VVV Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Vogelaar Audio Vogelaar Audio Dio Jurien Dio Jurien Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zensa Moda Zensa Moda ForHim Menswear ForHim Menswear Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen
Karsten Wonen Karsten Wonen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Ons Food&Wine Ons Food&Wine Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen De Lichtboei De Lichtboei VVV Harlingen VVV Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen