Bezoek onze Open Dag

Bezoek onze Open Dag

Woensdag 21 maart staan de deuren open en kunt u een kijkje nemen bij 't Wad, Noorderlicht en Middelstein!
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

Het CDA staat voor een toekomst met zingeving en perspectief. Een sterk netwerk met ervaren bestuurders en betrokken politici!
Lees verder...
HOOP

HOOP

Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij - Voor Harlingen is er niet alleen HOOP, maar ook zekerheid voor een mooie toekomst!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
5 jaar Plus Lunenborg!

5 jaar Plus Lunenborg!

Plus Lunenborg organiseert daarom zaterdag 24 maart van 13.00 uur tot 17.00 uur een jubileumfeestdag voor jong en oud!
Lees verder...
Heerlijk Binnen!

Heerlijk Binnen!

Culinaire paas-editie in het Entrepotgebouw te Harlingen, met foodstands, muziek, gezelligheid en er is óók een modeshow van ondernemers uit Harlingen e.o.!
Lees verder...
ChristenUnie Harlingen

ChristenUnie Harlingen

'Zet je in voor de bloei van de stad waarin je woont, want de bloei van de stad is ook jullie bloei'
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Stem 21 maart lokaal, sociaal en vertrouwd: stem op Harlinger Belang!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
WAD'N PARTIJ

WAD'N PARTIJ

Betrokken, transparant en kritisch op de inhoud.
Lees verder...
GroenLinks Harlingen

GroenLinks Harlingen

GroenLinks gaat de verkiezingen in met een nieuwe, verjongde kandidatenlijst. Lijsttrekker Stephanie Geurtz over haar belevenissen als nieuweling.
Lees verder...
PvdA Harlingen

PvdA Harlingen

Samen voor een sterke & sociale gemeente. Stem 21 maart PvdA Harlingen!
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Verantwoord, voortvarend, doelgericht. NU is de tijd voor VVD Harlingen!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Column “Groen in de raad” Nr. 2

14-03-2018

HARLINGEN - Maandagavond, het tweede verkiezingsdebat, het is zover.

Deze keer mogen wij in het dorpshuis van Midlum van start. De zaal is goed gevuld, de achterban van elke partij volop aanwezig. Presentator Henk Jan vraagt vóór het begin van het debat aan de zaal of er nog zwevende kiezers zijn. Gelukkig wordt hier en daar een hand opgestoken.

 

Mijn twee minuten voorsteltijd spendeer ik deze keer anders. De afgelopen weken vroeg men me vaak of GroenLinks nou de koers verandert, niet meer overal op tegen is, of wij met initiatieven komen en niet meer zo dwars zullen zijn. Dat verbaast mij nogal. Tijdens mijn fietstochten mijmer ik erover. Want hoe kan het nou, dat ergens op tegen zijn zo’n negatieve bijsmaak geeft? Immers: een stem tégen is tegelijk een stem vóór. Bijvoorbeeld vóór het profiteren van Werelderfgoed Waddenzee, of vóór een gemeente waar elke vergadering voor iedereen toegankelijk is, of vóór correcte en openbare metingen van de rook uit de afvaloven, of vóór een basisinkomen, klimaatbewust bouwen, goede fietspaden, burgerinitiatieven, lastenverlichting bij buurthuizen, of dat er niemand meer tussen wal en schip valt. Vóór een heleboel dus…

 

De opzet van het debat in Midlum is hetzelfde als afgelopen week in Wijnaldum. Deze keer openen Hein Kuiken en ik het debat. Afgelopen week hebben wij koffie met elkaar gedronken. Ik zie dat wij deze keer anders aan de tafel staan. Mijn vraag aan hem is dan ook geen aanval maar een uitdaging. Vinden wij met ons tweeën al onderwerpen waarmee wij vanaf eind maart onze samenwerking kunnen starten?

 

Hein geeft duidelijk aan waar hij het lastig mee heeft – het basisinkomen ziet hij echt nog niet zitten. Wel wil hij ruimte maken voor organisaties als Tumba en COC. Deze wil hij op projectbasis steunen. Ook wil hij samen onderzoeken hoe het onderwijs in Harlingen op dit moment de diversiteitslessen aanbiedt. En gasvrij wonen noemt hij als gemeenschappelijk doel. Een klein, mooi begin en een stap in elkaars richting. Wij schudden elkaar de hand en knipogen.

Na de pauze de vragen vanuit het publiek en de ingezonden vragen van mensen thuis. Het valt mij een paar keer op dat mijn collega-lijsttrekkers gewend zijn aan het geven van politieke antwoorden.

 

Mijn gedachten passen niet altijd in dat hokje en daar ben ik blij om. Zo vraagt men bijvoorbeeld ook hier in Midlum weer naar de manier waarop de gemeente het dorpshuis ondersteunt. De WOZ-aanslag is hoger dan de jaarlijkse subsidie. Wij horen hier ons eerste raadsbrede antwoord. Volmondig zegt elke lijsttrekker op rij “Ja, meer steun!” Ik zou daar wel een handtekening onder willen zien.

 

En dan een via de mail gestelde vraag aan mij, over wat GroenLinks met het toerisme wil. De afgelopen jaren is er veel in geïnvesteerd om mensen tijdelijk naar Harlingen te trekken. Onze insteek is meer andersom. Als je Harlingen aantrekkelijk maakt voor iedereen, maken ook de toeristen daar deel van uit. Dus uiteraard, koester het aanbod wat je hebt, de bruine vloot, de binnenstad, de haven. Investeer in het getijdenbad, goede fietsroutes, een schoon milieu en iedereen wordt er gelukkiger van. En winkelen in een autovrije binnenstad is tegenwoordig meer dan gebruikelijk.

 

Wat mij opvalt is dat men in deze ronde meer vragen aan mij stelt. Fijn, mensen zijn dus nieuwsgierig naar wat GroenLinks met Harlingen van plan is. Johan Erents vraagt zich af wat wij van een sloopwerf in de haven vinden. Hij is blij met mijn antwoord: dat GroenLinks zich wil richten op innovatieve, duurzame bedrijven. Bedrijven die nu en in de toekomst een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan mens, milieu en samenleving. Denk hierbij een de industrie die op dit moment ontstaat rondom cradle to cradle! Hier krijg ik achteraf veel positieve reacties op. Dat geeft mij moed.

 

Al met al ben ik blij met de stemming en de gesprekken deze avond, met de verschillen die het debat kleur geven en de overeenkomsten die nu al laten zien waar we gezamenlijk voor gaan.

 

Een dag later blijkt weer eens het voordeel van een landelijke partij. Aangezwengeld door een felle Jesse Klaver wordt de druk op ING te groot. De omstreden salarisverhoging van hoofdman Hamers wordt ingetrokken.  “De wereld is groter dan Harlingen”, denk ik dan. Zowel na het debat als na het nieuws over ING  voel ik me trots als lijsttrekker van een partij die kansen ziet en pakt. Kansen om ergens vóór te zijn. Wáárvoor? Voor een mooie, gezonde en eerlijke wereld.  

 

Tot volgende week!

 

Stephanie Geurtz

GroenLinks Harlingen

 

 

Luister hieronder naar de debatten in Midlum uitgezonden door Radio Stad Harlingen.

Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

CDA Harlingen stelt haar kandidaten voor

14-03-2018

HARLINGEN - Vandaag stellen we aan u voor: kandidaat Sietse Zoodsma, nummer 2 op de kandidatenlijst van CDA Harlingen.

Iedereen is welkom in het openbaar onderwijs

14-03-2018

HARLINGEN - Woensdag 21 maart houden de drie openbare Kindcentra ’t Wad, Het Noorderlicht en Middelstein hun jaarlijkse open dag.

Meromar Seafoods zaalvoetbalcompetitie 09-03-2018

14-03-2018

HARLINGEN - Verslag en uitslagen van de afgelopen week gespeelde wedstrijden.

Reacties

Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen VVV Harlingen VVV Harlingen Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Atelier de Groot Atelier de Groot Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis De Lichtboei De Lichtboei Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Hema Harlingen Hema Harlingen Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Dio Jurien Dio Jurien Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Copini Opticiëns Copini Opticiëns Visie Events Visie Events Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Almamater Almamater Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas ForHim Menswear ForHim Menswear Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Fotografie Dorus Fotografie Dorus Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Ons Food&Wine Ons Food&Wine Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Haarmode Cats Haarmode Cats Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona BENG Evenementen BENG Evenementen Vogelaar Audio Vogelaar Audio
VVV Harlingen VVV Harlingen Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Hema Harlingen Hema Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats ForHim Menswear ForHim Menswear Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt De Lichtboei De Lichtboei Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Vogelaar Audio Vogelaar Audio Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam