Bezoek onze Open Dag

Bezoek onze Open Dag

Woensdag 21 maart staan de deuren open en kunt u een kijkje nemen bij 't Wad, Noorderlicht en Middelstein!
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

Het CDA staat voor een toekomst met zingeving en perspectief. Een sterk netwerk met ervaren bestuurders en betrokken politici!
Lees verder...
HOOP

HOOP

Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij - Voor Harlingen is er niet alleen HOOP, maar ook zekerheid voor een mooie toekomst!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
5 jaar Plus Lunenborg!

5 jaar Plus Lunenborg!

Plus Lunenborg organiseert daarom zaterdag 24 maart van 13.00 uur tot 17.00 uur een jubileumfeestdag voor jong en oud!
Lees verder...
Heerlijk Binnen!

Heerlijk Binnen!

Culinaire paas-editie in het Entrepotgebouw te Harlingen, met foodstands, muziek, gezelligheid en er is óók een modeshow van ondernemers uit Harlingen e.o.!
Lees verder...
ChristenUnie Harlingen

ChristenUnie Harlingen

'Zet je in voor de bloei van de stad waarin je woont, want de bloei van de stad is ook jullie bloei'
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Stem 21 maart lokaal, sociaal en vertrouwd: stem op Harlinger Belang!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
WAD'N PARTIJ

WAD'N PARTIJ

Betrokken, transparant en kritisch op de inhoud.
Lees verder...
GroenLinks Harlingen

GroenLinks Harlingen

GroenLinks gaat de verkiezingen in met een nieuwe, verjongde kandidatenlijst. Lijsttrekker Stephanie Geurtz over haar belevenissen als nieuweling.
Lees verder...
PvdA Harlingen

PvdA Harlingen

Samen voor een sterke & sociale gemeente. Stem 21 maart PvdA Harlingen!
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Verantwoord, voortvarend, doelgericht. NU is de tijd voor VVD Harlingen!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Brussel keurt meetcorrectie REC af

27-09-2017

HARLINGEN - Uit een deze week bij de Raad van State aanhangig gemaakte rechtszaak blijkt dat het Directoraat-Generaal Milieu (DGM) van de Europese Commissie geoordeeld heeft dat de Raad van State bedrijven een te hoge meetcorrectie heeft toegestaan op gemeten emissies van schadelijke stoffen.

Brussel keurt meetcorrectie REC af Foto: Anna Zuidema.

Raad van State keurde ten onrechte hoge zoutzuur uitstoot goed

Nieuwe bedrijven met in hun schoorstenen de modernste meetapparatuur mogen, zo oordeelt het DGM, op door hen gemeten emissies geen correctie voor meetonzekerheid toepassen die correspondeert met de meetonzekerheid die hoort bij oude meetsystemen. Het oordeel uit Brussel betekent een nieuwe terechtwijzing aan het adres van de Nederlandse Staat dat men de luchtkwaliteit onvoldoende beschermt.
 

In concreto gaat het om een rechtszaak aangespannen tegen de afvalverbrander REC te Harlingen die al eerder meermalen landelijk nieuws is geweest vanwege herhaalde storingen en uitstoot van dioxinen. Het gaat nu echter om de jaargemiddelde uitstoot van zoutzuur die sinds de oprichting zich beweegt op een niveau tussen de 7 en 8 mg/Nm3, terwijl volgens de vergunning maximaal 5 mg/Nm3 is toegestaan. De verantwoordelijk gedeputeerde staat tot nu toe dat de REC standaard voor meetonzekerheid een vaste aftrek toepast - die de REC dus niet hoeft aan te tonen - van maar liefst 4 mg/Nm3. Dit met steun van rechters van de Raad van State en ook de experts die hen adviseerden.

Bezorgde omwonenden verenigd in een stichting Afvaloven Nee die van oordeel zijn dat alleen de werkelijke, de berekende maar tot op heden geheim gehouden meetonzekerheid, mag worden afgetrokken, hebben nu steun gekregen van de Europese commissie. Daarbij hebben zij zelf inmiddels uit diverse stukken gereconstrueerd dat de werkelijke meetonzekerheid van het meetsysteem van zoutzuur 0,68 mg/Nm3 bedraagt, hetgeen betekent dat de uitstoot van zoutzuur al jaren vér boven de norm is en ook voor waterstoffluoride blijkt nu dat de uitstoot boven de norm is. 

Voor de verantwoordelijk gedeputeerde Michiel Schrier van de SP wordt het een zwaar dossier. De REC is een volledig overheidsbedrijf terwijl zijn eigen SP fractie zich gisteren blijkens in de Staten van Friesland gestelde vragen geschaard heeft achter het oordeel uit Brussel dat alleen de werkelijke, berekende meetonzekerheid mag worden afgetrokken.

 


Emissiewaarden afvalverbrander REC Harlingen

Bedrijfsleven Gemeente Natuur & Milieu Regio

Meer nieuws

Rabobank hoofdsponsor van The Tall Ships Races Harlingen 2018

27-09-2017

HARLINGEN - Rabobank Leeuwarden-Noordwest Friesland heeft zich als hoofdsponsor verbonden aan de 2e editie van de The Tall Ships Races in Harlingen.

Zonnig Mosseltoernooi

27-09-2017

HARLINGEN - Onder ronduit stralende weersomstandigheden is afgelopen zondag bij tennisvereniging Ready op het Cleem Heegerpark aan de Achlumerdijk het jaarlijkse Mosseltoernooi gespeeld.

Spannende familievoorstelling in bibliotheken

27-09-2017

HARLINGEN - Tijdens de Kinderboekenweek presenteert Bibliotheken Noord Fryslân de familievoorstelling "Hoe tem ik een monster?"

Reacties

Atelier de Groot Atelier de Groot Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Zensa Moda Zensa Moda Dio Jurien Dio Jurien Hubo-Faber Hubo-Faber Fotografie Dorus Fotografie Dorus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Hema Harlingen Hema Harlingen Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Ons Food&Wine Ons Food&Wine Haarmode Cats Haarmode Cats Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Visie Events Visie Events Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt IJssalon Min12 IJssalon Min12 Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Vogelaar Audio Vogelaar Audio De Lichtboei De Lichtboei Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor ForHim Menswear ForHim Menswear Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Plus Lunenborg Plus Lunenborg Karsten Wonen Karsten Wonen VVV Harlingen VVV Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Almamater Almamater HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam
Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier de Groot Atelier de Groot De Lichtboei De Lichtboei Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Visie Events Visie Events Plus Lunenborg Plus Lunenborg Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Hema Harlingen Hema Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen