Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Visser ATR

Visser ATR

U wilt toch ook de beste prijs voor uw oud ijzer en metalen? Bekijk onze prijzen!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Eurootje!

Eurootje!

Bij Plus Lunenborg: meer dan 100 aanbiedingen voor maar 1 Eurootje!
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans advocaten

Grijmans advocaten

Scheiden vanaf € 130,= all inn vraag naar de mogelijkheden. Locaties in Harlingen en Bolsward. Gratis inloopspreekuur!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de verschillende producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april 2017 gaat de bouw weer los en zijn we open voor publiek. Kom kijken en klim aan boord. Tot dan!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de actuele vacatures bij WestCord Hotels op de Wadden. Solliciteer direct!
Lees verder...

Andreas ‘De Farao’ al 30 jaar Harlinger

08-05-2017

HARLINGEN - Centraal op het "Lanenplein" met uitstekend zicht op de Lanen, kan ie mooi alles in de gaten houden, manifesteert Andreas zich al ruim 30 jaar met zijn ‘nachtzaak’: Grillroom De Farao.

Door: Joop van der Heide

 

De titel van de zaak verwijst uiteraard naar zijn afkomst: Egypte. Maar ook zijn christelijke afkomst is zichtbaar in de zaak waar in reliëf prominent het Laatste Avondmaal je tot een zekere inkeer beweegt. De culinaire versnaperingen vinden dus vooral in de nacht hun weg naar de van alcohol voorziene cliënten. Onze mede Harlinger met een migratie achtergrond is flexibel. In het mondaine Bussum cq. Hilversum maakten ze kennis met zijn Griekse kookkunst. Hoe raak je dan in Harlingen verzeild? “Met de auto” grapt de shoarma bakker.

 

In de Harlinger ban raakte hij na een bezoek aan de havenplaats en hij past natuurlijk prachtig in het horeca areaal.  Met weemoed kijkt hij terug op een mooie periode: “Goeie ouwe tijd kijk ik met plezier op terug, Johan van Pypke, Guus van ’t Skûtsje, John; Mercedes, Flip; Weinstube, Emma en Tony; Graaf Jan, Lex Van Klaveren, Freddy; Lichtboei, Corry Schuil en Wibo Kracht; Noorderke, Paul en Eef van de Corner. Allemaal weg die echte Horeca en die komt ook niet meer terug dat begrijp ik ook maar toch…”

 

Over de huidige collega’s is hij duidelijk: “zijn geen horeca mensen, een loodgieter, ijzerwerker, schilder, iedereen begint maar een kroeg maar daar redt je het niet mee. Ze hebben er geen verstand van, zijn geen gastheer maar willen vooral snel rijk worden….

 

“Harlingers: wat minder ouwehoeren, kom eerst maar eens wat proeven’’

Andreas is natuurlijk onderwerp van gesprek: Waar doet i ut fan, d’r sit nooit un hasses. Dat klopt wel want Grillroom ‘De Farao’ is duidelijk ‘s nachts in de weer. Het pandje, want groot is het natuurlijk niet, is lange tijd woonhuis geweest gelegen aan de Wortelhaven wat nu Simon Stijlstraat heet. Rond 1800 was het een pakhuisje van 35 m2 voor een schrijnwerker en later was Blom er gevestigd met verf, behang, decoratie en glaswerk. Ook heeft er een mandenmaker gefunctioneerd. Met ‘La Moustache’ deed de horeca zijn intrede, Jaren 70.

Sinds die tijd maakt Lanen 89 dus deel uit van de Horeca Harlingen. En dan ben je voortdurend onderwerp van gesprek. “Harlingen is een prachtig plekje maar de mensen praten te veel”. Ook Andreas heeft last van regelgeving (Visserijdagen worden nooit meer zoals vroeger) de vergrijzing van Harlingen, het gebrek aan geld van jongelui. Een doorn in het oog is het voordrinken “want ze hebben geen geld om dronken te worden!” Van burgemeester Sluiter zegt hij: “een goede burgemeester die de horeca aanvoelt” Andreas voegt er aan toe: “Wat ben ik een slijmbal niet?” Zijn mening over het Horecaplein (Grote Bredeplaats): “belachelijk, héél Harlingen is een horecaplein”.

 

Harlingen een toeristische stad?   

‘Vergeet het maar, weinig te bieden, geen sanitaire voorzieningen voor de bezoekers, strak parkeer regime en een twijfelachtig winkelbestand. Als er dan een groot project is zoals Tall Ships dan wordt er van heinde en verre horeca ingevlogen en staat de Harlinger horeca aan de kant. Dat doet de gemeente dus wel slecht. “We mochten wel nabij de Ships staan maar dat kostte 1000 euro per plekje.

 

Andreas de Farao een bijzonder mens die zich steeds meer ouwe seun voelt. Als Nederlander moet hij overigens als hij naar Egypte wil een visum hebben, dus er is geen sprake van een asielzoeker. Al twintig jaar Harlinger die de goeie ouwe tijd vreselijk mist en met weemoed terug denkt aan: Flip, Freddy, Corrie, Wibo, Lex, Guus, John, Paul, Eef, de Weinstube, Mercedes……Tja…….

Bedrijfsleven Eten, Drinken, Uitgaan

Meer nieuws

Opgeviste handschoenen hergebruikt

08-05-2017

HARLINGEN - Henk Prins is dagelijks bezig met het weghalen van afval en andere ongeregeldheden uit de Waddenzee/Harlinger Haven.

Een laag inkomen en kinderen van 11 tot 18 jaar? Vraag de schoolspullenpas aan

08-05-2017

HARLINGEN - Heeft u een laag inkomen en kinderen van 11 tot 18 jaar die naar het voortgezet onderwijs of MBO gaan?

Besluit uitschrijving BRP

08-05-2017

HARLINGEN - Uit onderzoek door de afdeling Dienstverlening en Ondersteuning is gebleken dat onderstaande persoon niet meer woonachtig is op het adres waar hij ingeschreven staat.

Reacties

Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Copini Opticiëns Copini Opticiëns Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Brasserie de Jasmijn Brasserie de Jasmijn Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Hema Harlingen Hema Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis ForHim Menswear ForHim Menswear HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona IJssalon Min12 IJssalon Min12 Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Harlinger Ondernemersvereniging (HOV) Haarmode Cats Haarmode Cats Ons Food&Wine Ons Food&Wine Atelier de Groot Atelier de Groot Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën De Jager Accountancy B.V. De Jager Accountancy B.V. Vogelaar Audio Vogelaar Audio Almamater Almamater Karsten Wonen Karsten Wonen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Plus Lunenborg Plus Lunenborg Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Visie Events Visie Events Fotografie Dorus Fotografie Dorus Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant BENG Evenementen BENG Evenementen De Lichtboei De Lichtboei Zensa Moda Zensa Moda VVV Harlingen VVV Harlingen
Ons Food&Wine Ons Food&Wine Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Zensa Moda Zensa Moda Almamater Almamater Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Dio Jurien Dio Jurien Atelier de Groot Atelier de Groot Visie Events Visie Events Copini Opticiëns Copini Opticiëns VVV Harlingen VVV Harlingen Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht"